Αρχική Βίντεο Ο απολογισμός των κομμάτων από το εκλογικό αποτέλεσμα-Χαμόγελα στη Ν.Δ-Σκεπτικισμός στον ΣΥΡΙΖΑ-Βίντεο

Ο απολογισμός των κομμάτων από το εκλογικό αποτέλεσμα-Χαμόγελα στη Ν.Δ-Σκεπτικισμός στον ΣΥΡΙΖΑ-Βίντεο

Χαμένους και κερδισμένους ανέδειξε το εκλογικό αποτέλεσμα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με τα κόμματα να θέτουν στο «μικροσκόπιο» και να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα που έστειλαν οι ψηφοφόροι ανά την επικράτεια· Τα χαμόγελα δεν κρύβονταν στους κόλπους της Ν. Δημοκρατίας, ενώ σκεπτικισμός και ανησυχία δημιούργησε το εκλογικό αποτέλεσμα στον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ.

0
[364094] ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ (ΚΩΣΤΑ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Στιγμιότυπο από την ψηφοφορία για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές σε εκλογικό τμήμα του Νέου Κόσμου Αττικής, Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023. (ΚΩΣΤΑ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Ο απολογισμός της επόμενης ημέρας· τα επιτελεία των κομμάτων θέτουν στο μικροσκόπιο το εκλογικό αποτέλεσμα, με τη Ν.Δ. να κρατά στο ..χέρι της ένα ακόμη επικοινωνιακό χαρτί έναντι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ωστόσο, η μάχη για το “χαρτοφυλάκιο” στο Δήμο της Αθήνας θα δοθεί την επόμενη Κυριακή, αφού ο συνδυασμός του Κ.Μπακογιάννη δεν κατάφερε να επικρατήσει από τον α΄γύρο.  Όπως έγινε γνωστό, οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας, Μπακογιάννης και Δούκας, θα αντιπαρατεθούν μέσω της δημόσιας τηλεόρασης την Τετάρτη (11/10).

Αυτή την εβδομάδα, στην ΕΡΤ, θα πραγματοποιηθεί debate μεταξύ των δύο υποψηφίων Δημάρχων Αθήνας: του Κώστα Μπακογιάννη που φέρει το «γαλάζιο» χρίσμα και του υποστηριζόμενου από το ΠΑΣΟΚ Χάρη Δούκα.

Σε σχετική ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο Δήμαρχος Αθηναίων επισημαίνει ότι ζήτησε οι κανόνες να μην είναι ασφυκτικοί όπως στις εθνικές εκλογές. «Είμαστε άλλωστε δύο μόνο και στην αυτοδιοίκηση έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε διαφωνώντας» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης στην ανάρτηση του.

Από την πλευρά του ο κ. Δούκας σε ανάρτησή του αναφέρει « Χαίρομαι πολύ που ο κ. @KBakoyannis αποδέχθηκε, έστω και με καθυστέρηση ενός γύρου, την πρότασή μου για τη διεξαγωγή debate. Τα λέμε εκεί».

Οι λεπτομέρειες και το πλαίσιο της διαδικασίας που αναμένεται να είναι πιο ανοικτό και όχι τόσο αυστηρό, όπως στις βουλευτικές εκλογές, θα καθοριστούν τις επόμενες ώρες και θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της ροής του EΡΤNEWS.

Βασικά μηνύματα από ΝΔ: Επτά περιφέρειες «βάφτηκαν» μπλε – Υψηλά ποσοστά – Χαμηλή «πτήση» ΣΥΡΙΖΑ

Ο απολογισμός φέρνει ικανοποίηση στη ΝΔ για το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς επισημαίνουν ότι πρόκειται για την έκτη νίκη του κόμματος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη επτά περιφέρειες «βάφτηκαν» μπλε από τον α’ γύρο, ενώ και στον β’ γύρο έχουν περάσει οι υποψήφιοι που στηρίζονται από την ΝΔ και μάλιστα διεκδικούν σημαντικές αξιώσεις. Αυτό, όπως επισημαίνουν τα γαλάζια στελέχη, δείχνει την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας. Όπως ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, οι πολίτες επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους σε πολιτικές που παράγουν έργο και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Στο κυβερνών κόμμα ο απολογισμός μεταφράζεται και επικεντρώνεται στην αύξηση των ποσοστών τους σε αρκετές περιφέρειες, σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα που είχαν πετύχει στις εθνικές εκλογές: Δυτική Ελλάδα, Ήπειρος και Νότιο Αιγαίο.

Τονίζουν, ακόμη, την εμφατική επικράτηση του Νίκου Χαρδαλιά στην Αττική αλλά και του Αποστολου Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία.

Στέκονται επίσης στις χαμηλές «πτήσεις» του ΣΥΡΙΖΑ και στο γεγονός ότι η παρουσία της αντιπολίτευσης στον β’ γύρο περιορίζεται μόνο στην περιφέρεια της Θεσσαλίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Προβληματισμός για το εκλογικό αποτέλεσμα – Ο απολογισμός και η επόμενη μέρα

Κουμουνδούρου βρίσκεται σε φάση περίσκεψης, όχι για τα αρνητικά αποτελέσματα – αυτά ίσως και να ήταν αναμενόμενα. Θα περίμεναν καλύτερες επιδόσεις σε κάποιες περιοχές, αλλά προβληματίζονται όσον αφορά το πώς θα κινηθεί το κόμμα την επόμενη μέρα.

Τις αρνητικές επιδόσεις των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις αποδίδουν στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – σύμφωνα με τους στενούς συνεργάτες του προέδρου του κόμματος – όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν φρόντισε να δουλέψει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να βγάλει μπροστά νέους ανθρώπους τόσο στα δημοτικά όσο και στα περιφερειακά σχήματα. Επίσης, υπήρξαν λύσεις της τελευταίας στιγμής σε ό, τι αφορά και τις επιλογές των προσώπων.

Στο επίκεντρο από σήμερα και με το σύνθημα να δίνεται από τον κ. Κασσελάκη βρίσκεται η ανασύνταξη, η ανασυγκρότηση του κόμματος, η δημιουργία της μεγάλης προοδευτικής παράταξης.

Η Κουμουνδούρου επικεντρώνεται στις μάχες της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης. Σε ό, τι αφορά τη Θεσσαλία, υπογραμμίζουν τις μεγάλες απώλειες του κ. Αγοραστού. Μέσα στην εβδομάδα ο κ. Κασσελάκης θα υποστηρίξει έμπρακτα με την παρουσία του στις περιοχές αυτές, τον κ. Κουρέτα απέναντι στον κ. Αγοραστό.

Στη Θεσσαλονίκη ήδη δόθηκε σήμα να στηριχθεί ο κ. Αγγελούδης απέναντι στον νυν δήμαρχο και υποψήφιο τον κ. Ζέρβα, ενώ στην Αθήνα, με ξεκάθαρη τοποθέτηση από την πλευρά της Κουμουνδούρου και του κ. Κασσελάκη, θα στηριχθεί ο κ. Δούκας υποψήφιος από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το δεύτερο άνοιγμα, το οποίο κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Χαριλάου Τρικούπη.

Διαφήμιση