Αρχική Ειδήσεις Συμφωνία ΑΔΜΗΕ με Σαουδική Αραβία – Εταιρεία ειδικού σκοπού συστήνουν οι δύο...

Συμφωνία ΑΔΜΗΕ με Σαουδική Αραβία – Εταιρεία ειδικού σκοπού συστήνουν οι δύο διαχειριστές, για ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών

0
sdoykoy
Διαφήμιση

Κατά τη διμερή σύσκεψη των αντιπροσωπειών των δυο χωρών -όπου συμμετείχαν και οι επικεφαλής της Διυπουργικής Επιτροπής Ενεργειακής Συνεργασίας των Υπουργείων, Δρ. Θεόδωρος Τσακίρης και Δρ. Yasser Al Turki- η κυρία Σδούκου και ο κ. Qahtani υπογράμμισαν τη στρατηγική σημασία της ενέργειας για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και της προαγωγή της περιφερειακής σταθερότητας, στο πλαίσιο και των ευρύτερων ανακατατάξεων που δημιουργεί ο νέος επιδιωκόμενος οικονομικός και εμπορικός διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC).

Η σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού, Saudi Greek Interconnection, μεταξύ του ΑΔΗΜΕ και της National Grid S.A- Saudi Electricity Company, αποτελεί το πρώτο, ουσιαστικό, βήμα για την ωρίμανση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας.

Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν -στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης- ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της National Grid, Eng. Abdullah Waleed Al-Saadi.

Αντικείμενο της Saudi Greek Interconnection είναι η εκπόνηση των μελετών για την εμπορική βιωσιμότητα του project της διασύνδεσης. Ο ΑΔΜΗΕ και η National Grid θα κατέχουν μερίδιο 50% έκαστος, στην εταιρεία ειδικού σκοπού.

Η σύμπραξη των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας  -που επισφραγίζεται με τον πλέον επίσημο τρόπο, μέσω της σύστασης της Saudi Greek Interconnection- έρχεται σε συνέχεια της επίσημης επίσκεψης του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2022 και των συνομιλιών που είχε με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Το Συμφωνητικό (MoU) που είχε υπογραφεί τότε για την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορα πεδία έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία της Saudi Greek Interconnection, που αποτελεί, ουσιαστικά, το πρώτο πεδίο εξειδίκευσης της συνεργασίας αυτής.

Η συμφωνία με τη National Grid εντάσσεται στη στρατηγική του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και του ΑΔΜΗΕ να συμμετάσχουν, ενεργά, στην υλοποίηση των μεγάλων ενεργειακών διαδρόμων για τη μεταφορά προς την Ευρώπη καθαρής ενέργειας από τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑλγόριθμο που θα μπορούσε να ανιχνεύσει ίχνη εξωγήινης ζωής ανέπτυξαν επιστήμονες! 
Επόμενο άρθροElias: Νύχτα – εφιάλτης σε Βόλο, Λάρισα, Καρδίτσα-Κινδύνευσαν πολίτες, εκκενώθηκαν χωριά