Αρχική Ειδήσεις Κλιμάκωση πολέμου στη Μέση Ανατολή-Ο ρόλος Τουρκίας Συρίας Ιράν ΗΠΑ (video)

Κλιμάκωση πολέμου στη Μέση Ανατολή-Ο ρόλος Τουρκίας Συρίας Ιράν ΗΠΑ (video)

Το Ισραήλ απάντησε σήμερα στη χθεσινή επίθεση από την Συρία.Η Συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι τα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου χτυπήθηκαν από το Ισραήλ και ότι συριακή αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε ως απάντηση στις επιθέσεις.Ο ανησυχίες των διεθνών αναλυτών για πολυμέτωπο πόλεμο στη Μέση Ανατολή κορυφώνονται.Αμείώτη παραμένει η ένταση φύλαξης των ελληνικών συνόρων δήλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μετά την σημερινή συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

 

0
Ισραήλ πόλεμος
πηγή: www.foreignaffairs.com/
Διαφήμιση
Αγγελική Γυπάκη 2023 01 30
Της Αγγελικής ΓυπάκηΜε τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις να βρίσκονται -σύμφωνα με την Σαμπάχ- σε ετοιμότητα για “βοήθεια” στη Γάζα, την απάντηση -πριν από λίγο του Ισραήλ στη χθεσινή επίθεση από την Συρία, την εμπλοκή της  λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ που μαζί με τη συριακή κυβέρνηση θεωρούνται στενοί σύμμαχοι του Ιράν και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονυ Μπλίνκεν να δηλώνει από το Ισραήλ ότι: “Όποιος θέλει ειρήνη και δικαιοσύνη πρέπει να καταδικάσει το βασίλειο του τρόμου της Χαμάς”, ο εφιάλτης των αναλυτών για πολυμέτωπο πόλεμο στην Μέση Ανατολη μοιάζει πλέον γεγονός. 

Ο ρόλος της Χεζμπολάχ 

Η  Χεζμπολάχ του Λιβάνου ενεπλάκη μέχρι στιγμής  σε διασυνοριακές συγκρούσεις με το Ισραήλ τη Δευτέρα (09/10/23), που οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον τριών μαχητών της Χεζμπολάχ και ενός ισραηλινού υποδιοικητή.Προς το παρόν κρατά συντηρητική στάση αν αι το βράδυ της Τρίτης η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανέλαβαν την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών από τον νότιο Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος.

Επιπροσθέτως, η Χαμάς επιβεβαίωσε τους θανάτους των Zakaria Abu Muammar και Jawad Abu Shamal, μελών του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.

Υπενθυμίζεται οτι τόσο η Χεζμπολάχ όσο και η συριακή κυβέρνηση είναι στενοί σύμμαχοι του Ιράν και το Ισραήλ έχει επανειλημμένα βομβαρδίσει τη Συρία τα τελευταία χρόνια, σε επιθέσεις που πιστεύεται ότι ήταν επιθέσεις σε γραμμές ανεφοδιασμού της Χεζμπολάχ, καθώς και επιθέσεις σε άλλες φιλοϊρανικές ομάδες.

Ο ρόλος της Τουρκίας 

Στο μεταξύ τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν σήμερα ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας είναι σε ετοιμότητα για βοήθεια στην Γάζα και αναμένουν την εντολή Ερντογάν.Επίσης  κάνουν λόγο για Ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση και δεν διευκρινίζουν σαφώς αν η βοήθεια θα ειναι ανθρωπιστική ή στρατιωτική.Σήμερα ανακοινώθηκε επίσης ότι η κατάρριψη προ ημερών του τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από την Συρία έγινε από μαχητικο αεροσκάφος που απογειώθηκε από την Ιορδανία.

Ο ρόλος των ΗΠΑ 

«Όσο υπάρχουν οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό» του Ισραήλ, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν , ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ τόσο ως αμερικανός αξιωματούχος, αλλά και «ως Εβραίος»,όπως είπε.

Μπλινκεν Νετανιάχου Ισραήλ

Συναντήθηκε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου τον οποίο ενημέρωσε οτι υπάρχει μια «συντριπτική» δικομματική υποστήριξη στο Κογκρέσο προκειμένου να υπάρξει επιπρόσθετη βοήθεια.

Παράλληλα, απηύθυνε προειδοποίηση προς πάσα κατέυθυνση -με…το βλέμμα στραμμένο στις γύρω χώρες και δη το Ιράν -να μην εκμεταλλευτεί την τρέχουσα κατάσταση για να επιτεθεί στο Ισραήλ.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ τόνισε ότι «Όποιος θέλει ειρήνη και δικαιοσύνη πρέπει να καταδικάσει το βασίλειο του τρόμου της Χαμάς» και  συμφώνησε με τον Νετανιάχου ότι η Χαμάς είναι «σαν το Ισλαμικό Κράτος». «Γνωρίζουμε ότι η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει τον παλαιστινιακό λαό», είπε, προσθέτοντας ότι η οργάνωση αυτή κυβερνά κατασταλτικά. Και πρόσθεσε : “Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να λαμβάνουμε κάθε δυνατή προφύλαξη για να αποφύγουμε να βλάψουμε αμάχους και γι’ αυτό θρηνούμε για την απώλεια κάθε ζωής αμάχου”, λέει ο Μπλίνκεν, “έχουν σκοτωθεί πολίτες κάθε πίστης, κάθε εθνικότητας”.

Και ενημέρωσε οτι  η μεγαλύτερη στρατιωτική υποστήριξη βρίσκεται καθ’ οδόν προς το Ισραήλ, πέρα από τα πυρομαχικά και τα αναχαιτιστικά για το Iron Dome που έχουν ήδη φτάσει τις προηγούμενες ημέρες.

Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την «απίστευτη υποστήριξή τους στο Ισραήλ στον πόλεμο μας ενάντια στους βαρβάρους της Χαμάς».

Τι λένε οι αναλυτές 

Κατόπιν τούτων, πώς να μην είναι μεγάλη η ανησυχία για μια πιθανή γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή,  ειδικά μετά τις δραματικές εξελίξεις και τις τελευταίες πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ από εδάφη του Λιβάνου και της Συρίας. Όπως σημειώνουν αναλυτές, το Ισραήλ υπερέχει στρατιωτικά έναντι όλων των γειτόνων του και έχει προετοιμαστεί γι’ αυτό το σενάριο. Όμως υπάρχει δυσκολία.

Είναι χαρακτηριστικό το πόσοι κίνδυνοι γύρω από το Ισραήλ μπορούν να υπάρξουν ταυτόχρονα. Το ένα μέτωπο είναι της Λωρίδας της Γάζας, το οποίο έχει ήδη ανοίξει από το Σάββατο και μετά.

Προετοιμάζουν το έδαφος για τη χερσαία επιχείρηση, η οποία έχει πάρα πολλές παγίδες για τους Ισραηλινούς. Αυτό που περιγράφεται ως το εφιαλτικό μέτωπο -αν ανοίξει- είναι αυτό ακριβώς στο βόρειο Ισραήλ, δηλαδή αυτό του Λιβάνου, γεγονός που μπορεί να ανοίξει τους “ασκούς του Αιόλου” για γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

 

 

Την ίδια ώρα η Χεζμπολάχ εντείνει τις επιθέσεις. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει συνεχώς εκτόξευση ρουκετών και το Ισραήλ απαντά πολύ προσεκτικά. Η Χεζμπολάχ δεν εμπλέκεται άμεσα αυτή τη στιγμή, όπως σημειώνουν πηγές στο Reuters. Το βλέπει «μέρα με την ημέρα». Περιμένει να δει τι θα γίνει με τη Γάζα και τότε θα αποφασίσει. Πάντως, μετά τον πόλεμο του 2006 έχει εξελιχθεί πάρα πολύ στρατιωτικά και θεωρείται πολύ ανώτερη της Χαμάς.

Το τελευταίο 24ωρο υπήρξε και μια πρώτη επίθεση από τη Συρία εναντίον του Ισραήλ. Δεν είναι γνωστό ποιος την πραγματοποίησε, παρά ότι δραστηριοποιούνται πάρα πολλές ηγετικές ομάδες που πρόσκεινται στο Ιράν. Χαρακτηρίζεται μικρής έντασης αυτή τη στιγμή από το Ισραήλ, ενώ έχουμε και τους πρώτους νεκρούς στη Δυτική Όχθη.

Οι κίνδυνοι όμως, έρχονται και από πολύ πιο μακριά από το Ισραήλ. Σιιτικές ομάδες στο Ιράκ και την Υεμένη έχουν απειλήσει ότι θα επιτεθούν εναντίον του αν συνεχιστεί η κατάσταση στην Γάζα. Κοινός παρονομαστής σε όλες αυτές τις απειλές είναι το Ιράν βεβαίως, το οποίο μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει κατηγορήσει ευθέως και είναι πολύ σημαντικό αυτό για τη συγκεκριμένη επίθεση που έγινε το περασμένο Σάββατο.

Την ίδια ώρα από τις ΗΠΑ λένε ότι πρόκειται για μήνυμα αποτροπής για τη Χεζμπολάχ και το Ιράν, και όχι για τη Χαμάς.

Με πληροφορίες: BBC, Reuters.

Διαφήμιση