Αρχική Ειδήσεις Με ηλεκτρικά αυτοκίνητα η Αστυπάλαια-Το “e-Astypalea” τρέχει με γοργούς ρυθμούς!

Με ηλεκτρικά αυτοκίνητα η Αστυπάλαια-Το “e-Astypalea” τρέχει με γοργούς ρυθμούς!

Περισσότερα από 373.000 χλμ έγιναν στην Αστυπάλαια με ηλεκτρικά αυτοκίνητα κι αυτό σημαίνει λιγότερη επιβάρυνση κατά 44,8 τόνους CO2 εάν οι ίδιες διαδρομές είχαν γίνει με αυτοκίνητα κινητήρων εσωτερικής καύσης.

0
astypalea
Διαφήμιση
Με αυτό το «εντυπωσιακό» – όπως χαρακτηρίζεται – νούμερο, έκλεισε το πρώτο 9μηνο του 2023 για το πρόγραμμα «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο Νησί» και ειδικότερα για το οικοσύστημα έξυπνης κινητικότητας astyMOVE.
Το πρόγραμμα «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο νησί» που βρίσκεται πλέον στο τρίτο έτος υλοποίησής του, έχει ως στόχο τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων μέσω του μετασχηματισμού της Αστυπάλαιας σε υπόδειγμα πράσινης κινητικότητας και κυκλικής οικονομίας, τόσο σε ότι αφορά τις μετακινήσεις όσο και στο σκέλος της παραγωγής ενέργειας.
Στον πυλώνα της έξυπνης κινητικότητας, η λειτουργία της υπηρεσίας vehicle sharing “astyGO” σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες shuttle service “ASTYBUS” – με το συντονισμό της Kosmocar και αποκλειστικά μέσω ηλεκτρικών οχημάτων – ολοκληρώνουν το καινοτόμο οικοσύστημα έξυπνης και οικολογικής μετακίνησης στο νησί της Αστυπάλαιας. Έτσι όλες οι ανάγκες μετακίνησης στο νησί, μπορούν να πραγματοποιηθούν με εύκολο και απλό τρόπο μέσω της πρωτοποριακής εφαρμογής “astyMOVE” ενσωματώνοντας με καινοτόμο τρόπο όλες τις υπηρεσίες στο smartphone του επισκέπτη και του μόνιμου κατοίκου της Αστυπάλαιας.
Τα αποτελέσματα της περιόδου Ιαν – Σεπ 2023 δικαιώνουν την επιλογή της Έξυπνης κινητικότητας ως μία βασική πρόταση μετακίνησης ικανή να ανταποκριθεί στις ανάγκες τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών του νησιού.
Ιδιαίτερα τα ηλεκτρικά Volkswagen ID.Buzz της υπηρεσίας “ASTYBUS”, την ευθύνη λειτουργίας της οποίας έχει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «K2», διένυσαν 168.300 χλμ το διάστημα Ιαν – Σεπ 2023, πραγματοποιώντας 25.503 διαδρομές την ίδια περίοδο.
Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το 25% των μόνιμων κατοίκων της Αστυπάλαιας χρησιμοποίησαν το “ASTYBUS”, γεγονός που αναδεικνύει την αποδοχή και υιοθέτηση των λύσεων έξυπνης κινητικότητας από την τοπική κοινωνία.
Αντίστοιχα, με την υπηρεσία “astyGO” η οποία πραγματοποιείται με την χρήση των ηλεκτρικών Volkswagen ID.3, του eScooter SEAT MO 125 και των πανίσχυρων eBikes της Ducati, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 895 διαδρομές σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση +84% σε σχέση με το 2022, με έως και 1,4 χρήστες την ημέρα, ανά όχημα, να το «μοιράζονται», κάνοντας πράξη το μοντέλο του vehicle sharing στην Αστυπάλαια.
Συνολικά, από την έναρξη λειτουργίας των υπηρεσιών, τον Ιούνιο του 2022, οι χρήστες του οικοσυστήματος “astyMOVE” διένυσαν περισσότερα από 373.000 χλμ με ηλεκτρικά αυτοκίνητα Volkswagen, μετακινήσεις που θα ισοδυναμούσαν με επιβάρυνση 44,8 τόνων CO2 εφόσον πραγματοποιούνταν με αυτοκίνητα κινητήρων εσωτερικής καύσης (μ.ο. 120 γρ / χλμ).
H Kosmocar και τo οικοσύστημα Έξυπνης κινητικότητας astyMOVE και έχει ήδη λάβει διακρίσεις από έγκριτους θεσμικούς οργανισμούς, όπως:
  • Gold διάκριση στην κατηγορία «H Καινοτομία στην Εμπειρία του Πελάτη» στην απονομή των Εθνικών Βραβείων Εξυπηρέτησης Πελατών του Ελληνικού Ινστιτούτου Εξυπηρέτησης Πελατών (ΕΙΕΠ) 2022, ενώ
  • η δέσμευση της εταιρείας στην ανάδειξη και προαγωγή έξυπνων και βιώσιμων λύσεων κινητικότητας αναγνωρίστηκε στα Mobility Awards 2023 με το κορυφαίο βραβείο “Car Company of the Year” και τρία βραβεία Gold στις κατηγορίες Mobility as a Service (MaaS), Urban Transport και Ride Hailing and Car Sharing.
Στα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και η εμπιστοσύνη των χρηστών, οι οποίοι επιβραβεύουν την εφαρμογή astyMOVE με ποσοστό ικανοποίησης 90%.
Η ενσωμάτωση ενός επιτυχημένου οικοσυστήματος κινητικότητας στο νησί της Αστυπάλαιας, εκτιμάται ότι αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης της Kosmocar – Volkswagen στη βιωσιμότητα και την καινοτομία, με στόχο τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για την κοινωνία.

αλεξοπουλου αστυπαλαια

Χρ. Αλεξοπούλου: Το «e – Astypalea» επιταχύνεται!

Με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιας για τις Μεταφορές, Χριστίνας Αλεξοπούλου, πραγματοποιήθηκε, σήμερα, συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Αστυπάλαιας Νικόλαο Κομηνέα και τον Project Manager της Kosmocar, Άγγελο Στεφανόπουλο υπεύθυνο για το πρόγραμμα «Αστυπάλαια: Έξυπνο και βιώσιμο νησί», με θέμα την προώθηση του προγράμματος «e-Astypalea» και ειδικότερα των επιδοτήσεων για την αντικατάσταση με ηλεκτρικά, όλων των οχημάτων κάθε μορφής (ποδήλατα, scoοters, αυτοκίνητα, βαν, ταξί) και την εγκατάσταση φορτιστών ιδιωτικής χρήσης στο νησί.

Ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας τόνισε, πως από την ημέρα που ξεκίνησε το πρόγραμμα τα καινούργια αυτοκίνητα, που αγοράζονται στο νησί, είναι όλα ηλεκτρικά. Εξήρε δε, την προσέγγιση των δημοτών που έχουν αγκαλιάσει το πρόγραμμα το οποίο πλέον αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς τους. Ο κ. Στεφανόπουλος σημείωσε πως αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν 57 ηλεκτρικά οχήματα στην Αστυπάλαια και έχουν παραγγελθεί άλλα 67 που θα παραδοθούν το επόμενο διάστημα σε πελάτες. Συνολικά οι ενεργές υποβληθείσες αιτήσεις στο πρόγραμμα είναι 65 για 101 οχήματα.

Από τη πλευρά της η υφυπουργός Χριστίνα Αλεξοπούλου ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα επιδοτήσεων στην Αστυπάλαια θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια και ζήτησε από το Δήμαρχο προτάσεις για την βελτίωση της εξυπηρέτησης των δημοτών και επιτάχυνσης της διαδικασίας επιδότησης. Δήλωσε δε, σχετικά: «Στην Αστυπάλαια ξεκίνησε να υλοποιείται το 2021 ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει μετακινήσεις με ηλεκτρικά οχήματα, υποδομές δικτύου φόρτισης, εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών διαμοιρασμού οχημάτων και χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για την φόρτιση όλων των ηλεκτρικών οχημάτων του νησιού. Μέσω αυτού η Αστυπάλαια γίνεται νησί πρότυπο ηλεκτροκίνησης και ενεργειακής αυτονομίας. Η δράση «e-Αstypalea» σηματοδοτεί τη μετάβαση των νησιών στην ηλεκτροκίνηση. Το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με τον Δήμο Αστυπάλαιας, θα απλοποιήσουμε το πρόγραμμα επιδοτήσεων για να διευκολύνουμε τους Αστυπαλιώτες στον εξηλεκτρισμό των οχημάτων τους. Αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η μετατροπή της Αστυπάλαιας σε πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης».

Διαφήμιση