Αρχική Special Topics Δυο ελληνικά τηλεσκόπια σε επικοινωνία με διαστημόπλοιο της NASA

Δυο ελληνικά τηλεσκόπια σε επικοινωνία με διαστημόπλοιο της NASA

0
τηλεσκόπιο
Διαφήμιση

“Πρωταγωνιστές” σε ένα πρωτοποριακό πείραμα θα είναι δύο ελληνικά τηλεσκόπια, τα οποία θα επιχειρήσουν να “μιλήσουν” με το διαστημόπλοιο της NASA που βρίσκεται εκατ. χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), επέλεξε το τηλεσκόπιο στην κορυφή του Χελμού στην Αχαΐα και αυτό στο Κρυονέρι της Κορινθίας, προκειμένου να λάβουν μέρος σε ένα πρωτοποριακό πείραμα επικοινωνίας με διαστημόπλοιο που βρίσκεται εκατοντάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.

Η αποστολή ξεκίνησε στις 13 Οκτωβρίου 2023 με στόχο τον αστεροειδή 16 Ψυχή που βρίσκεται μεταξύ Άρη και Δία.

Ο αστεροειδής θεωρείται ένα από τα απομεινάρια της εποχής που σχηματιζόταν το ηλιακό σύστημα πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι επιστήμονες δοκιμάζουν τη χρήση οπτικού λέιζερ για να επικοινωνήσουν με τα διαστημόπλοια, αντί για τα ραδιοκύματα που χρησιμοποιούνται ως σήμερα.

Το πείραμα στα δύο ελληνικά τηλεσκόπια θα γίνει το καλοκαίρι του 2025 αφού πρώτα τοποθετηθεί ειδικός εξοπλισμούς, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Σπύρος Βασιλάκος, αντιπρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
τηλεσκόπιο Hubble

Οι ερευνητές θα στείλουν μια ακτίνα λέιζερ από το Κρυονέρι προς το διαστημόπλοιο που θα είναι τότε σε μια απόσταση εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Αυτό θα απαντήσει στέλνοντας μήνυμα που πρέπει να λάβει ο Χελμός.

Ο κ. Βασιλάκος πρόσθεσε πως οι Έλληνες ερευνητές πρωτοπορούν σε παρόμοια πειράματα. «Πριν από δύο χρόνια κάναμε οπτική ζεύξη με το μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο στα 37.000 χιλιόμετρα, επομένως αυτό μας άνοιξε το δρόμο να κάνουμε ζεύξη σε πολύ μεγάλες αποστάσεις».

Η τεχνολογία ευρυζωνικής σύνδεσης μέσω οπτικού λέιζερ θεωρείται η τεχνολογία του μέλλοντος, καθώς θα μπορεί να μεταφέρει τεράστιο όγκο δεδομένων, με μεγάλες ταχύτητες και ελάχιστο κίνδυνο υποκλοπής.

Διαφήμιση