Αρχική Ειδήσεις Ξύλα για τζάκι: Τα πρώτα χιόνια αύξησαν τη ζήτηση

Ξύλα για τζάκι: Τα πρώτα χιόνια αύξησαν τη ζήτηση

0
Καυσόξυλα - τιμή καυσόξυλων - τιμές
Εικόνα: UNSPLASH/Nicola Pavan
Διαφήμιση

 

Τα πρώτα χιόνια και τα κρύα ενεργοποίησαν τους καταναλωτές, οι οποίοι ξεκίνησαν τις προμήθειες σε ξύλα για τζάκι, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη θέρμανση του σπιτιού τους για το χειμώνα που διανύουμε.

Ποια είναι όμως τα δημοφιλέστερα, αλλά και τα καλύτερα ξύλα για τζάκι και πόσο κοστίζουν;

Ελιά, δρυς και πουρνάρι είναι τα ξύλα που έχουν τη μεγαλύτερη απόδοση για την θέρμανση των σπιτιών με τζάκι. ήδη οι πρώτες χαμηλές θερμοκρασίες κινητοποίησαν τους καταναλωτές έσπευσαν για την προμήθεια ξύλων για το τζάκι.

Όπως αναφέρουν έμποροι, τα αποδοτικότερα ξύλα για τη θέρμανση του σπιτιού έχουν την εξής συμπεριφορά κατά την καύση τους: Η οξιά, αποδοτική στην καύση, είναι ιδανική για τζάκι, καθώς δίνει μεγαλύτερη φλόγα, χωρίς όμως να προκαλεί τα προβλήματα καπνού που δημιουργούν τα κωνοφόρα.

καυσοξυλα

Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί εγκλωβίζει σε θύλακες υγρασία με αποτέλεσμα να «σκάει» κατά την καύση και να πετάει αναμμένα κομματάκια κάρβουνου. Η δρυς πρέπει να προτιμάται για συνεχή χρήση. Δεν είναι από τα ξύλα που αρπάζουν εύκολα, δεν βολεύει για προσάναμμα, όμως καίει αργά και αποδοτικά και διατηρεί τη φωτιά περισσότερο. Η ελιά και το πουρνάρι, όπως και η δρυς, έχει μεγαλύτερη διάρκεια καύσης.

Σε ό,τι αφορά στις τιμές, η οξιά κυμαίνεται μεταξύ 130 και 150 ευρώ το κυβικό. Το πουρνάρι μεταξύ 150 και 160 ευρώ, η ελιά από 160 έως 180 ευρώ το κυβικό με το ποιο οικονομικό να είναι το πεύκο με το κυβικό να αρχίζει από τα 90 ευρώ. Τα κωνοφόρα, όπως το πεύκο και το έλατο, με το ρετσίνι τους δίνουν μεγάλη φλόγα και έχουν πολύ μεγάλη θερμική ικανότητα αλλά όχι διάρκεια γι αυτό και χρησιμοποιούνται κυρίως για προσάναμμα ή μαζί με άλλης ποιότητας ξύλα.

 

 

Διαφήμιση