Μήνυμα από το 112 έλαβαν πριν τις 21.00 το βράδυ της Παρασκευής κάτοικοι και επισκέπτες για την πυρκαγιά στην περιοχή Τσιλιβή-Μπόχαλη, στη Ζάκυνθο, εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση, το απόγευμα της Παρασκευής (18/8).
Σύνταξη: ecozen.gr
Στην περιοχή που ξέσπασε η πυρκαγιά, Τσιλιβή Μπόχαλη ( Ακρωτήρι) βρίσκεται και η έπαυλη της οικογένειάς του Διονύσιου Σολωμού. Χτίστηκε σε δεσπόζουσα τοποθεσία του Ακρωτηριού, μετά το 1765, σε σχέδια του γάλλου αρχιτέκτονα Bocher.
Στο προειδοποιητικό μήνυμα, οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
🆘 Δασική πυρκαγιά 🔥 στην περιοχή #Τσιλιβή_Μπόχαλη
‼️ Παραμείνετε σε ετοιμότητα & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice
— 112 Greece (@112Greece) August 18, 2023
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζητήθηκε από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων εκκένωση της περιοχής καθώς απειλούνται σπίτια.
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν και πλέον για την κατάσβεση της φωτιάς έχουν σπεύσει 23 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Επίσης, μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Κυλλήνη 16 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 4 οχήματα. Συνδρομή από υδροφόρες Ο.Τ.Α.
Το σπίτι του Διονύσιου Σολωμού στο Ακρωτήρι
Στην περιοχή (Ακρωτήρι) βρίσκεται και η έπαυλη της οικογένειάς του Διονύσιου Σολωμού Χτίστηκε σε δεσπόζουσα τοποθεσία του Ακρωτηρίου,, μετά το 1765, σε σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτονα Bocher. λΙοως διαβάζουμε σε παλαιότερη ανάρτηση του “Ζάκυνθος Ιστορικά” πρόκειται για ένα αξιόλογο αρχιτεκτονικό μνημείο της περασμένης Ζακύνθου. Η περίφημη έπαυλη του Νικολού Σολωμού – Ταμπακιέρη, στο μετόχι του της περιοχής του Ακρωτηριού, χτίστηκε σε δεσπόζουσα τοποθεσία του Ακρωτηριού, μετά το 1765, σε σχέδια του γάλλου αρχιτέκτονα Bocher. Ο πατέρας του Εθνικού Ποιητή Διονυσίου Σολωμού, Νικόλαος, κληροδότησε την έπαυλη στον πρωτότοκο γιο του Ροβέρτο. Από το γάμο του Ροβέρτου Σολωμού και της Στέλλας Μακρή γεννήθηκε η Μπετίνα, η οποία παντρεύτηκε το Νικόλαο Κυβετό. Έτσι, η έπαυλη περιήλθε στην ιδιοκτησία του τελευταίου, που τη νοίκιασε στο δημόσιο, ως κατοικία του Άγγλου Αρμοστή της Επτανήσου, όταν επισκεπτόταν ο τελευταίος τη Ζάκυνθο.
Οι επισκέψεις αυτές ήταν τακτικές και η έπαυλη του Ακρωτηριού απέκτησε τη φήμη ενός από τα σημαντικότερα κοσμικά κέντρα της κοινωνικής ζωής των αρχόντων, επί Αγγλοκρατίας. Εδώ φιλοξενήθηκε, από τον Άγγλο αρμοστή Lord Nugent, ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας Όθωνας, όταν επισκέφθηκε τη Ζάκυνθο, στις 10 Οκτωβρίου 1833.
<