Αρχική Special Topics Copernicus: Ο Σεπτέμβριος 2023 ήταν ο πιο θερμός Σεπτέμβριος που έχει καταγραφεί...

Copernicus: Ο Σεπτέμβριος 2023 ήταν ο πιο θερμός Σεπτέμβριος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως

«Ο Σεπτέμβριος του 2023 ήταν ο πιο θερμός Σεπτέμβριος που έχει καταγραφτεί ποτέ σε παγκόσμια κλίμακα» και έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ με εντυπωσιακή διαφορά, συνεχίζοντας τη σειρά των παγκόσμιων μηνιαίων ρεκόρ που άρχισε τον Ιούνιο, ανακοίνωσε  το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.

0
september hay harvest crop farm pubdomain Karl Lee
Διαφήμιση

Εντυπωσιακή είναι η αναφορά στη μελέτη του  παρατηρητηρίου Copernicus.  ότι με τη μέση θερμοκρασία να φθάνει τους 16,38° Κελσίου στην επιφάνεια της υφηλίου, ο  Σεπτέμβριος 2023  παρουσίασε «ανωμαλία άνευ προηγουμένου», ξεπερνώντας κατά 0,5° Κελσίου το προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο είχε διαπιστωθεί τον Σεπτέμβριο του 2020.

Σύνταξη: ecozen.gr

Για την ακρίβεια ο  Σεπτέμβριος του 2023 είναι κατά «1,75° Κελσίου θερμότερος από τον μέσο όρο του Σεπτεμβρίου την περίοδο 1850-1900», την προβιομηχανική περίοδο αναφοράς, προτού αρχίσει το ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου, σύμφωνα με την υπηρεσία κλιματικής αλλαγής Copernicus.

 

Σεπτέμβριος θερμός

Ο  Σεπτέμβριος 2023  ήταν κατά έναν ολόκληρο βαθμό Κελσίου θερμότερος από ό,τι την περίοδο από το 1991 ως το 2020.

Το 2023 εξάλλου σύμφωνα με τη μελέτη  οδεύει να γίνει το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στα χρονικά. Η θερμοκρασία το τρέχον έτος οδεύει να είναι 1,4° Κελσίου πάνω από τη μέση της προβιομηχανικής εποχής.

Με άλλα λόγια, θα είναι μόλις 0,1° Κελσίου κάτω από τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, που είχε σκοπό η αύξηση της θερμοκρασίας να περιοριστεί στον 1,5° Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα.

«Δυο μήνες πριν από την COP28», την παγκόσμια σύνοδο για το κλίμα του ΟΗΕ«η αίσθηση του επείγοντος για την ανάληψη φιλόδοξης δράσης για το κλίμα δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη», τόνισε η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια του C3S, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Σεπτέμβριος 2023 θερμός μήνας

To μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ήταν πολύ θερμότερο τον Σεπτέμβριο του 2023 από τον κλιματολογικό μέσο όρο της περιόδου 1991-2020., αναφέρει το Copernicus. Αρκετές χώρες σε μια ζώνη από τη Γαλλία έως τη Φινλανδία και τη βορειοδυτική Ρωσία βίωσαν τον θερμότερο Σεπτέμβριο που έχει καταγραφεί ποτέ, όπως προκύπτει από τις καταγραφές δεδομένων από τους μετεωρολογικούς σταθμούς τους και από το σύνολο δεδομένων ERA5.

Το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μεταξύ των χωρών που ανέφεραν πρωτοφανείς συνθήκες καύσωνα στις αρχές του μήνα. Θερμοκρασίες στα επίπεδα ή ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 περιορίστηκαν στην περιφέρεια της ηπείρου: Ισλανδία, Σβάλμπαρντ και τμήματα της Ελλάδας και της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Πολλές περιοχές εκτός Ευρώπης ήταν επίσης σημαντικά θερμότερες από τον μέσο όρο. Οι ασυνήθιστα θερμές συνθήκες   που κατέγραψε ο Σεπτέμβριος 2023,  όπως αναφέρει το Copernicus,  επεκτάθηκαν ανατολικά από την Ευρώπη έως την κεντρική Σιβηρία και επικράτησαν επίσης νοτιότερα σε ολόκληρη την Ασία, από τη Μέση Ανατολή έως την Κίνα και την Ιαπωνία. Σχεδόν ολόκληρη η Αφρική είχε θερμοκρασίες πάνω από το μέσο όρο, ιδιαίτερα σε μια ζώνη που κάλυπτε τμήματα της Ερυθραίας, της Αιθιοπίας, του Σουδάν και του Νότιου Σουδάν. Οι θερμοκρασίες ήταν επίσης πολύ υψηλότερες του μέσου όρου στις νότιες ΗΠΑ και το βόρειο Μεξικό, καθώς και στον κεντρικό και ανατολικό Καναδά. Στις χώρες της Νότιας Αμερικής που παρουσίασαν υψηλές θερμοκρασίες στις αρχές της άνοιξης περιλαμβάνονταν η Αργεντινή, η Βολιβία, η Βραζιλία, η Παραγουάη και το Περού. Η Δυτική Αυστραλία γνώρισε τον θερμότερο Σεπτέμβριο που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ ο μήνας κατατάσσεται τρίτος θερμότερος για το σύνολο της Αυστραλίας. Οι θερμοκρασίες ήταν επίσης πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο σε όλη σχεδόν την Ανταρκτική.

Πηγή: www.copernicus.eu

Διαφήμιση