Αρχική Κόσμος Γιώργος Ουρανός: Όταν ο Νετανιάχου αγνοεί τον ομοεθνή του Χαράρι

Γιώργος Ουρανός: Όταν ο Νετανιάχου αγνοεί τον ομοεθνή του Χαράρι

0
Ισραήλ ρουκέτες
Διαφήμιση

 

Γιώργος Ουρανός

Άρθρο του Γιώργου Ουρανού *

Τόσο ο Εβραϊκός λαός όσο  και ο λαός των Παλαιστινίων, επί 75  χρόνια μετά την απόφαση του ΟΗΕ για την συγκατοίκησή τους στην περιοχή της Παλαιστίνης, δεν έχουν πλέον καμία άλλη επιλογή που να εγγυάται την συνέχιση της ύπαρξής τους. Μόνο εκείνη  της βαθιάς κατανόησης μεταξύ τους, που θα τους οδηγήσει στη λύση : Δύο λαοί ,δύο χωριστά κράτη!

 

Γιοβάλ Νώε Χαράρι
Γιουβάλ Νώε Χαράρι: Ο διάσημος καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιερουσαλήμ

Τα επικριτικά σχόλια προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις του Ισραήλ (σσ και ιδιαιτέρως τελευταία προς την κυβέρνησης Νετανιάχου) δεν έρχονται μόνον απο τρίτους αλλά και από καταξιωμένους και εγνωσμένου κύρους ομοεθνείς τους, όπως είναι  Γιουβάλ Νώαχ Χαράρι είναι Ισραηλινός ιστορικός και καθηγητής του τμήματος ιστορίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα  με τον ίδιο “…Σε ένα επίπεδο, οι Ισραηλινοί πληρώνουν το τίμημα για χρόνια της ύβρεως, κατά την οποία οι κυβερνήσεις μας και πολλοί απλοί Ισραηλινοί ένιωσαν ότι ήμασταν τόσο δυνατότεροι από τους Παλαιστίνιους, ώστε μπορούσαμε απλώς να τους αγνοήσουμε. Υπάρχουν πολλά επικριτικά να ειπωθούν για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ εγκατέλειψε την προσπάθεια να συνάψει ειρήνη με τους Παλαιστίνιους και για το ότι έχει κρατήσει επί δεκαετίες εκατομμύρια Παλαιστίνιους υπό κατοχή.’’(Απόσμασμα από τη δήλωση του Γιουβάλ Νώε Χαράρι)Πηγή: iefimerida.gr : Η ανάλυση του Γιουβάλ Νώε Χαράρι για τη σφαγή της Χαμάς: Tι έφταιξε στο Ισραήλ και τι πρέπει να κάνει .

Η καταδίκη

Παρ’όλα αυτά και πριν από όλα  θα θέλαμε κατ΄αρχήν να καταδικάσουμε απερίφραστα την επίθεση των μαχητών της ’’Χαμάς’’ , εναντίον των αμάχων πολιτών του Ισραήλ. Οι ενέργειες αυτές, αφ΄ενός κρίνονται ως ωμές δολοφονικές πράξεις απέναντι σε αθώους ανθρώπους, και αφ΄ετέρου με μεγάλη σιγουριά πιστεύουμε, πως αυτές, ουδόλως συμβάλλουν στην υπόθεση της πολυπόθητης ειρήνης στη περιοχή της Παλαιστίνης. Αντίθετα , με μεγάλη βεβαιότητα , υποθηκεύουν το μέλλον του Παλαιστινιακού λαού.

Νετανιάχου
Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Τα ιστορικά  γεγονότα                                                                                                  

Το  1948, με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ, στην περιοχή  της Παλαιστίνης , που όμως από τα πανάρχαια χρόνια αυτή, αποτελούσε  την γη των προγόνων των Ισραηλιτών , του Αβραάμ, του Ισαάκ και των Προφητών. Από τότε  οι συγκρούσεις ανάμεσα στους λαούς των Αράβων και τους Ισραηλίτες , ήταν διαρκείς.

Έως και τον πόλεμο των 6 ημερών το 1967, στις συγκρούσεις αυτές συμμετείχαν και οι όμορες αραβικές χώρες, δηλαδή  η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Συρία και ο Λίβανος. Με τη λήξη αυτού του πολέμου,τα εξωτερικά σύνορα του Ισραήλ είτε με ειρηνικές συνθήκες είτε μετά από τον πόλεμο , πλέον κατέληξαν  οριστικά . Έκτοτε ολόκληρη η Παλαιστίνη θεωρήθηκε ως επικράτεια του Ισραήλ και οι Άραβες Παλαιστίνιοι περιορίστηκαν σε δύο χωριστές περιοχές:Tην Λωρίδα της  Γάζας με 2,5 εκατομμύρια πληθυσμό, και τον  θύλακα της Δυτικής όχθης του Ιορδάνη , με πληθυσμό περίπου 3 εκατομμυρίων.

Στις 15 Νοεμβρίου 1988 ο τότε Πρόεδρος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης  (O.A.Π.), ο Γιάσερ Αραφάτ, διακήρυξε την ίδρυση του Κράτους της Παλαιστίνης, σε ανακοίνωση που έγινε στο Αλγέρι της Αλγερίας. Το 1993, στις Συμφωνίες του Όσλο, το Ισραήλ αναγνώρισε ότι η Ο.Α.Π.«αντιπροσωπεύει τον παλαιστινιακό λαό».Το1994 η Ο.Α.Π.  ίδρυσε την εδαφική διοίκηση της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής η οποία ασκεί ορισμένες κυβερνητικές λειτουργίες σε τμήματα της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.Αυτό λοιπόν το  Κράτος της Παλαιστίνης έχει αναγνωριστεί από 138 από τα 193 μέλη του ΟΗΕ. Δυστυχώς  όμως το Ισραήλ , αρνείται ακόμη και σήμερα να το αναγνωρίσει.

Σύμφωνα με τον Χαράρι : ‘’ το Ισραήλ … έχει κρατήσει επί δεκαετίες εκατομμύρια Παλαιστίνιους υπό κατοχή’’.Με λίγα λόγια λοιπόν, ο Παλαιστινιακός λαός σήμερα πια, βρίσκεται σε μια ιδιότυπη ομηρεία, και αυτό μας το επιβεβαιώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο και ο Γιουβάλ Νώε Χαράρι, σε μια πρόσφατη δήλωσή του, με αφορμή τα τραγικά συμβάντα των τελευταίων ημερών.

Οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται σε μία κατάσταση “κατοχής’’, χωρίς να διαθέτουν την δυνατότητα να καθορίζουν τις  ζωές τους! Δεν τους δίνεται η δυνατότητα ούτε κάν να έχουν εθνική ταυτότητα και δεν τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα να αποτελούν εθνότητα. Είναι Άραβες  Εθνονολογικά, αλλά διοικητικά είναι  Ισραηλινοί και μάλιστα παρά τη θέλησή τους ! Στην πραγματικότητα ,στερούνται απόλυτα το δικαίωμα αυτοδιάθεσής τους σαν λαός. Η Παλαιστίνη υποφέρει από μια σειρά περιβαλλοντικών προβλημάτων. Η Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζει πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα (π.χ. ερημοποίηση, αλμυροποίηση του γλυκού νερού, κακή/ανεπαρκή επεξεργασία λυμάτων, διάδοση ασθενειών που μπορούν να μεταδοθούν μέσω του νερού, υποβάθμιση του εδάφους, εξάντληση και μόλυνση των υπόγειων υδάτινων πόρων). Η Δυτική Όχθη επίσης αντιμετωπίζει τα ίδια περιβαλλοντικά προβλήματα. Όμως η πρόσβαση στο γλυκό νερό για τους κατοίκους της Δυτικής Όχθης είναι πολύ μεγαλύτερη, αλλά είναι περιορισμένη λόγω της διαμάχης με το Ισραήλ.

Η απόγνωση

Είναι αναμφίβολα αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα, ότι οι Παλαιστίνιοι, τόσο από την πλευρά της ηθικής όσο και της υπαρξιακής τους αντιμετώπισης, από τις αρχές του Ισραήλ, βρίσκονται σε μια κατάσταση διαρκούς καταπίεσης και προσπάθειας συρρίκνωσης της προσωπικότητάς τους, με την παρεμπόδιση των ατομικών τους ελευθεριών. Η περιρρέουσα αυτή ατμόσφαιρα της ’’ηθικής και αξιακής ασφυξίας’’, η οποία περιβάλει τις κοινωνίες των Παλαιστινίων επί δεκαετίες πια, εξεταζόμενη με κοινωνικο-ψυχολογικές νόρμες, οδηγεί με βεβαιότητα σε  καταστάσεις ‘’ακραίας απόγνωσης’’.

“Το καζάνι που βράζει”

Η απόγνωση αυτή, λειτουργεί σωρευτικά, και αποκτά δυναμική στο συλλογικό ασυνείδητο των θιγόμενων κοινωνιών, δημιουργώντας τους αρνητικά συναισθήματα οργής και εκδίκησης πρός εκείνους που τους θεωρούν υπαίτιους για την υποβαθμισμένη τους κατάσταση. Η οργή και η αγανάκτηση αυτή, κατά τη συνήθη ρήση του λαού μας, λειτουργεί “σαν καζάνι που βράζει” και το οποίο από στιγμή σε στιγμή, μπορεί να εκραγεί, πάντα με ολέθρια αποτελέσματα. Εκτιμούμε λοιπόν ότι, τα τραγικά αυτά συμβάντα σήμερα στο Ισραήλ, είναι απόρροια  αυτής της αδιανόητης κατάστασης που για δεκαετίες -όπως και ο καθηγητής Χαράρι σημειώνει- ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους.

Παλαιστίνη Χάρτης

 “Κατάσταση κατοχής” αντί για “προσπάθεια σύναψης ειρήνης’’

Είναι φανερό, πως οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών στο Ισραήλ, φέρνουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης, για αυτή την αδιέξοδη κατάσταση. Βεβαίως μεγάλη ευθύνη επίσης φέρει και η πλευρά εκείνη των Παλαιστινίων που εμφανίζει ακραίες και αδιάλλακτες θέσεις, όπως είναι η πολιτική οργάνωση της Χαμάς . Όμως, θεωρούμε ότι στις καταστάσεις διένεξης δύο πλευρών με ανισομερή ισχύ , την πρωτοβουλία για την διευθέτηση των διαφορών τους θα πρέπει να την αναλαμβάνει η πλευρά εκείνη που εκ των πραγμάτων εμφανίζεται και ως η πλέον ασφαλής. Και στην περίπτωσή μας, η πλευρά αυτή είναι η Ισραηλινή !Και εδώ ερχόμαστε  να συμφωνήσουμε με τον καθηγητή Χαράρι που αναφέρε πως  “το Ισραήλ εγκατέλειψε την προσπάθεια να συνάψει ειρήνη’’. Σίγουρα ο τωρινός πρωθυπουργός, ο κος Νετανιάχου, που  προέρχεται και από τις τάξεις της συντηρητικής παράταξης , ο οποίος μάλιστα τελεί πρωθυπουργός του Ισραήλ από το 1996, και  για 17 χρόνια τις τρεις τελευταίες  δεκαετίες, φέρει σοβαρές ευθύνες.

” Προσπάθεια κατανόησης”- Η μόνη λύση 

Εκτιμούμε οτι η μόνη λύση για μια διευθέτηση με μέλλον και όχι με κοντά πόδια, είναι η  προσπάθεια κατανόησης μεταξύ των μερών και όχι τα αντίποινα ! Αν πραγματικά ο κος Νετανιάχου επιθυμεί να προσφέρει στον λαό του, θα πρέπει να δεί το θέμα ,με σοφία και ανθρωπιστική διάθεση. Πρέπει να αναγνωρίσει πως η μέχρι τώρα σκληρή του στάση, ουδεμία πρόοδο προσέφερε, ούτε στη διευθέτηση του θέματος, αλλά ούτε και στο λαό του αν αναλογιστούμε ότι υπήρξαν τόσα πολλά αθώα θύματα Ισραηλινοί , αλλά και άλλα θύματα που κατά καιρούς έχουν χαθεί  σε διάφορα συμβάντα περιορισμένων συγκρούσεων.

‘’Παιδιά του ίδιου Θεού’’

Και βέβαια κοντά στα θύματα του Ισραηλινού λαού, θα πρέπει με βαθιά ενσυναίσθηση και ο ίδιος ο κος Νετανιάχου αλλά και το σύνολο των Ισραηλινών παραγόντων που συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων, να σκεφτούν και τα ανάλογα θύματα του Παλαιστινιακού λαού, που όπως και οι Ισραηλίτες είναι παιδιά του ίδιου Θεού ! Με αυτό το πνεύμα βέβαια, και με την ίδια βαθιά ενσυναίσθηση για τις αντίπαλες απώλειες οφείλουν να συμπεριφερθούν και οι μαχητές της Χαμάς . Οφείλουν να κατανοήσουν ότι είναι απάνθρωπο να αφαιρούν τη ζωή από αθώους ανθρώπους, επειδή το μοναδικό τους φταίξιμο είναι το ότι είναι πολίτες του Ισραήλ.

Γιώργος Ουρανός

  • Ο Γιώργος Ουρανός γεννήθηκε στο Ρέθυμνο, τον Μάϊο του 1959. Σπούδασε στη ΦΜΣ του ΕΚΠΑ, τμήμα Γεωλογίας με πτυχίο το 1982, και στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης τμήμα Ψυχολογίας, με πτυχίο το 1994. Ώς Γεωλόγος έχει εργαστεί, στο ΙΓΜΕ, στην Περιφέρεια Κρήτης και στο Δήμο Ρεθύμνου. Επιπλέον υπηρέτησε και ως Διοικητής (Manager), στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Κρήτης από το 2000 ώς τον Οκτώβριο του 2004. Αρθρογραφεί  τουλάχιστον οκτώ χρόνια σε έντυπα της Κρήτης και σε πανελλαδικά sites, με εκατοντάδες δημοσιεύματα. ouranosgeo@gmail.com
Διαφήμιση