Αρχική Special Topics Κλείνει η Αγία Σοφία για έργα συντήρησης-Πολλά χρόνια για την αποκατάστασή της!...

Κλείνει η Αγία Σοφία για έργα συντήρησης-Πολλά χρόνια για την αποκατάστασή της! -Βίντεο

0
αγία σοφία
Διαφήμιση

Την απόφαση να κλείσει η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα έργα για λόγους συντήρησης, έλαβε η κυβέρνηση στην Τουρκία.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, το κλείσιμο της Αγίας Σοφίας ανακοινώθηκε επίσημα από την Άγκυρα, με το δελτίο Τύπου από τη διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας να κάνει λόγο για έργα αποκατάστασης στο εμβληματικό αυτό κτίριο, που μετράει αιώνες ιστορίας, καθώς η Αγία Σοφία αποτελεί μνημείο ξεχωριστής σημασίας για την ορθοδοξία, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας αποφάσισε να το μετατρέψει προ τριετίας σε τζαμί!

Σύμφωνα με την Άγκυρα, θα ξεκινήσουν τα έργα στην Αγία Σοφία για τη συντήρηση, τη σεισμική προστασία και την αποκατάσταση του ναού, ο οποίος από το 2020 λειτουργεί ως τέμενος. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εργασίες ενδέχεται να διαρκέσουν πάρα πολλά χρόνια, ίσως και για «δύο γενιές».

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις στην Τουρκία, με φιλοκυβερνητικά μέσα να κάνουν λόγο για πολιτικό τέχνασμα που ενδεχομένως κάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μπορεί να κλείνει οριστικά τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τέμενος, σε μία προσπάθεια να προσεγγίσει τη Δύση. Κάτι που διαψεύδει ο υπουργός Τουρισμού.

Σημειώνεται, πάντως, πως το προηγούμενο διάστημα είχαν υπάρξει αρκετές καταγγελίες για σημαντικές φθορές και καταστροφές στην Αγία Σοφία, με αρχαιολόγους να τονίζουν ότι το κτίριο δεν μπορούσε να αντέξει τόσο μεγάλο αριθμό προσκυνητών. Χαρακτηριστικές και οι φωτογραφίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας από την Αγία Σοφία, με γυναίκες να ξύνουν τους τοίχους και να κρύβουν κομμάτια στις τσάντες τους ως ενθύμιο της επίσκεψής τους ή ως φυλαχτό.

Διαφήμιση