Αρχική Special Topics COP28-Ντουμπάι: Ξεκίνησε η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών–Στο επίκεντρο η κλιματική αλλαγή

COP28-Ντουμπάι: Ξεκίνησε η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών–Στο επίκεντρο η κλιματική αλλαγή

Άνοιξε σήμερα τις εργασίες της στο Ντουμπάι η 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28), με τη μάχη για την σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης των αναπτυσσόμενων χωρών, να προβλέπεται σκληρή μεταξύ των κρατών.

0
UAE UN CLIMATE COP28
Ο πρόεδρος της COP28, Sultan Ahmed Al Jaber, κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης της συνόδου κορυφής COP28 των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Ντουμπάι στις 30 Νοεμβρίου 2023. Η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα άνοιξε στο Ντουμπάι στις 30 Νοεμβρίου με τα έθνη να δέχονται πιέσεις για να αυξήσουν τον επείγοντα χαρακτήρα της δράσης για την υπερθέρμανση του πλανήτη και να απεξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα, εν μέσω έντονου ελέγχου των πλούσιων σε πετρέλαιο οικοδεσποτών ΗΑΕ. (Φωτογραφία: Giuseppe CACACE / AFP)
Διαφήμιση

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος της COP27 της περασμένης χρονιάς Σάμεχ Σούκρι, επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας, ζήτησε κατά την έναρξη να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για «όλους τους αμάχους που βρήκαν τον θάνατο στην τωρινή σύγκρουση στη Γάζα» και παράλληλα για δύο βετεράνους διπλωμάτες της COP που πρόσφατα απεβίωσαν. Οι εκπρόσωποι σχεδόν 200 χωρών συγκεντρώνονται για δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων υπό την προεδρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο Τζαμπέρ, που είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της εθνικής πετρελαϊκής εταιρίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της ADNOC, αναγνώρισε σύμφωνα με τη γραπτή εκδοχή της εναρκτήριας ομιλίας του ότι υπάρχουν «ισχυρές απόψεις για την ιδέα να περιληφθούν αναφορές για τα ορυκτά καύσιμα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο υπό διαπραγμάτευση κείμενο… Σας ζητώ να συνεργαστείτε».

COP28 Climate Summit
Ένας εργαζόμενος στήνει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα COP28, την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023, στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. (AP Photo/Kamran Jebreili)

Είναι όλοι εκεί..

Ηγέτες κρατών από ολόκληρο τον κόσμο, ακτιβιστές, επιστήμονες , εκπρόσωποι της βιομηχανίας και της κοινωνίας έχουν συρρεύσει  στο Ντουμπάι όπου ξεκίνησε σήμερα η  COP28, σε αναζήτηση λύσεων για την αντιμετώπιση για την υπερθέρμανση του πλανήτη που αποτελεί πλέον έκτακτη ανάγκη ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Αυτή η 28η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή θα εξετάσει ζητήματα της κλιματικής ατζέντας σε αναζήτηση αποφάσεων που οδηγούν τα 198 μέλη της προς ένα κλιματικό μέλλον «μέσα στα περιθώρια συμβατά με τη ζωή».

Αυτοί οι ηγέτες θα είναι παρόντες κυρίως την 1η και 2η Δεκεμβρίου, ομαδοποιημένοι στο πλαίσιο της λεγόμενης Συνόδου Κορυφής για τη Δράση για το Κλίμα, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για πολυήμερες συζητήσεις και συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών από επίσημους τεχνικούς και ειδικούς.

Η πολιτική σε επίπεδο κορυφής  θα αναλάβει εκ νέου δράση τις τελευταίες ημέρες της συνόδου όταν  θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις  που διαμορφώσουν το τελικό κείμενο της συνόδου.

Τα βασικά ζητήματα της COP28 είναι:

Η συμφωνία για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Η εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης για μια δίκαιη μετάβαση. Η διατήρηση του στόχου για την υπερθέρμανση του πλανήτη που προτείνει η επιστήμη. Η εξομάλυνση της αυξανόμενης έλλειψης εμπιστοσύνης στις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων, καθώς και μεταξύ των πλούσιων χωρών και του παγκόσμιου Νότου.

Η συνάντηση, που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, έρχεται τη στιγμή που οι ειδικοί της διπλωματίας για το κλίμα θεωρούν απαραίτητο να «διορθώσουν την κατεύθυνση» της τρέχουσας δράσης και των επιλογών για το κλίμα. Ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη από την Global Review – μια έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο –  ότι οι δράσεις  και οι επιλογές  για το κλίμα, είναι πολύ πίσω.

Ως άμεση προτεραιότητα τίθεται να μην ξεπεραστεί το όριο ασφαλείας που έχει θεσπίσει η επιστήμη για ένα αποδεκτό μέλλον για το κλίμα. Η ολοκλήρωση αυτής της αξιολόγησης αναμένεται να γίνει στο Ντουμπάι.

Η σύνοδος για την κλιματική αλλαγή στο Ντουμπάι θα διαρκέσει έως τις 12 Δεκεμβρίου και για αυτές τις μέρες έχουν προγραμματιστεί εκατοντάδες φόρουμ, στρογγυλά τραπέζια, παρουσιάσεις, συζητήσεις, ομιλίες και εκδηλώσεις κάθε είδους, στις οποίες αναμένεται να παρευρεθούν δεκάδες χιλιάδες κόσμου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Διαφήμιση