Αρχική Ειδήσεις Ισραήλ: Τον Νετανιάχου “στοχοποιεί” το 80% των πολιτών για την επίθεση της...

Ισραήλ: Τον Νετανιάχου “στοχοποιεί” το 80% των πολιτών για την επίθεση της Χαμάς

Την ώρα που το Ισραήλ βρίσκεται επί ποδός για την χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, το 80% των Ισραηλινών θεωρεί ότι ο Νετανιάχου πρέπει να αναλάβει δημόσια την ευθύνη του για την επίθεση της Χαμάς, εκτιμώντας ότι η κυβέρνησή του ευθύνεται αποκλειστικά που “πιάστηκε στον ύπνο”

0
Νετανιάχου Ισραήλ
Διαφήμιση

Οι ηγεσίες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ έχουν ήδη αναλάβει τις ευθύνες τους, όπως και οι υπουργοί Άμυνας και Οικονομικών.

Στην ερώτηση ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, το 49% επιλέγει τον ηγέτη του κόμματος Εθνικής Ενότητας Μπένι Γκαντς και μόνο το 28% επιλέγει τον Νετανιάχου. Οι υπόλοιποι εμφανίζονται ως αναποφάσιστοι.

Ως προς τον πόλεμο στην Γάζα, το 65% υποστηρίζει μία χερσαία επίθεση κατά της Λωρίδας της Γάζας, έναντι 21% που εμφανίζεται αντίθετο.

Επιπλέον, το 51% των Ισραηλινών υποστηρίζει μία ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο μέτωπο μετά τις συγκρούσεις του ισραηλινού στρατού με την Χεζμπολάχ και την Χαμάς στην ισραηλινή μεθόριο με τον Λίβανο, ενώ το 30% τάσσεται υπέρ μίας περιορισμένης σε κλίμακα επιχείρησης.

Απαντώντας στην ερώτηση «τι θα ψηφίζατε εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα;», οι Ισραηλινοί δίνουν στον κυβερνώντα συνασπισμό μόλις 43 έδρες (από τις 64 που διαθέτει), ενώ το κόμμα του Μπένι Γκαντς συγκεντρώνει 40 έδρες, έναντι 12 σήμερα.

ISRAEL PALESTINIAN LEBANON CONFLICT
Σε θέσεις μάχης οι ισραηλινές δυνάμεις (Jalaa MAREY / AFP)

Έτοιμο για τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα δηλώνει το Ισραήλ

Αποφασισμένο και έτοιμο εμφανίζεται το Ισραήλ να ξεκινήσει τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα, στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι αναπόφευκτες. Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι πότε τελικά θα πραγματοποιηθούν, με ποιο τρόπο και σε τι εύρος.

Ισραηλινοί πολιτικοί από όλα τα κόμματα φαίνεται να έχουν βάλει στην άκρη τις διαφορές τους και συμφωνούν σχεδόν ομόφωνα ότι χρειάζεται μια αποφασιστική λύση σε αυτό που αποκαλούν «το πρόβλημα ασφαλείας της Χαμάς». Και από την πλευρά της κοινής γνώμης μοιάζει ότι υπάρχει απαίτηση για εκδίκηση απέναντι στη Χαμάς μετά την ανατριχιαστική και αιφνιδιαστική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, όμως μέχρι τώρα τα αντίποινα έχουν κοστίσει υπέρογκα σε ανθρώπινες ζωές Παλαιστινίων αμάχων. Σε αυτό το πλαίσιο, ισραηλινές στρατιωτικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι έχουν το πράσινο φως για την έναρξη των επιχειρήσεων στο έδαφος και απομένει να ολοκληρωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα για να ξεκινήσουν.

Διαφήμιση