Αρχική Special Topics Τραγωδία στη Λιβύη για την ελληνική αποστολή βοήθειας-5 νεκροί Έλληνες και σοβαρά...

Τραγωδία στη Λιβύη για την ελληνική αποστολή βοήθειας-5 νεκροί Έλληνες και σοβαρά τραυματίες σε τροχαίο (Βίντεο)

Σε τραγωδία με 5 νεκρούς  εξελίχθηκε για την ελληνική αποστολή  το τροχαίο στο οποίο ενεπλάκησαν  το απόγευμα της Κυριακής  Έλληνες,  μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής βοήθειας στην Λιβύη.

0
4006086 161801015
Ένας υπάλληλος καθαριότητας απολυμαίνει τα χαλάσματα, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, καθώς τα πτώματα άρχισαν να αποσυντίθενται, μετά από μοιραίες πλημμύρες στη Ντέρνα της Λιβύης, 17 Σεπτεμβρίου 2023. (Reuters) πηγή:https://www.arabnews.com/
Διαφήμιση
Πέντε είναι τελικά οι νεκροί από τη μετωπική σύγκρουση του λεωφορείου της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής με φορτηγό στο δρόμο προς τη Ντέρνα.
Δύο υγειονομικοί κι ένα στέλεχος των Ειδικών δυνάμεων έχασαν τη ζωή τους στη σφοδρότατη μετωπική σύγκρουση το λεωφορείο που μετέφερε 19 μέλη της ελληνικής αποστολής, τα 16 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με φορτηγό.
Ήδη στις 7 το πρωί της 18/09/23 έφτασε στην Ελευσίνα το C-130 με 14 Έλληνες που επαναπατρίστηκαν ενώ ένα μεταφορικό C27 μετέφερε τις σορούς των πέντε.

Την είδηση επιβεβαίωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας μετά από ολονύχτια αδιανόητη  καθυστέρηση επίσημης ανακοίνωσης των ελληνικών αρχών γύρω από την τραγική είδηση του θανατηφόρου τροχαίου δυστυχήματος, που ήδη μετέφεραν από το βράδυ χθες τα  Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης! Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από κέ’να ειδησεογραφικά πρακτορεία οι Έλληνες νεκροί ήταν 4  και 15 οι τραυματίες στη Λιβύη, εκ των οποίων οι 7 σε κρίσιμη κατάσταση.

Τροχαίο Λιβύη1024x581

 Σοκάρουν οι εικόνες από τα δύο φλεγόμενα οχήματα, ενώ άνθρωποι κρατούν τα κεφάλια τους και φάρμακα είναι σκορπισμένα παντού.

Ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ τα μεσάνυχτα 

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ γνωστοποιήθηκε ότι «τρία μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους και δυο αγνοούνται» με την συμπλήρωση «θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση». Η συγκεκριμένη ανακοίνωση προκάλεσε ακόμη περισσότερα ερωτηματικά καθώς δεν μπορεί να ερμηνευτεί το γεγονός ότι υπάρχουν αγνοούμενοι σε τροχαίο δυστύχημα, εκτός εάν εξαυλώθηκαν από την πυρκαγιά που προκλήθηκε στο λεωφορείο. ή συνέβη κάτι άλλ.  Παρ΄ολα αυτά παραμένουν τα ερωτηματικά και για τον συντάκτη της αρχικής ανακοίνωσης του ΓΕΕΘΑ το βράδυ της Κυριακής που έκανε λόγο για τροχαίο με τραυματίες όταν ήδη τα ΜΜΕ της Λιβύης μετέδιδαν βίντεο από το δυστύχημα με δηλώσεις και συλλυπητήρια του υπουργού Υγείας της Λιβύης!
Δείτε το βίντεο που μετέδωσαν τα ξένα ΜΜΕ

Video | A bus transporting #Greek Rescue Team has an accident on Marawa road on its way to the #flood-effected #Derna city, killing 7 people & wounding 6.

The #Libya Update pic.twitter.com/Pcvqm4fnld

— The Libya Update (@TheLibyaUpdate) September 17, 2023

“class”:”.mainSection”, “fixedvideo”: true,”window”: 1023 }”

Σύμφωνα με το τοπικό δίκτυο www.arabnews.com “τέσσερα μέλη μιας ελληνικής ομάδας διάσωσης που κατευθυνόταν προς την πλημμυρισμένη  πόλη Ντέρνα και τρία μέλη μιας λιβυκής οικογένειας σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα την Κυριακή, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της ανατολικής κυβέρνησης της Λιβύης.”.

Δεκαπέντε μέλη της ελληνικής ομάδας διάσωσης τραυματίστηκαν, εκ των οποίων επτά σε κρίσιμη κατάσταση, δήλωσε ο Οθμάν Αμπντουλτζαλέλ σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου. Δύο από τη λιβυκή οικογένεια ήταν επίσης σε κρίσιμη κατάσταση, είπε.
Σύμφωνα με το ίδιο Μέσο “οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ότι ένα λεωφορείο που μετέφερε ιατρικό προσωπικό συγκρούστηκε με ένα όχημα που κινείτο προς την αντίθετη κατεύθυνση, αλλά δεν επιβεβαίωσε τους θανάτους.
“Τα αίτια και οι συνθήκες του συμβάντος διερευνώνται σε συνεργασία με τις λιβυκές αρχές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για τη συγκέντρωση του προσωπικού στη Βεγγάζη και τον επαναπατρισμό του”, αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Σύμφωνα πάντα με το λιβυκό Μέσο Ενημέρωσης “το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για να σχολιάσει τη δήλωση του Αμπντουλτζαλέλ σχετικά με τον θάνατο των τεσσάρων Ελλήνων. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η ελληνική ομάδα διάσωσης είχε 16 μέλη συν τρεις διερμηνείς.
Κατά τα λοιπά, παρά τις αρχικές πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ πως μετά το τροχαίο υπήρξαν ορισμένοι ελαφρά τραυματίες, μέχρι τις 23:09 το βράδυ της Κυριακής, μόνο διεθνή Μέσα Ενημέρωσης μετέδιδαν την είδηση!

Μάλιστα τα Διεθνή Μέσα έκαναν αναφορά στις  δηλώσεις του Othman Abduljaleel, υπουργού Υγείας της Λιβύης, ο οποίος έκανε λόγο για 4 νεκρούς Έλληνες σε τροχαίο στη Λιβύη.

Από ελληνικής πλευράς λίγο μετά τις 22:30 επιβεβαιώθηκε μόνο μέσω διαρροής πληροφοριών και  ανεπίσημα  ότι υπάρχουν 4 Έλληνες νεκροί στη Λιβύη. Νωρίτερα η επίσημη ενημέρωση αφορούσε σε πληροφορίες για τροχαίο με τραυματίες με Έλληνες στη Λιβύη.

Η Ντέρνα έχει αρχίσει να θάβει τους νεκρούς της, κυρίως σε ομαδικούς τάφους, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της ανατολικής Λιβύης, Όθμαν Αμπντουλτζαλέλ.
Περισσότερα από 3.000 σοροί  είχαν ταφεί μέχρι το πρωί της Πέμπτης, δήλωσε ο υπουργός, ενώ άλλα 2.000 πτώματα βρίσκονταν ακόμη υπό επεξεργασία

Ο κατακλυσμός παρέσυρε ολόκληρες οικογένειες το βράδυ της Κυριακής 9/9 και αποκάλυψε τα τρωτά σημεία της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας, η οποία έχει βυθιστεί σε συγκρούσεις μετά την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον Μουαμάρ Καντάφι.

Διαφήμιση