Αρχική Ειδήσεις Στουρνάρας: Στην πρώτη γραμμή δράσεων η ΤτΕ για την κλιματική αλλαγή

Στουρνάρας: Στην πρώτη γραμμή δράσεων η ΤτΕ για την κλιματική αλλαγή

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που βιώνει ήδη η ανθρωπότητα από την κλιματική αλλαγή κρούει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας , προτάσσοντας δράσεις που προσανατολίζονται στην πράσινη ανάπτυξη και οικονομία.

0
κλιματική αλλαγή!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Διαφήμιση

Τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο Διοικητής της ΤτΕ , Γ. Στουρνάρας στη διάρκεια της ομιλίας του ανεπίσημου δείπνου με αφορμή τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα, αποτυπώνουν το μέγεθος της απειλής που προέρχεται από την κλιματική αλλαγή. Όπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά: “Τους τελευταίους μήνες, η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές κρίσεις: γεωπολιτική, ενεργειακή και κλιματική κρίση. Η φύση βρίσκεται σε πρωτοφανή κίνδυνο. Η οικονομική ανάπτυξη που επιτεύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες είχε ένα μεγάλο κόστος για τη φύση – έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου θα χρειαζόταν ένας πλανήτης 1,6 φορές σαν τη Γη για να διατηρηθεί το σημερινό βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων στον κόσμο. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει πιο συχνά και πιο σφοδρά.”

Άλλωστε, όπως ανέφερε, η Ελλάδα βίωσε το καλοκαίρι που μας πέρασε αλλά και στις αρχές του φθινοπώρου καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες, που στοίχισαν ανθρώπινες ζωές και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις τοπικές οικονομίες. “Για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε επώδυνα ότι οι οικονομίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη φύση, δεν λειτουργούν έξω από αυτήν και την κλιματική αλλαγή” τόνισε ο Διοικητής της ΤτΕ,  Γ.Στουρνάρας.

Στο πλαίσιο αυτό, στην αντιμετώπιση των κλιματικών και φυσικών κινδύνων προς όφελος των οικονομίας και της κοινωνίας μας, το Ευρωσύστημα και η ΕΚΤ, μαζί με την ΤτΕ έχουν  ήδη αναλάβει ενεργό δράση τόσο στον τομέα της νομισματικής πολιτικής όσο και στον τομέα της εποπτείας. Πρόκειται για την ενσωμάτωση στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο πολιτικής μας και οι παράμετροι βιωσιμότητας αντανακλώνται συστηματικά στις λειτουργίες μας, με στόχο να συμβάλουμε στη διαχείριση των κλιματικών κινδύνων, να στηρίξουμε τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία και να ενθαρρύνουμε και άλλους να αναλάβουν δράση προς αυτή την κατεύθυνση.

“Ωστόσο, με δεδομένες τις σημερινές συνθήκες και προκλήσεις, χρειάζονται πιο δυναμικές και πιο αποφασιστικές παρεμβάσεις. Οι προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης θα πρέπει να ενταθούν και να είναι κατάλληλα συντονισμένες” επισήμανε ο Διοικητής της ΤτΕ.

stournaras1
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας

Για τους παραπάνω λόγους η ΤτΕ έχει θέσει την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα μια από τις κορυφαίες τις προτεραιότητες και ήδη από το 2009, ίδρυσε την ΕΜΕΚΑ, μια διεπιστημονική επιτροπή για τη μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα.  Σε όλο το φάσμα των λειτουργιών της ΤτΕ δεσμεύεται για την παρακολούθηση και βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Στο πλαίσιο αυτό:

-Η ΤτΕ κάνει χρήση ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και εφαρμόζει πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας.

-Λαμβάνει πρόσθετα μέτρα μετριασμού, επιλέγοντας περιβαλλοντικά υπεύθυνες πρακτικές και υπηρεσίες εστίασης και φιλοξενίας και ενθαρρύναμε τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν πρότυπα ορθής περιβαλλοντικής συμπεριφοράς.

Εξάλλου, το δείπνο που έλαβε χώρα στο εστιατόριο Delta, έχει βραβευθεί με πράσινο αστέρι Michelin για τις βιώσιμες πρακτικές του, καθώς συνδυάζει την υψηλή γαστρονομία με την πιστή τήρηση της αρχής «καμία απώλεια, καμία σπατάλη».

Τέλος, όπως έκανε γνωστό ο Γ. Στουρνάρας η Τράπεζα της Ελλάδος θα πραγματοποιήσει μια δωρεά στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Ecogenia, που υλοποιεί κλιματικές δράσεις μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για νέους. Αποστολή της Ecogenia είναι να κινητοποιήσει μέσα από αυτά τα προγράμματα τη νεολαία ώστε να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα. Τα προγράμματα που είναι ενεργά σήμερα αφορούν ιδίως τη διαχείριση φυσικών καταστροφών σε πληγείσες περιοχές, σε συνεργασία με κορυφαίους διεθνείς φορείς, με απώτερο στόχο να προσφέρουν στις νεότερες γενιές τα εφόδια για να χτίσουν ένα ανθεκτικό μέλλον.

 

Διαφήμιση