Αρχική Ειδήσεις Από τα “κέφια” της κακοκαιρίας η σωτηρία-Πότε μας εγκαταλείπει

Από τα “κέφια” της κακοκαιρίας η σωτηρία-Πότε μας εγκαταλείπει

Την ώρα που τα χωριά του κάμπου στην Καρδίτσα έχουν στην κυριολεξία χαθεί από τον χάρτη, με δεκάδες -εκατοντάδες ανθρώπους να κινδυνεύουν, αφού οι πλημμύρες τους έπιασαν στον ύπνο, η ελπίδα για σωτηρία έρχεται από τις προβλέψεις της ΕΜΥ για εξασθένηση της κακοκαιρίας από σήμερα το απόγευμα.

0
plymmyra 1024x501
Διαφήμιση

 

Οι κάτοικοι στα χωριά πέριξ του κάμπου στην Καρδίτσα βιώνουν δραματικές στιγμές και βρίσκονται στο έλεος της κακοκαιρίας και οι αρχές φαίνεται να τηρούν “σιγή ιχθύος” γύρω από την κατάσταση που επικρατεί στον Νομό.

Από την άλλη ο πρωθυπουργός, Κ.Μητσοτάκης μετέβη πριν από λίγο στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel».

μητσοτακης κεντρο διαχειρισης

Ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τα ακραία καιρικά φαινόμενα – «Έχουν πραγματοποιηθεί 820 διασώσεις»

Έχουν πραγματοποιηθεί 820 διασώσεις, ανέφερε ο Βασίλης Βαρθακογιάννης εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής κατά την ενημέρωση για την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Βαρθακογιάννης, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από την Τρίτη, στις 7 το πρωί έως τώρα έχει λάβει 4.870 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων, διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Σε κάθε περίπτωση, οι πυροσβέστες με τις ομάδες ορμητικών νερών και δύτες της 1ης, 2ης, 4ης, 5ης, 7ης και 8ης ΕΜΑΚ, αλλά και όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας και ο στρατός, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, επιχειρούν στα πλημμυρισμένα πεδία και προσπαθούν να προσεγγίσουν ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί,.

Μέχρι στιγμής σε όλη την επικράτεια έχουν πραγματοποιηθεί 820 διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία. Η άντληση υδάτων πραγματοποιείται μόνο στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό και μέχρι στιγμής ενέργειες έχουν γίνει σε περισσότερες από 1.600 περιπτώσεις.

Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας. Πυροσβέστες, στρατός, αστυνομικοί, λιμενικοί επιχειρούν με αυταπάρνηση εφαρμόζοντας το σχέδιο με την κωδική ονομασία Δαρδανός 2, στο πλαίσιο του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη «Ξενοκράτης» για την αντιμετώπιση της σπάνιας για τα ελληνικά δεδομένα αυτής κατάστασης.

Κλιμάκια με ερπυστριοφόρα, βάρκες Χάμερ και μηχανήματα έργου του στρατού με πεζοπόρα τμήματα Ξενοκράτης και Δευκαλίων, δυσκολεύονται να επιχειρήσουν γιατί η στάθμη των νερών σε αρκετά σημεία υπερβαίνει τα 2 μέτρα. Σχετικά με τις λέμβους που έχουν διατεθεί, οι επιχειρήσεις γίνονται με μεγάλη προσοχή γιατί όπου χρησιμοποιούνται μηχανές, τα φερτά υλικά δυσκολεύουν την κίνησή τους και σε άλλες περιπτώσεις η ορμή των νερών δεν επιτρέπει την προσέγγιση.

Η κεραυνική δραστηριότητα δεν επιτρέπει την είσοδο των εναέριων μέσων στις πλημμυρισμένες περιοχές και ειδικά στην ανατολική Θεσσαλία, τα φαινόμενα θα επιμείνουν μέχρι αργά το απόγευμα. Παρακαλούνται οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών για οποιαδήποτε εξέλιξη.

KAKOKAIRIA22 κακοκαιρια

Πότε μας “εγκαταλείπει” η κακοκαιρία-Έρχεται η σωτηρία

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, που εκδόθηκε στις 03-09-2023/1300 τοπική ώρα, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία. Τα φαινόμενα της κακοκαιρίας Daniel θα παρουσιάσουν σταδιακή υποχώρηση από σήμερα το απόγευμα, Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου.

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που εκδηλώνονται στη Θεσσαλία, κυρίως στο νομό Μαγνησίας και τα ανατολικά τμήματα του νομού Λαρίσης, την κεντρική Στερεά (κυρίως τη Φθιώτιδα), τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια, από αργά το απόγευμα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν σημαντικά.

Διαφήμιση