Αρχική Ειδήσεις Νόμπελ Ειρήνης: Στην Ιρανή ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί το βραβείο

Νόμπελ Ειρήνης: Στην Ιρανή ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί το βραβείο

Στην Ιρανή ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί απονεμήθηκε φέτος το Νόμπελ Ειρήνης, επιβραβεύοντάς την για τον αγώνα της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

0
Μοχαμαντι Νομπελ ειρηνης
Διαφήμιση
Με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης επιβραβεύτηκε η ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί, με καταγωγή από το Ιράν. Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ επέλεξε τον νικητή για το πιο σημαντικό βραβείο ειρήνης στον κόσμο μεταξύ 351 υποψηφίων, συμπεριλαμβανομένων 259 ατόμων και 92 οργανώσεων.

Με την απονομή του βραβείου στην Μοχαμαντί, η επιτροπή ελπίζει να στείλει ένα μήνυμα στην ιρανική κυβέρνηση να ακούσει τους δικούς της ανθρώπους, τονίζει. Η Ιρανή ακτιβίστρια βραβεύθηκε για τον αγώνα της ενάντια στην καταπίεση των γυναικών στο Ιράν και τις προσπάθειές της να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία για όλους.

Πέρυσι, το βραβείο δόθηκε στον υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Aλες Μπιαλιάτσκι από τη Λευκορωσία, τη ρωσική ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial και την ουκρανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Center for Civil Liberties.

Οι νικητές είχαν προωθήσει για πολλά χρόνια το δικαίωμα να ασκούν κριτική στην εξουσία και να προστατεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, είπε η επιτροπή εκείνη την εποχή,σε μία απονομή που έγινε κατά τον πρώτο χρόνο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Φέτος, τα βραβεία ανέρχονται σε 11 εκατομμύρια κορώνες (990.000 $) σε κάθε κατηγορία.

Διαφήμιση