Αρχική Special Topics Πάρνηθα: Ψηφιακή εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το βουνό #partetavouna

Πάρνηθα: Ψηφιακή εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το βουνό #partetavouna

Δύο και πλέον μήνες μετά τον πύρινο εφιάλτη που κατέκαψε την Πάρνηθα μια ομάδα νέων ανθρώπων που αγαπούν το βουνό και …σύχναζαν στην Πάρνηθα πολύ πριν την καταστροφική πυρκαγιά απευθύνουν μέσα από την ψηφιακή εκστρατεία κάλεσμα ευαισθητοποίησης.

0
The,Scenery,Of,Beauty,Hill,Sunset,Athens,Parnitha,Mount
Διαφήμιση

 

Η Βίλλυ Αναγνωστοπούλου, η Δανάη Καρτούδη, η Γιολάντα Κατσαϊτη και η Δήμητρα Φουσφούκα, που υπογράφουν έχουν αδυναμία στην Πάρνηθα και το δείχνουν μέσα απο την καμπάνια ευαισθητοποίησης για το βουνό, δεν το ανακάλυψαν όταν ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά στις 23 Αυγούστου 2023 και απασχόλησε τα παγκόσμια Μέσα Ενημέρωσης.

Σύνταξη: ecozen.gr

Είχαν …γνωριστεί με το βουνό  πολύ πριν και αποτελούσε για εκείνες κομμάτι της ζωής τους μέσα από τις εκδρομές τους στις οποίες ανακάλυψαν ένα σπουδαίο υπέροχο κόσμο πολύ κοντά στην Αθήνα.

Πάρνηθα καμπάνια

Κάπως έτσι σκέφτηκαν αποφάσισαν να δημιουργήσουν για την Πάρνηθα μία καμπάνια ευαισθητοποίησης, επιδιώκοντας να ενημερώσουν τους πολίτες για τον ξεχωριστό πνεύμονα οξυγόνου και πρασίνου της Αττικής. Δύο μήνες αργότερα η εκστρατεία που είχαν ξεκινήσει να προετοιμάζουν ως πρεσβευτές (ambassadors) του μη κερδοσκοπικού οργανισμού SciCo (Science Communication – Επιστήμη Επικοινωνία) στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Roots and Shoots του Ινστιτούτου της Dr Jane Goodall συνέπεσε με την καταστροφική πυρκαγιά. Οι τέσσερις κοπέλες άρχισαν να συλλέγουν πληροφορίες και να εργάζονται προσπαθώντας να δώσουν φωνή στο βουνό, να ενημερώσουν τους πολίτες για τις όμορφες γωνιές αλλά και τις πληγές που έχει η Πάρνηθα  σε μια καμπάνια ευαισθητοποίησης για το φυσικό περιβάλλον του βουνού.

Οι…πρεσβευτές της Πάρνηθας κατακτούν τους μαθητές

«Είχαμε ξεκινήσει σιγά-σιγά να οργανώνουμε την καμπάνια από τον Ιούνιο οπότε για εμάς ήταν κι ένας προβληματισμός μετά από αυτό που έγινε φέτος, πώς να προσεγγίσουμε το θέμα. Ήταν ευαίσθητο και για εμάς γιατί δεν είχαμε εμπειρία και δεν είχαμε συνεργαστεί ξανά με φορείς που ήταν ειδικοί πάνω σε αυτό. Ουσιαστικά αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την ψηφιακή καμπάνια και να ξεκινήσουμε από εκεί. Το πρώτο κομμάτι ήταν να προσεγγίσουμε τους εκπαιδευτικούς έτσι ώστε να θελήσουν κι αυτοί να ενημερωθούν και με τη σειρά τους να ανοίξουν ένα θέμα συζήτησης στην τάξη τους με τα παιδιά. Σε 2η φάση συμμετείχαμε στο Athens Science Festival για το Roots and Shoots, οπότε εκεί προσεγγίζαμε άμεσα τον κόσμο που είχε έρθει να το επισκεφθεί», εξηγεί στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η μία εκ των πρεσβευτών της Πάρνηθας και της SciCo, Γιολάντα Κατσαϊτη.

Η Βίλλυ Αναγνωστοπούλου επισκεπτόταν συχνά για πολύ μεγάλο διάστημα την Πάρνηθα κάνοντας συχνά πεζοπορίες με την παρέα της κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένα λόγος που αποφάσισαν να δημιουργήσουν καμπάνια ευαισθητοποίησης για το βουνό, ήταν ότι κατά τη διάρκεια των επισκέψεών της εκεί διαπίστωνε συμπεριφορές καταπάτησης του φυσικού περιβάλλοντος. «Υπάρχουν κάποιοι κανόνες για τη βόλτα σε αυτά τα μέρη. Βλέπαμε πολλές συμπεριφορές όπως πολλά αμάξια στα καταφύγια, κόρνες μέσα στον δρυμό, σκουπίδια, το οποίο είναι καταπάτηση του φυσικού τοπίου. Είναι ο μοναδικός δρυμός στην Ευρώπη που είναι τόσο κοντά σε αστικό τοπίο, έχουμε αυτό το προνόμιο να είναι το φυσικό τοπίο δίπλα μας αλλά δεν το σεβόμαστε όπως πρέπει», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Αναγνωστοπούλου.

Ψηφιακή καμπάνια ευαισθητοποίησης για το βουνό

Μέσω της ψηφιακής καμπάνιας που έχουν δημιουργήσει και η οποία έχει hashtag #partetavouna, οι πολίτες μπορούν να εξερευνήσουν την Πάρνηθα και να λάβουν πληροφορίες για την πανίδα και τη χλωρίδα του μεγαλύτερου βουνού της Αττικής. Παράλληλα, μέσω της καμπάνιας ευαισθητοποίησης για την Πάρνηθα, δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούν για όσα πρέπει και όσα δεν πρέπει να κάνουν κάθε φορά που επισκέπτονται την Πάρνηθα.

Πάρνηθα πεζοπορία

«Καταπιαστήκαμε με την Πάρνηθα γιατί είναι κάτι οικείο σε εμάς. Το έχουμε επισκεφτεί μπορούσαμε να το επισκεφτούμε ξανά για να πάρουμε έξτρα υλικό, και ήταν μια καλή αφορμή για να ξεκινήσουμε την καμπάνια ευαισθητοποίησης. Και μια αφορμή επίσης ήταν ότι έχουμε δει πώς ο κόσμος αλληλεπιδρά με την Πάρνηθα και δεν γνωρίζει βασικά στοιχεία. Κάποιοι το αντιμετώπιζαν ως το πάρκο της γειτονιάς τους και ίσως και χειρότερα. Δεν είμαστε οι πρώτες που το κάνουμε υπάρχουν πολλές σελίδες ενημερωτικές που δρουν στο βουνό , εμείς θέλαμε να το συγκεντρώσουμε να το κάνουμε πιο προσιτό σε ένα μαθητή, σε έναν γονιό, στο πλαίσιο της δράσης της SciCo», υπογραμμίζει  η Βίλλυ Αναγνωστοπούλου, πρεσβευτής της Πάρνηθας και της SciCo.

Σύμφωνα με την Δήμητρα Φουσφούκα, οι φετινές πυρκαγιές αποτέλεσαν μία αφορμή για να συμπεριλάβουν στην καμπάνια ευαισθητοποίησης για την Πάρνηθα, τις συνέπειες  που είχαν για το βουνό. «Όλο αυτό που έγινε το καλοκαίρι μας ευαισθητοποίησε και θέλαμε να προσθέσουμε στην καμπάνια μας κάποια κομμάτια ενημέρωσης γι αυτή την τόσο μεγάλη καταστροφή που έγινε», εξηγεί.  Όπως αναφέρουν τα μέλη της ομάδας έχουν έρθει ήδη σε επαφή με μαθητές και εκπαιδευτικούς και έχουν παρουσιάσει την εκστρατεία τους σε σχολεία. «Ήρθαμε σε επαφή με μαθητές – εκπαιδευτικούς και είδαμε ότι έχει πολύ μεγάλη απήχηση», τονίζουν ενώ προσθέτουν ότι αυτό που προκαλούσε έκπληξη στα περισσότερα παιδιά ήταν το ποσοστό των εκτάσεων του βουνού που έχει καεί τα τελευταία χρόνια.

Jane!!!!!
Η Βρετανίδα πρωτευονολόγος και ανθρωπολόγος, dr Jane Goodall, γεννημένη το 1934, θεωρείται η κορυφαία ειδικός παγκοσμίως όσον αφορά τους χιμπαντζήδες, και είναι κυρίως γνωστή για την έρευνά της επάνω στις κοινωνικές και οικογενειακές αλληλεπιδράσεις των άγριων χιμπαντζήδων, που  έχει μελετήσει για σχεδόν 6 δεκαετίες!

Σημειώνεται ότι από τον Ιανουάριο του 2023 την επίσημη εκπροσώπηση του προγράμματος Roots and Shoots στην Ελλάδα ανέλαβε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός SciCo. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ινστιτούτου της δρ Jane Goodall με στόχο να προάγει τη ζωή και το έργο της και να αναπτύξει την κοινότητα των μελών του Roots and Shoots στην Ελλάδα.

Η βάση του προγράμματος Roots and Shoots έγκειται στην μάθηση μέσω της κοινωνικής προσφοράς, μέσω της οποίας νέοι και νέες γίνονται ενεργοί πολίτες βοηθώντας στην επίλυση προβλημάτων της τοπική τους κοινότητας. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε πάνω από 100 χώρες και έχει πάνω από 1. 000.000 ενεργά μέλη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Διαφήμιση