Αρχική Ειδήσεις Κακοκαιρία Daniel:Β.Κικίλιας-“Ανοίξαν οι ουρανοί”-Το βράδυ της Πέμπτης ο “επίλογος”

Κακοκαιρία Daniel:Β.Κικίλιας-“Ανοίξαν οι ουρανοί”-Το βράδυ της Πέμπτης ο “επίλογος”

Ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας μίλησε για δύσκολες συνθήκες. “Ανοίξαν οι ουρανοί” στην κυριολεξία, είπε και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, καθώς όλοι οι κάτοικοι της Μαγνησίας το βίωσαν στο …πετσί τους.
Πότε θα γραφτεί ο επίλογος: Την Πέμπτη το βράδυ, όπως όλα δείχνουν, με τον μετεωρολόγο και αντιπρόεδρο του ΔΣ του Κέντρου Μελετών Διαχείρισης Κρίσεων της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Δημήτρη Ζιακόπουλο να μιλάει για πρωτοφανή φαινόμενα.
0
Βόλος καταστροφική πλημμύρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Διαφήμιση

“«Εδώ η φράση “άνοιξαν οι ουρανοί” δυστυχώς βρίσκει την κυριολεκτική εφαρμογή της. H ένταση και η διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς για τα μετεωρολογικά χρονικά δεδομένα κατάστασης στον τόπο μας, μας έχει όλους βάλει μια πολύ μεγάλη πίεση μέσα σε αυτές τις απίστευτα δύσκολες συνθήκες” τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, η Πολιτική Προστασία, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το ΕΚΑΒ, οι Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες ιεραρχώντας ως εξής τις προτεραιότητες: συμπολίτες μας που βρίσκονται σε κίνδυνο, συμπολίτες μας που είναι εγκλωβισμένοι σε μη ασφαλή σημεία, συμπολίτες μας που πρέπει να μετακινηθούν για λόγους υγείας. Παράλληλα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, μιας και το φαινόμενο είναι ακόμα σε εξέλιξη, καταβάλλεται προσπάθεια αποκατάστασης κρίσιμων υποδομών, όπως είναι η ηλεκτροδότηση που επηρεάζει και την υδροδότηση.

Βόλος!!!!!!!!!!!!!!!!
Δείτε τη συγκλονιστική περιγραφή υ του καθηγητή Μαθηματικών που παρακολουθεί την επέλευση του Daniel

»Η Πολιτική Προστασία με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, είχε αποστείλει έγκαιρα από την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου προς Περιφέρειες και Δήμους σχετική προειδοποίηση και σχετικές οδηγίες στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλίας και Στερεάς. Επιχειρούν 158 οχήματα, 360 πυροσβέστες, η 1η, 2η, 5η, 7η και 8η ΕΜΑΚ με προσωπικό και διασωστικές λέμβους και ειδικά ερπυστριοφόρα οχήματα.

»Έχουν πραγματοποιηθεί 552 αντλήσεις, 172 διασωστικές επιχειρήσεις, από τις οποίες διασώθηκαν 417 συμπολίτες μας. Από την αρχή του φαινομένου εστάλησαν 14 μηνύματα από το 112. Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει λάβει από εχθές το πρωί στις 7 μέχρι και τώρα 2.000 κλήσεις αναφορικά με την Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης. Τα οχήματα που βρίσκονταν στο σημείο ανακατευθύνθηκαν προς ασφαλείς οδούς. Ήδη αποκαταστάθηκε η λειτουργία του αεροδρομίου Σκιάθου και οι πτήσεις εκτελούνται κανονικά, ενώ το λιμάνι Βόλου εξακολουθεί να είναι εκτός επιχειρησιακής λειτουργίας για λόγους ασφάλειας, καθώς όπως ήδη είπα και τονίζω ξανά, η κακοκαιρία θα διαρκέσει μέχρι αύριο το βράδυ. Σε επικοινωνία και συνεργασία με τον ΑΓΕΕΘΑ, ο στρατός θα αποκαταστήσει τη γέφυρα στα Καλά Νερά στο Νότιο Πήλιο, στην οποία ήδη έχει γίνει αυτοψία.

Εφιστούμε την προσοχή προς όλους για το επόμενο εικοσιτετράωρο μέχρι αύριο το βράδυ. Παρακαλώ να ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Τα φαινόμενα, τέλος, ενδεχομένως θα επηρεάσουν μερικώς και την Αττική».

Απαντώντας σε ερώτηση για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία ο κ. Κικίλιας απάντησε ότι «κυβερνητικό κλιμάκιο θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές. Θα γίνει η ακριβής καταγραφή. Όπως βλέπετε γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα και θα εκκινήσουν με βάση τον Προεδρικό Διάταγμα και τους νόμους μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το κεντρικό κράτος, μετά την καταγραφή, οι αποζημιώσεις στους ιδιώτες αλλά και η σταδιακή επαναφορά σ’ ένα status quo. O ΔΕΔΔΗΕ θα κάνει τη δουλειά του, θα δούμε τις υποδομές σε ό,τι έχει να κάνει και με το οδικό δίκτυο, γιατί όπως είδατε εκεί πέρα υπάρχουν ενδεχομένως εκτεταμένες καταστροφές και ζημιές, πώς μπορούμε να τις αποκαταστήσουμε[…]»

Βόλος πλημμύρα!!!

Ζιακόπουλος για την κακοκαιρία Daniel-Τρόμαξα όταν είδα τα προγνωστικά -Αύριο το βράδυ το τέλος του “εφιάλτη”

«Δεν σας κρύβω ότι την περασμένη Παρασκευή τρόμαξα όταν είδα τα προγνωστικά στοιχεία των μοντέλων για την Τρίτη. Ήταν η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες σε αυτή τη δουλειά και στη συνέχεια διάβασα και την δήλωση ενός Γάλλου συναδέλφου ότι έπαθε σοκ όταν είδε αυτά τα στοιχεία στην Κεντρική Ελλάδα και κυρίως πέριξ της Θεσσαλίας». Με αυτά τα λόγια αναφέρθηκε στην κακοκαιρία Daniel ο μετεωρολόγος και αντιπρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Μελετών Διαχείρισης Κρίσεων της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Ζιακόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Στη συνέχεια είχα μια ελπίδα ότι τα φαινόμενα θα είναι λίγο ελαφρύτερα επειδή κάποια μοντέλα διαφωνούσαν. Όταν είδαμε όμως ότι και τα μοντέλα συμφωνούν για τα τεράστια ύψη βροχής και όταν είδαμε την συνοπτική κατάσταση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, τους θερμοδυναμικούς παράγοντες αποφασίσαμε ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος. Ενημερώσαμε την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας που προϊδέασε τις περιφέρειες γι’ αυτά που έρχονται».

Ο γνωστός μετεωρολόγος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς είπε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο που δεν έχει τελειώσει ακόμα και είναι πρωτοφανές στα μετεωρολογικά χρονικά του τόπου μας δηλαδή από τότε που έχουμε αρχεία.

ΒΡΟΧΕΣ

Τι θα γίνει τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με τον κ. Ζιακόπουλο, στη Θεσσαλία και κυρίως στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα και στα δυτικά της Λάρισας Μαγνησίας και Φθιώτιδας τα πράγματα μέχρι αύριο θα είναι αρκετά δύσκολα από την κακοκαιρία Daniel. Τα μοντέλα δίνουν 200 με 250 χιλιοστά βροχής και όπως υπογράμμισε: «ευχόμαστε να αντέξει ο κάμπος δηλαδή να μην σπάσουν φράγματα και ποτάμια».

Πρόσθεσε ότι θα έχουμε έναν τελευταίο γύρο ακόμα έως αύριο το μεσημέρι όπου θα έχουμε αρκετά μεγάλης έντασης φαινόμενα.

Αύριο το πρωί έως το μεσημέρι θα έχουμε ένταση των φαινομένων στις Σποράδες και την Μαγνησία και την Σπερχειάδα.

«Ο κύκλος αυτός της πρωτοφανούς κακοκαιρίας αντικειμενικά για τα μετεωρολογικά χρονικά της χώρας μας θα κλείσει αύριο το απόγευμα και γύρω στις 8 με 9 το βράδυ θα έχουμε τον επίλογο. Και το βράδυ θα έχουμε στην Αττική βροχές και καταιγίδες. Η ένταση δεν θα είναι μεγάλη αλλά η εμπειρία μας λέει ότι και με τόσα χιλιοστά δημιουργούνται μικροπροβλήματα στην Αττική.

Από την πλευρά του  ο γενικός διευθυντής Περιφερειών ΔΕΔΔΗΕ, Στρατής Ζαχαρής, σημείωσε μεταξύ άλλων «από την πρώτη στιγμή που χτύπησε η κακοκαιρία Daniel τις υποδομές που διαχειρίζεται το ΔΕΔΔΗΕ είχαμε δεκατρείς γραμμές μέσης τάσης που ήταν εκτός από αυτές αντιστοιχούσαν περίπου σε 750 υποσταθμούς και όλο αυτό αντιστοιχούσε περίπου σε 70.000 καταναλωτές. Παρότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, που σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια των ανθρώπων μας καταφέραμε και μειώσαμε αυτές τις επιπτώσεις και αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου έχουμε λιγότερους από 500 υποσταθμούς εκτός κι αυτό αντιστοιχεί σε 20.000 καταναλωτές».

Συμπλήρωσε ότι «Η δικιά μας η προσπάθεια για αποκατάσταση ξεκινάει όταν αποκτήσουμε τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση εκεί που έχει γίνει η ζημιά και μετά να κάνουμε την επιθεώρηση και να προχωρήσουμε στην αντικατάσταση ή επισκευή του εξοπλισμού. Αυτό αυτή τη στιγμή δυστυχώς δεν είναι εφικτό. Γι’ αυτό λοιπόν χρειάζεται να κάνουμε υπομονή και να περιμένουμε το φαινόμενο να εξελιχθεί». Ακόμα έκανε γνωστό ότι στη Σκιάθο έχει αποκατασταθεί η παροχή του ρεύματος.

Διαφήμιση