Αρχική Ειδήσεις Κακοκαιρία Daniel:Σε ενεργοποίηση το «112» για πλημμύρες-Ποιες περιοχές κινδυνεύουν!

Κακοκαιρία Daniel:Σε ενεργοποίηση το «112» για πλημμύρες-Ποιες περιοχές κινδυνεύουν!

Τα πρώτα της σημάδια έδειξε από το μεσημέρι και ύστερα η κακοκαιρία Daniel, που φέρνει ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενισχύοντας τους φόβους για πλημμύρες, ειδικά στις πυρόπληκτες περιοχές.

0
καταιγιδα
Διαφήμιση

Τα πρώτα της σημάδια έδειξε από το μεσημέρι και ύστερα η κακοκαιρία Daniel, που φέρνει ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενισχύοντας τους φόβους για πλημμύρες, ειδικά στις πυρόπληκτες περιοχές.

Η κακοκαιρία Daniel, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, θα δείξει τη …δυναμή της τις επόμενες ώρες , με ενίσχυση των φαινομένων κατά τόπους . Νωρίτερα, στη Φθιώτιδα, κινδύνευσε ένας οδηγός, όταντο αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από χείμαρρο στην περιοχή της Ροδίτσας.

Η κακοκαιρία Daniel ετοιμάζεται να «χτυπήσει» περιοχές της χώρας και τα πρώτα μηνύματα 112 για επικίνδυνα φαινόμενα ήχησαν σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα. Kύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές, οι καταιγίδες, το χαλάζι και οι κεραυνοί.

Θωράκιση για τις  πυρόπληκτες περιοχές υπό τον φόβο πλημυρών

Αγωνία για πλημμυρικά φαινόμενα επικρατεί σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές. Μία από αυτές είναι η Εύβοια, όπου από το μεσημέρι της Δευτέρας βρέχει ασταμάτητα.

Οι επίφοβες περιοχές για τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας αναμένεται να προκαλέσει η ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ηπειρωτική χώρα από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/Meteo.gr.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, θα έχουν ένταση, αλλά και διάρκεια, με αποτέλεσμα τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής στις προαναφερόμενες περιοχές να είναι ικανά να δημιουργήσουν κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι περιοχές που θα δεχθούν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής είναι η Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ανατολικά τμήματα Ν. Λάρισας), οι Σποράδες, η Πιερία, η ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία), η ανατολική Πελοπόννησος (δυτική Κορινθία, Αργολίδα, ανατολική Αρκαδία) και η νοτιοδυτική Πελοπόννησος (Μεσσηνία).

Κακοκαιρία Daniel: Μπαράζ «112» για πλημμύρες, θωρακίζονται οι πυρόπληκτες περιοχές – Ποιες κινδυνεύουν

Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων υπολογίζεται ότι στην περιοχή της Φθώτιδας και της Μαγνησίας (Πήλιο) αναμένονται πάνω από 500 mm βροχής. Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα).

Επιπλέον, αναμένονται ενίσχυση των ανέμων σε ισχυρούς και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις (6-7 μποφόρ), σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και συνέχιση των καταιγίδων και την Πέμπτη, με βαθμιαία βελτίωση από τις βραδινές ώρες.

ΒΡΟΧΕΣ

Έρχονται ισχυρές και επίμονες βροχές – Μέχρι την Τετάρτη τα έντονα φαινόμενα

Οι ισχυρές, επίμονες βροχές καταστούν τις πλημμύρες πρώτο κίνδυνο στην τρέχουσα κακοκαιρία, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου. Έως και την Τετάρτη οι μεγάλοι όγκοι νερού θα πρέπει να μας κρατήσουν σε επιφυλακή.

Πιο αναλυτικά, την Tρίτη περιμένουμε αρκετή συννεφιά με πολλές βροχές και καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα. Πιο έντονα θα είναι τα φαινόμενα σε Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Πιερία, Φθιώτιδα και Φωκίδα. Οι άνεμοι ανατολικοί – βορειοανατολικοί 5 με 6 και στο βόρειο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 24 με 26 βαθμούς, εως 30 μόνο στο Αιγαίο.

Στην Αττική περιμένουμε βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί εως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 20 εως 25 βαθμούς.

Και στην Θεσσαλονίκη θα έχουμε πρόσκαιρες βροχές πιθανώς και καταιγίδες. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 17 έως 24 βαθμούς.

Την Τετάρτη ο καιρός στα βόρεια θα βελτιωθεί, στα υπόλοιπα όμως οι ισχυρές βροχές  και οι καταιγίδες θα επιμείνουν.  Οι άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις εως 7 με 8 μποφόρ τοπικά. Η θερμοκρασία θα ανέβει στη βόρεια Ελλάδα.

Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι βελτιωμένος παντού, χωρίς να διαφαίνεται άλλη κακοκαιρία, με τη θερμοκρασία να επανέρχεται σε πιο φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Οι βοριάδες πάντως στο Αιγαίο θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι.

ΒΡΟΧΕΣ ΝΕΟ

Σε υψηλή ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Στη σύσκεψη, στην οποία θα λάβει μέρος και ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, θα γίνει αμέσως μετά την επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Το παρόν θα δώσουν στη συνάντηση μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ, της Πυροσβεστικής, της ΕΜΥ καθώς και εκπρόσωποι των περιφερειών όλης της χώρας και της ΚΕΔΕ.

Από χθες ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας τέθηκε σε ύψιστη εγρήγορση με τον υπουργό να καλεί όλους τους αρμοδίους να είναι σε πλήρη ετοιμότητα, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα όποια προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν εξαιτίας των επερχόμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα στο πλαίσιο της χθεσινής σύσκεψης αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το 112, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων. Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας ζήτησε να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή, δεδομένου ότι τα επικίνδυνα φαινόμενα θα επηρεάσουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Διαφήμιση