Δραματικά για τη Σαντορίνη είναι τα αποτελέσματα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε αμπελώνες, φάβα και τοματάκι ,βάσικά είδη τροφής που ευδοκιμούν στο νησί και αποτελούν σήμα κατατεθέν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το santorinimagazine.gr, η ανομβρία του χειμώνα ταλαιπώρησε τους αμπελώνες στο νησί της Σαντορίνης δείχνοντας στους παραγωγούς από νωρίς ότι φέτος δεν θα είναι μια καλή χρονιά για την παραγωγή. Ακολούθησε το χαλάζι, τον Απρίλιο, δημιουργώντας πολύ σοβαρές ζημιές στους αμπελώνες στις περιοχές του Βόθωνα, του Πύργου, του Μεγαλοχωρίου και του Εμπορείου, με την χαριστική βολή να δίνει ο καύσωνας του καλοκαιριού, μειώνοντας την παραγωγή ακόμη περισσότερο.
Με αυτά τα δεδομένα η παραγωγή των αμπελώνων στη Σαντορίνη μειώθηκε κατά 50% , η φάβα βρίσκεται σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο και το τοματάκι μετρά μόλις 20 τόνους συγκομιδής, αφήνοντας το νησί χωρίς πελτέ. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση δηλώνει στο Santorini Magazine ο Διευθυντής της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων Ματθαίος Δημόπουλος κάνοντας λόγο για μια καταστροφική χρονιά.
Οι ζημιές που προκάλεσε στην παραγωγή το χαλάζι και ο καύσωνας θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ και έχουν γίνει οι διαδικασίες, ωστόσο η μειωμένη παραγωγή που οφείλεται στην ανομβρία του χειμώνα δεν αποζημιώνεται αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μ. Δημόπουλος. Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο.
ΠΗΓΗ: santorinimagazine.gr