Αρχική Special Topics Γάζα: Πρωτοβουλία της Ελλάδας για ανθρωπιστικό διάδρομο

Γάζα: Πρωτοβουλία της Ελλάδας για ανθρωπιστικό διάδρομο

Η Ευρώπη παρακολουθεί την πρωτοβουλία της Ελλάδας   για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και στο πλαίσιο αυτό διερευνώνται  εναλλακτικοί τρόποι για να φτάσει η βοήθεια αυτή.

0
 126330870 31ed30f3 8779 4f92 85a7 ac6a5f8e2591
Διαφήμιση

Με πρωτοβουλία της Ελλάδας ξεκινούν οι διπλωματικές προσπάθειες για θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πρόκειται για μια πολύπλοκη επιχείρηση που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, ενώ δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ξεκινήσει άμεσα. Το λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται στα σχέδια  για ανθρωπιστικό διάδρομο στη Γάζα.

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Ελλάδα  που  από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, με πρωτοβουλία της διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στην περιοχή, όπως αναφέρουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές. 

Γάζα ΟΗΕ

Στην πρώτη γραμμή στέκεται η Ευρώπη στο ανθρωπιστικό σκέλος των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, θέμα που συζητήθηκε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έγινε στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι πρέπει το Ισραήλ να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.

Για το σχέδιο αυτό, το οποίο είναι επιχειρησιακά σύνθετο – και στο οποίο αναφέρθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή (27/10) – η ελληνική κυβέρνηση συζητάει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς και με Ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς.

Την ίδια στιγμή η σταδιακή αποκατάσταση των τηλεπικοινωνιών και του Internet στη Γάζα αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής. Οι περισσότεροι άμαχοι που έχουν απομείνει δεν έχουν σπίτι και φαγητό και λεηλατούν τις αποθήκες του ΟΗΕ για να επιβιώσουν! Οι μετακινήσεις γίνονται με γαϊδουράκια, καθώς τα περισσότερα αυτοκίνητα είναι είτε κατεστραμμένα είτε κινητοποιημένα, λόγω της έλλειψης καυσίμων. Αρκετοί φορτώνονται τα λιγοστά τους εφόδια και κατευθύνονται προς νότο, ελπίζοντας να συναντήσουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Γάζα: Χιλιάδες κάτοικοι άρπαξαν αλεύρι και είδη επιβίωσης 

Κόσμος σε απόγνωση εισέβαλε στις αποθήκες τροφίμων του ΟΗΕ για να πάρει ό,τι μπορέσει από τρόφιμα. Η περιοχή καταρρέει και βυθίζεται στην απόλυτη αναρχία, προειδοποιεί ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

«Η αλήθεια είναι πως ο κόσμος πεινάει, είναι απελπισμένος. Η Γάζα παλεύει λόγω της έλλειψης των βασικών αγαθών, χωρίς φαγητό και νερό. Αυτή λοιπόν είναι μια πολύ απελπιστική κατάσταση» αναφέρει εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Οργανισμού.

773x435 cmsv2 aa03e3c2 ab5e 59d4 ab38 eb3b0e75bf01 8000994

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε: «Η κατάσταση στη Γάζα γίνεται από ώρα σε ώρα όλο και πιο απελπιστική. Λυπάμαι που αντί για μια αναγκαία απαραίτητη ανθρωπιστική παύση, που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, το Ισραήλ ενέτεινε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις».

Οι πρώτες εικόνες μετά τη λήξη του μπλακάουτ στις επικοινωνίες προκαλούν φρίκη. Στα νοσοκομεία φτάνουν όλο και περισσότερα παιδιά, είτε τραυματισμένα είτε νεκρά, μετά το σφυροκόπημα της νύχτας της Παρασκευής.

Οι γιατροί προσπαθούν να βοηθήσουν αλλά  λυγίζουν μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα

«Νιώσαμε σαν να μας είχε χτυπήσει ατομική βόμβα, με εκρηκτικά που ζύγιζαν μισό τόνο», δήλωσε κάτοικος της περιοχής.

Σε ρεπορτάζ του  CNN αναφέρεται  ότι πάνω από 3.000 παιδιά είναι νεκρά. Γονείς τραυματισμένοι θρηνούν και δείχνουν εικόνες τους πριν από το νέο αυτό ξέσπασμα της βίας. Ένα μεγάλο μέρος της βόρειας Γάζας δείχνει ισοπεδωμένο στις τελευταίες δορυφορικές φωτογραφίες.

Ένα εκατομμύριο είναι οι εκτοπισμένοι. Πολλοί μένουν σε σκηνές στα καταφύγια με ελάχιστο φαγητό και νερό. Μεταφέρονται με γαϊδουράκια καθώς δεν υπάρχουν καύσιμα ενώ οι ουρές για ένα κομμάτι ψωμί είναι ατέλειωτες.

Νέα έκκληση για κατάπαυση και για απελευθέρωση των ομήρων έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος. «(Ο Πατέρας Ιμπραήμ) είναι ένας από τους εκπροσώπους του Βατικανού στους Ιερούς Τόπους. Μαζί με τον Πατέρα Ιμπραήμ, λέμε κατάπαυση του πυρός. Σταματήστε αδέρφια μας. Ο πόλεμος έχει μόνο ηττημένους, πάντοτε».

Επιστολή 1000 ψυχολόγων στον ΟΗΕ για απελευθέρωση των παιδιών που απήγαγε η Χαμάς

Χαμάς απαγωγή παιδιών
Διαδηλωτές κρατούν πανό και σχηματίζουν ανθρώπινη αλυσίδα έξω από την πρεσβεία του Κατάρ στο Λονδίνο στις 29 Οκτωβρίου 2023. σε μια διαμαρτυρία με αίτημα την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, πηγή: The Jerusalem Post

Περισσότεροι από 1000  εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες από τους τομείς της παιδικής ψυχολογίας, της παιδικής πρόνοιας, του παιδικού τραύματος και των δικαιωμάτων των παιδιών υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με την οποία καλούν τη διεθνή κοινότητα να απαιτήσει την άμεση απελευθέρωση όλων των παιδιών που απήγαγε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και κρατούνται αιχμάλωτα στη Λωρίδα της Γάζας.

Από τους 230 ομήρους στη Γάζα, περίπου 30 είναι παιδιά, σημειώνεται στην επιστολή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της The Jerusalem PostΈξι από αυτά τα παιδιά είναι μωρά, μερικά από τα οποία θηλάζουν ακόμη“. Στην επιστολή σημειώνεται ότι “ορισμένοι από τους απαχθέντες χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή, ειδική διατροφή ή θεραπεία”. Ανάμεσά τους είναι η Kfir, ένα μωρό 9 μηνών που θηλάζει ακόμα, και η Avigail, ένα 3χρονο παιδί που είδε την άγρια δολοφονία των γονιών της.

Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία Ρίσι Σούνακ και Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν για την ανάγκη άμεσης αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Περισσότερη βοήθεια θα μπει από το νότο τις επόμενες μέρες, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός. 40 φορτηγά γεμάτα περιμένουν στο πέρασμα της Ράφα.

Η δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στη Γάζα, διερευνά η Ελλάδα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, καθώς «από την πρώτη στιγμή έχει τονίσει την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή».

Για το σχέδιο αυτό, το οποίο είναι επιχειρησιακά σύνθετο – και στο οποίο αναφέρθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή – η ελληνική κυβέρνηση συζητάει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς και με Ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς.

“Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν να δημιουργήσουν έναν “ανθρωπιστικό συνασπισμό” όσον αφορά τη Γάζα και ότι διεξάγονται συνομιλίες με την Κύπρο και την Ελλάδα για το θέμα αυτό”.

Το σχέδιο του Μακρόν

Τον ρόλο της Κύπρου ως βάσης για έναν διεθνή ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Γάζα αποκάλυψε στις Βρυξέλλες μετά την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας ότι σε αυτό το εγχείρημα θα έχει ρόλο και η Ελλάδα.

Ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες έχει αναφερθεί στην ανάγκη πρωτοβουλιών ώστε να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση δήλωσε ότι προετοιμάζεται ένας ανθρωπιστικός συνασπισμός από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως την Κύπρο, η οποία θα χρησιμεύσει ως αεροπορική βάση για αυτόν τον «θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο».

Ο Μακρόν δήλωσε ότι είχε ήδη τις πρώτες συνεννοήσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και είναι σε στενή επαφή και με την Ελλάδα αλλά και όλους τους ευρωπαίους εταίρους που θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Διευκρίνισε πάντως ότι θα πρέπει να υπάρξει η λεγόμενη ανθρωπιστική εκεχειρία τόσο για την προστασία των αμάχων όσο και για την ευόδωση των προσπαθειών απελευθέρωσης των ομήρων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι πρώτος στόχος είναι η αποστολή φαρμάκων και στήριξης μέσω θαλάσσης και αέρος και σε συνεργασία με τις ισραηλινές αρχές, τα Ηνωμένα Έθνη και την Αίγυπτο να οργανωθεί η παροχή ανθρωπιστικής στήριξης στην ξηρά, ακόμη και κατά μήκος των ακτών και για τον λόγο αυτό ο ρόλος της Κύπρου που είναι το πλησιέστερο κράτος μέλος στην περιοχή, είναι σημαντικός για να διευκολυνθεί είτε η μεταφορά τραυματιών είτε η αποστολή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Την Πέμπτη αναχώρησε από την Τουλόν, με προορισμό την θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Γάζας το πλωτό νοσοκομείο «Tonnerre» του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας, με σκοπό να συνδράμει μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες στην στήριξη των νοσοκομείων της Γάζας για την περίθαλψη των τραυματιών.

Το «Tonnerre» είναι αμφίβιο ελικοπτεροφόρο της κλάσης Mistral με μήκος 199 μέτρα, που μπορεί να διεξάγει επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων, μεταφοράς ασθενών και παροχής ιατρικής υποστήριξης με αμφίβια και αεροπορικά μέσα.
ΖΗΝΩΝ Κύπρος

Στην Κύπρο εν τω μεταξύ έγινε γνωστό ότι έχουν σπεύσει ομάδες από 19 κράτη που σε συντονισμό με τις κυπριακές αρχές ετοιμάζονται για όλα τα σενάρια, ακόμη και αυτό του απεγκλωβισμού από Ισραήλ και Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Οι ομάδες αυτές έχουν εγκατασταθεί στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» στη Λάρνακα, αλλά και στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.

Διαφήμιση