Αρχική Ειδήσεις Κ.Μητσοτάκης: Εντός του 2024 σε λειτουργία το Μετρό στη Θεσσαλονίκη

Κ.Μητσοτάκης: Εντός του 2024 σε λειτουργία το Μετρό στη Θεσσαλονίκη

Στην τελική ευθεία για τη λειτουργία του Μετρό στη Θεσσαλονίκη σηματοδοτεί η υπογραφή της σύμβασης για τη διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία του έργου.

0
[363980] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
Εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης για τη διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης, στο εργοτάξιο του σταθμού Αγία Σοφία, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
Διαφήμιση

Ως το πλέον σημαντικό βήμα για την τελική παράδοση στο κοινό του Μετρό στη Θεσσαλονίκη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη σημερινή εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης, τονίζοντας ότι η δέσμευση της κυβέρνησης τηρήθηκε στο ακέραιο και ότι η Θεσσαλονίκη σε λίγο καιρό θα διαθέτει πολύ σημαντικά έργα υποδομής.

“Σήμερα κάνουμε το τελικό βήμα, σημαντικό τελικό βήμα, για να μπορέσουμε παραδώσουμε το Μέτρο στη Θεσσαλονίκη, επιτέλους, σε πλήρη λειτουργία, εντός του 2024″ επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το μεσημέρι, στο σταθμό του έργου του μετρό στην Αγίας Σοφίας, κατά την υπογραφή της σύμβασης λειτουργίας και συντήρησης του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι σήμερα ολοκληρώνεται “μια τολμηρή απόφαση”, που “είχε συμφωνηθεί και με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών”, να χρησιμοποιηθεί “ιδιωτική τεχνογνωσία, η καλύτερη σε ευρωπαϊκό επίπεδο” για να εξασφαλιστεί η “απρόσκοπτη, ασφαλή λειτουργία” αυτού “του σημαντικότατου έργου υποδομής” και συνέχισε:

“Αλλά, ταυτόχρονα, να εξασφαλίσουμε ότι για όσα χρόνια διαρκεί η σύμβαση θα είναι εξασφαλισμένη και η συντήρηση του έργου αυτού. Και δεν το λέω αυτό τυχαία καθώς πρόσφατα γεγονότα επανέφεραν στη μνήμη μας αμαρτίες του παρελθόντος, όπου δε γνωρίζαμε ουσιαστικά ποιος ήταν ο υπόλογος για τη συντήρηση σημαντικών έργων υποδομής, τα οποία πληρώθηκαν από τους Έλληνες φορολογούμενους στο παρελθόν. Αυτό αλλάζει, με τη σύμβαση την οποία υπογράφουμε”.

μετρο θεσσαλονικης2

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους υπουργούς και τα στελέχη των εμπλεκομένων φορέων για τη συνεργασία, μέσα από την οποία κατέστη δυνατή, όπως είπε, η τήρηση της δέσμευσης του “και μέτρο και αρχαία” και πρόσθεσε: “Η δέσμευση αυτή τηρήθηκε και τηρείται στο ακέραιο”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο fly over, που όπως είπε, είχε και αυτό σχεδιαστεί σε συνεννόηση με την προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου Μεταφορών, λέγοντας ότι εκατό επιπλέον αστυνομικοί θα αποσπαστούν, με δική του προσωπική απόφαση, στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν στις διευθετήσεις της κυκλοφορίας. Σημείωσε, ότι όταν ολοκληρωθεί και λειτουργήσει οι πολίτες θα γίνει αντιληπτή “η τεράστια σημασία του” και κάλεσε τους πολίτες σε μια “σύμπραξη” και κατανόηση για τις επιπτώσεις στην κυκλοφορία, για όσο διάστημα διαρκέσει η κατασκευή του.

“Η εικόνα από το μέλλον, την οποία βλέπουμε σήμερα, το συντομότερο δυνατόν θα είναι το παρόν της πόλης. Μιας πόλης, η οποία αναπτύσσεται, μιας πόλης δυναμικής, στην οποία το κράτος χρωστούσε επί δεκαετίες πολλά, έρχεται όμως τώρα να εξοφλήσει τα γραμμάτια προς τη Θεσσαλονίκη και να την προικίσει με σημαντικά έργα υποδομής, τα οποία θα τα ζήλευαν όλες οι ευρωπαϊκές μητροπόλεις. Καλοτάξιδο, λοιπόν, το νέο μέτρο” είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης βγήκε από το χώρο της εκδήλωσης και περιηγήθηκε στην ανακαινισμένη πλατεία Μακεδονομάχων, πάνω απ’ το σταθμό του μετρό στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Τη σύμβαση υπέγραψαν, παρουσία του πρωθυπουργού, εκ μέρους της “Ελληνικό Μέτρο”, ο διευθύνων σύμβουλος της Νίκος Κουρέτας και εκ μέρους της κοινοπραξίας, οι Arrigo Giana (ATM), Renaud Beziade (Egis) και Carlo Bianko (Thema Α.Ε.).

σταικουρας μετρο

Χρ.Σταϊκούρας: Στην τελική ευθεία για τη λειτουργία του Μετρό της Θεσσαλονίκης 

 «Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση ενός από τα σημαντικότερα έργα που έχουν γίνει στην πατρίδα μας, τη λειτουργία του Μετρό στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την τελετή υπογραφής της Σύμβασης για τη λειτουργία και τη συντήρηση του Μετρό της Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Τετάρτη 4 Οκτωβρίου στο εργοτάξιο του σταθμού «Αγία Σοφία», ανάμεσα στη Διοίκηση της «Ελληνικό Μετρό ΑΕ» και την κοινοπραξία «THEMA ΑΕ», παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επεσήμανε ότι το έργο υλοποιείται στη βάση των προσπαθειών που έγιναν και από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, σε συνεργασία με τη Διοίκηση της «Ελληνικό Μετρό ΑΕ».

«Το Μετρό της Θεσσαλονίκης αποτελεί απτή απόδειξη ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, εγγυάται πως το κράτος έχει συνέχεια και συνέπεια. Σχεδιάζει, δρομολογεί και παραδίδει στους πολίτες έργα στρατηγικής σημασίας, που βελτιώνουν την καθημερινότητά τους και αναβαθμίζουν το επίπεδο των υποδομών στις υπηρεσίες μεταφορών», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέλυσε τις υποχρεώσεις του Αναδόχου, όπως απορρέουν από τη σύμβαση, τονίζοντας ότι προκρίθηκε η λύση της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και υιοθετήθηκαν οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, προκειμένου η λειτουργία και συντήρηση του δικτύου να γίνεται με τον πλέον εύρυθμο και αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να διασφαλίζονται υπηρεσίες υψηλής ποιότητας προς το επιβατικό κοινό.  

«Η Θεσσαλονίκη, το 2024, θα αποκτήσει το πιο σύγχρονο Μετρό στην Ευρώπη, με ενσωματωμένα τα πλέον καινοτόμα συστήματα και τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές ποιότητας, λειτουργικότητας και ασφάλειας», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

μετρο θεσσαλονικης

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ξενάγηση για πολιτική ηγεσία και δημοσιογράφους

Στο αμαξοστάσιο-κέντρο λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης και τις εργασίες στις αρχαιότητες ξεναγήθηκαν σήμερα δημοσιογράφοι.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το δεύτερο εξάμηνο του 2024 αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το μετρό Θεσσαλονίκης και στο μεταξύ, συνεχίζονται οι δοκιμές στο σύνολο της κεντρικής γραμμής, η οποία έχει ενεργοποιηθεί εδώ και περίπου έναν μήνα.

Ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, οι υφυπουργοί Νίκος Ταχιάος και Χριστίνα Αλεξοπούλου, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του αμαξοστασίου του μετρό Θεσσαλονίκης ενόψει της υπογραφής της σύμβασης με την εταιρεία THEMA, η οποία θα αναλάβει τη συντήρηση και τη λειτουργία του μετρό για 11 χρόνια.

Οι εργασίες που πραγματοποιούνταν σήμερα από εργάτες και αρχαιολόγους δούλευαν  πυρετωδώς, ενώ έχουν τοποθετηθεί ξύλινες κατασκευές, ράμπες και σκάλες για την μετακίνησή τους ανάμεσα στα τείχη καθώς και μεγάλοι σάκοι για την καθαριότητα των μνημείων.

Διαφήμιση