Αρχική Ειδήσεις Νόμπελ Ειρήνης: Έγκριση στη Μαρία Ρέσα να ταξιδέψει

Νόμπελ Ειρήνης: Έγκριση στη Μαρία Ρέσα να ταξιδέψει

0
ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ 2021
Εικόνα: Twitter/The Nobel Prize
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Μαρία Ρέσα, η Φιλιππινέζα δημοσιογράφος που κέρδισε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, εξασφάλισε την έγκριση για να ταξιδέψει στο Όσλο για να παραλάβει προσωπικά το βραβείο. Η κ. Ρέσα χρειάστηκε να ζητήσει την άδεια τριών δικαστηρίων για να πάρει την έγκριση.

Η 58χρονη δημοσιογράφος είχε καταδικαστεί για συκοφαντική δυσφήμιση πέρυσι ωστόσο είναι τώρα ελεύθερη με περιοριστικούς όρους εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσής της.

Την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του Εφετείου που είναι αρμόδιο για τις φορολογικές υποθέσεις σύμφωνα με την οποία η συνιδρύτρια του ειδησεογραφικού ιστότοπου Rappler μπορεί να ταξιδέψει στη Νορβηγία από την ως τη 13η Δεκεμβρίου.

Η κ. Ρέσα μαζί με τον Ντμίτρι Μουράτοφ έλαβαν το Νόμπελ Ειρήνης τον Οκτώβριο, χάριν των αγώνων τους για την υπεράσπιση «της ελευθερίας της έκφρασης». Η ίδια δήλωσε στο CNN, στο οποίο άλλοτε ήταν ανταποκρίτρια, πως νιώθει «πολύ καλά» αφού ξεπέρασε και το τελευταίο δικαστικό εμπόδιο που αντιμετώπιζε.

Η δημοσιογράφος συγκαταλέγεται σε αυτούς που ανέδειξαν ιδιαίτερα πολύ τον πολυαίμακτο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» που διεξάγει ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε· σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η εκστρατεία του αυτή έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο αρχιπέλαγος.

Η Μαρία Ρέσα έλαβε επίσης την άδεια περιφερειακού δικαστηρίου, που είναι αρμόδιο για άλλη υπόθεση που εκκρεμεί σε βάρος της, σύμφωνα με τον Φράνσις Λιμ, έναν από τους συνηγόρους της.

Συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης συκοφαντικής δυσφήμισης, για την οποία διατρέχει κίνδυνο να της επιβληθεί ποινή ως και έξι ετών κάθειρξης, η δημοσιογράφος αντιμετωπίζει συνολικά επτά ποινικές διώξεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διαφήμιση