Αρχική Special Topics Γ. Στουρνάρας: Επίτιμος Διδάκτορας Πανεπιστημίου Πατρών (Βίντεο)

Γ. Στουρνάρας: Επίτιμος Διδάκτορας Πανεπιστημίου Πατρών (Βίντεο)

Στις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Οικονομία, αναφέρθηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κατά την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.

0
Στουρνάρας Πανεπιστήμιο Πατρών
Διαφήμιση

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, αναγορεύτηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα  «Οδυσσέας Ελύτης» του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο Γιάννης Στουρνάρας εστίασε την ομιλία του στο κρίσιμο θέμα της αλλαγής του κλίματος: “Τόσο τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, όσο και η πράσινη μετάβαση, έχουν σημαντικές μακροοικονομικές επιπτώσεις και δεν αποτελούν πρόβλημα κάποιου μακρινού μέλλοντος”, ανέφερε.

Σύνταξη: ecozen.gr

Στουρνάρας Πανεπιστήμιο Πατρών 2

Πιο αναλυτικά, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι οι επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα από τα πιο συχνά και πιο σφοδρά ακραία καιρικά φαινόμενα είναι άμεσες και δυσμενείς. Η ανάπτυξη πλήττεται βραχυχρόνια, καθώς προκαλούνται ζημίες στις υποδομές, στον κτιριακό εξοπλισμό και στο φυσικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων. Επιπλέον, οι οικονομικές δραστηριότητες στις πληγείσες περιοχές διακόπτονται ή περιορίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σημειώνονται στρεβλώσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Σύμφωνα με μελέτες, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ
μειώνεται κατά περισσότερο από 0,5 ποσοστιαίες μονάδες από ακραία καιρικά φαινόμενα τη χρονιά που αυτά συμβαίνουν. Ακόμα κι αν σταδιακά η παραγωγή ανακάμπτει, η αυξημένη αβεβαιότητα επηρεάζει τις καταναλωτικές και επενδυτικές επιλογές, την παραγωγικότητα της εργασίας και την απασχόληση, με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Γιάννης Στουρνάρας διαμήνυσε πως εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα μετριασμού του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, θα συνεχίσουν να κλιμακώνονται οι χρόνιες επιπτώσεις, επιφέροντας επιπλέον ζημιές στην οικονομία, ενώ θα απαιτούνται ακόμα μεγαλύτερα κεφάλαια για επενδύσεις προσαρμογής. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, πρόσφατες μελέτες  δείχνουν ότι η υπερβολική άνοδος της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες ασκεί ανοδικές πιέσεις στις τιμές των τροφίμων, ιδιαίτερα στις θερμότερες χώρες. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, με αυξημένη μεταβλητότητα και κινδύνους για τη διαμόρφωση των τιμών, η συγκράτηση των
πληθωριστικών προσδοκιών κοντά στο στόχο μας γίνεται πιο δύσκολη.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην ομιλία του προέβλεψε ότι η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επηρεάσει δυσανάλογα διαφορετικές περιοχές
και τομείς της οικονομίας, και άρα οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό δεν θα είναι ίδιες σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, δημιουργώντας μια επιπλέον πρόκληση για την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Η αύξηση της μεταβλητότητας των μακροοικονομικών μεγεθών, οδηγεί επίσης σε μεγαλύτερη αβεβαιότητα στις προβλέψεις μας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και ακολούθως στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.

[363469] ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ DANIEL / Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΑΣΠΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ 8Η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Ο Γιάννης Στουρνάρας κατά την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Πατρών, επεσήμανε ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, μέσω του κινδύνου από φυσικές καταστροφές αλλά και μέσω του κινδύνου μετάβασης. Μια άμεση επίπτωση προέρχεται από τις αποζημιώσεις που καταβάλουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις μετά από φυσικές καταστροφές. Για παράδειγμα, οι αποζημιώσεις σχετικά με τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 350 εκατ. Ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος τους αναμένεται να καλυφθεί από αντασφαλιστικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, η απομείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων που πλήττονται από φυσικές καταστροφές μπορεί να επιβαρύνει τους ισολογισμούς των τραπεζών, λόγω της χαμηλότερης αξίας των στοιχείων του ενεργητικού τους (όπως μετοχές και ομόλογα), της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και της μείωσης της αξίας των ενεχύρων. Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, ο οποίος προσφώνησε τον κ. Στουρνάρα, ενώ στην συνέχεια ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από τον κοσμήτορα Βασίλη Βουτσινά, αλλά και τον πρόεδρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Ιωάννη Βενέτη.

Διαφήμιση