Αρχική Special Topics Αυτοδιοικητικές εκλογές: Μάχη σε 10 Δήμους – Οι εκπλήξεις και οι πρωτιές-Νικήτρια...

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Μάχη σε 10 Δήμους – Οι εκπλήξεις και οι πρωτιές-Νικήτρια η αποχή

Στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, στους Δήμους Πειραιά, Ηράκλειο Κρήτης και Λάρισα η εκλογή δημάρχου εξασφαλίζεται από την πρώτη Κυριακή, ενώ στους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πατρέων  οι εκλογές θα επαναληφθούν την Κυριακή 15/10. Νέος Περιφερειάρχης Αττικής ο Νίκος Χαρδαλιάς. Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Κώστας Μπακογιάννης για την επόμενη Κυριακή, ενώ άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ και ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας απηύθυνε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

0
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

 Στους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πατρέων  οι εκλογές θα επαναληφθούν την Κυριακή 15/10. Νέος Περιφερειάρχης Αττικής ο Νίκος Χαρδαλιάς. Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Κώστας Μπακογιάννης για την επόμενη Κυριακή, ενώ άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ και ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας απηύθυνε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Σύνταξη:ecozen.gr

[364130] ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 / ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΝΙΚΟΥ ΧΑΡΔΑΛΙΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Νικήτρια η αποχή στον Δήμο Αθηναίων 

Αξιοσημείωτη είναι η τεράστια αποχή, της τάξης του 69%, στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Με καταμετρημένο το 12% των εκλογικών τμημάτων, ο κ. Μπακογιάννης, που έχει το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας, λαμβάνει ποσοστό 41,07%, σχεδόν δύο μονάδες λιγότερες από τον πήχη του 43%, με αποτέλεσμα – εάν δεν υπάρξει ανατροπή – να χρειαστεί και δεύτερος γύρος.

Τη δεύτερη θέση διεκδικούν ο ανεξάρτητος υποψήφιος, που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρης Δούκας με 14,76%, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Ζαχαριάδης με 13,03% και ο υποψήφιος του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός, με 12,50%.

Οι θριαμβευτές των εκλογών

[364130] ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 / ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΝΙΚΟΥ ΧΑΡΔΑΛΙΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Θριαμβευτική επανεκλογή από τον α’ γύρο των εκλογών εξασφαλίζουν τουλάχιστον 10 δήμαρχοι του λεκανοπεδίου Αττικής, με ποσοστά από περίπου 70% έως και σχεδόν 85%.
Ο Ανδρέας Παχατουρίδης επανεκλέγεται δήμαρχος Περιστερίου για έκτη συνεχόμενη θητεία.

Για τρίτη φορά επανεκλέγονται οι Γιώργος Παπανικολάου στη Γλυφάδα, Γιάννης Μώραλης στον Πειραιά, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γιάννης Κωνσταντάτος στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, Χρήστος Παππούς στη Φυλή, Γιώργος Μαρκόπουλος στο Γαλάτσι και Ανδρέας Κονδύλης στον Άλιμο.

Για δεύτερη φορά επανεκλέγονται άνετα ο Σπύρος Βρεττός ως δήμαρχος Αχαρνών και ο Γιώργος Τσίρμπας στον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού.

Άνετη επικράτηση, τέλος, πρόσφεραν οι εκλογείς του Δήμου Κηφισιάς στον Βασίλη Ξυπολυτά, ο οποίος εκλέγεται δήμαρχος για πρώτη φορά.

Ποιοι δήμοι στην Ελλάδα πάνε σε β’ γύρο

Στον δεύτερο γύρο θα αναδειχθούν οι νέοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Πατρέων και Ιωαννιτών, καθώς δεν έπιασαν το όριο του 43%, ενώ σε Ηράκλειο Κρήτης, Λάρισα, Βόλο και Ρόδο οι νέες δημοτικές Αρχές εξελέγησαν ήδη από σήμερα.

Στη συμπρωτεύουσα, με ενσωματωμένο το 11% των εκλογικών τμημάτων, ο νυν δήμαρχος καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 28,38%, δεύτερος βρίσκεται ο Στυλιανός Αγγελούδης με 25,36% και τρίτος ο Σπύρος Πέγκας με 21,26%.

Στον Δήμο Πατρέων, με καταμετρημένο το 13%, ο συνδυασμός του δημάρχου Κώστα Πελετίδη καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 41,40% και ακολουθούν ο Κωνσταντίνος Σβόλης με 25,89%, ο Βασίλης Αϊβαλής με 18,43% και ο Πέτρος Ψωμάς με 14,29%.

Στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, με καταμετρημένο το 8% των τμημάτων, προηγείται με 47,22% ο Αλέξης Καλοκαιρινός, ο οποίος φέρεται να εκλέγεται νέος δήμαρχος από τον α’ γύρο. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Μιχάλης Καραμαλάκης με 36,58%.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το εκλογικό αποτέλεσμα στον πληττόμενο από τις πλημμύρες Δήμο Λαρισαίων. Με καταμετρημένο το 15%, ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης, ο οποίος έλαβε το 38,73% των ψήφων, θα δώσει τη σκυτάλη στον Αθανάσιο Μαμάκο, ο οποίος εξασφαλίζει ποσοστό σχεδόν 50%.

Στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Θεσσαλίας, τον Βόλο, ο νυν δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος, επανεκλέγεται με ποσοστό 57%, με την ενσωμάτωση στο 14%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Νίκος Παπαπέτρος με 36,54%.

Στον Δήμο Ρόδου, με ενσωματωμένο το 8,50% των εκλογικών τμημάτων, προηγείται ο νυν δήμαρχος, Αντώνης Καμπουράκης, με 48,16% και ακολουθούν ο Αλέξανδρος Βασίλειος Κολιάδης με 25,65% και ο Νίκος Γερονικολός με 22,97%.

Στον Δήμο Ιωαννιτών, με ενσωματωμένο το 10% των τμημάτων, προηγείται ο Θωμάς Μπέγκας με 35,94% και ακολουθεί με 25,55% ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο οποίος ανέλαβε δήμαρχος μετά τον θάνατο του Μωυσή Ελισάφ.

Τέσσερις περιφέρειες πάνε σε δεύτερο γύρο, ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο το αποτέλεσμα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ενώ στην Πελοπόννησο θα κριθεί «ψήφο-ψήφο» εάν ο Δ. Πτωχός θα εκλεγεί απόψε ή θα οδεύσει για β’ γύρο. Σύμφωνα με το Mega, πηγές από το επιτελείο του κ. Πτωχού ανέφεραν ότι ακόμη δεν έχουν ενσωματωθεί τα εκλογικά κέντρα της Μεσσηνίας, όπου ο υποψήφιος περιφερειάρχης κυριαρχεί.

Διαφήμιση