Αρχική Ειδήσεις Εργαζόμενοι ΕΛΠΕ: “Όχι” στην πώληση των μετοχών-Να επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο

Εργαζόμενοι ΕΛΠΕ: “Όχι” στην πώληση των μετοχών-Να επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο

Αντίθετο στην πώληση των μετοχών του Δημοσίου που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ τάσσεται το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (Ηelleniq Energy).

0
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΕΛΠΕ
Διαφήμιση

 

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου το Σωματείο των Εργαζομένων των ΕΛΠΕ και ο Πρόεδρός του, Παναγιώτης Οφθαλμίδης, εκφράζει την αντίθεσή του στην πώληση ποσοστού μετοχών του δημοσίου που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, διεκδικώντας την επιστροφή τους στο Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, με τον νέο νόμο 5047/2023 που πρόσφατα ψηφίσθηκε στη Βουλή, διευκολύνεται το ΤΑΙΠΕΔ στην εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου , περιλαμβανομένων των μετοχών στα ΕΛΠΕ (περίπου 20% του μετοχικού κεφαλαίου).  Ο κ. Οφθαλμίδης ουσιαστικά επικαλείται το παράδειγμα της ΕΥΔΑΠ όπου το Κράτος επαναγόρασε τις μετοχές που είχε το ΤΑΙΠΕΔ. Εκτιμά δε ότι πιθανό placement των μετοχών της ΕΥΔΑΠ (που τώρα ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ) θα γίνει αφετηρία εκμετάλλευσης από ξένα συμφέροντα λίγους μήνες πριν γίνουν οι νέες έρευνες για πολύτιμα ενεργειακά κοιτάσματα.

Ειδική μελέτη που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο 2023 με θέμα « αναμεταβίβαση των μετοχών των ΕΛΠΕ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Ελληνικό Δημόσιο» έδειχνε ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας κρατικής περιουσίας ή αλλιώς τα οφέλη από την πώληση του μεριδίου θα είναι μικρότερα απ’ ότι εάν τα διατηρήσει το ελληνικό δημόσιο.  Το Σωματείο των Εργαζομένων ζητά να υπάρξει ειδικότερη ρύθμιση για τα ΕΛΠΕ και να ρυθμιστεί νομοθετικά η αναμεταβίβαση των μετοχών τους από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος ΕΛΠΕ (HELLENiQ ENERGY) αποτελείται από τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (Διυλιστήρια), ΕΚΟ-ΒΡ (Πρατήρια), DIAXON, ΑΣΠΡΟΦΟΣ,  HELLENiQ UPSTREAM (Υδρογονάνθρακες – Φυσικό Αέριο),  ELPEDISON, ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες  και  άλλες  εταιρείες που απαρτίζουν την ραχοκοκαλιά του ενεργειακού κλάδου σε Ελλάδα και εξωτερικό, κάτι που καθιστά τον Όμιλο στον μεγαλύτερο στην ΝΑ Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου των εργαζομένων, ο Όμιλος προσφέρει στην ελληνική  κοινωνία τη χάραξη εθνικής ενεργειακής πολιτικής (ενόψει και των προαναγγελθέντων εξορύξεων υδρογονανθράκων), ασφάλεια στα ενεργειακά αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων, παρεμβάσεις στις τιμές της αγοράς, κάλυψη κοινωνικών αναγκών με δωρεές (σχολεία, γηροκομεία, όμοροι δήμοι, ακριτικές περιοχές κ.α.).

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Όμιλος ΕΛΠΕ (HELLENiQ ENERGY) κρίνεται ζωτικής και εθνικής σημασίας και απαιτείται άμεσα η επιστροφή των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ (35,5%) στο δημόσιο (Υπουργείο Οικονομικών) με πολιτική πρωτοβουλία και νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε να υπάρχει έλεγχος και παρέμβαση από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Διαφήμιση