Αρχική Ειδήσεις Πυρκαγιά στη Αλεξανδρούπολη : Σοκάρει η μάχη με τις φλόγες για δεύτερο...

Πυρκαγιά στη Αλεξανδρούπολη : Σοκάρει η μάχη με τις φλόγες για δεύτερο 24ωρο (Βίντεο)

Στην Αλεξανδρούπολη η μεγάλη μάχη στο μέτωπο της φωτιάς δίνεται για δεύτερο 24ωρο ανάμεσα στον οικισμό Λουτρό και τον οικισμό Λουτρά Τραϊανούπολης, ενώ νέες εστίες ξεπηδούν κάθε τόσο και ενισχύονται από τους ισχυρούς ανέμους.

0
Ο Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, στο Αετοχώρι Αλεξανδρούπολης, κατεστραμμένος από την φωτιά.
Διαφήμιση

Σε πρωτοφανή τραγωδία εξελίσσεται για την Αλεξανδρούπολη η πύρινη λαίλαπα που εισέβαλε σε 8 οικισμούς ενώ ισχυρές δυνάμεις εξακολουθούν να δίνουν σκληρή μάχη, με τη συνδρομή εκατοντάδων εθελοντών. 

Σύνταξη ecozen.gr

Έκλεισε ξανά από τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής (20/8) η Εγνατία Οδός από τα διόδια Αρδανίου έως το ύψος της ΒΙ.ΠΕ Αλεξανδρούπολης, λόγω φωτιάς που έπιασε σε διάφορα σημεία πλησίον του δρόμου. Την ίδια στιγμή σοκάρουν οι εικόνες που καταγράφει ο φακός του e-evrostv

Με νέες εστίες να «ξεπηδούν» συνεχώς στο μέτωπο της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ ο αέρας φυσάει με την ίδια ένταση συγκριτικά με το βράδυ του Σαββάτου (19/8) αν και παρατηρήθηκε μικρή βελτίωση για αυτό και κατέστη δυνατό να περιοριστεί η φωτιά σε κάποιες εστίες.

Στην περιοχή βρίσκεται μεγάλος αριθμός των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ επιχειρούν από αέρος 15 μέσα, μεταξύ των οποίων 5 ελικόπτερα και ένα πετζετέλ. Επιτόπου επιχειρούν  βρίσκονται 176 πυροσβέστες με 10 πεζοπόρα τμήματα, άλλο ένα ελικόπτερο θα συντονίζει την εναέρια επιχείρηση με στόχο την κεφαλή της φωτιάς.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιό, η κατάσταση στη δυτική άκρη του μετώπου προς Αγνάντια αλλά και νότια προς Νίψα είναι «λίγο πιο ελεγχόμενη». Ωστόσο, όπως τόνισε, «η πυρκαγιά  δεν θα είναι εύκολη, είναι τροφοδοτούμενη από τον αέρα. Ο αέρας είναι ο μεγάλος εχθρός των πυροσβεστών».

Φωτογραφία Λοβέρδος Στελακάτος Χρήστος (facebook)
Φωτογραφία Λοβερδος Στελακατος Χρηστος

Παράλληλα δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες στον οικισμό Άπαλος προκειμένου, όπως εξήγησε ο κ. Αρτοποιός, η φωτιά να μην πάει προς το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. «Δεν είναι μια συνηθισμένη φωτιά. Οι άνεμοι ήταν ισχυροί και το βράδυ και θα συνεχίσουν και τις επόμενες ώρες να είναι της τάξης των 6 μποφόρ» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.

Αλεξανδρούπολη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Λοβερδος Στελακατος Χρηστος

«Η προσπάθεια εστιάζεται στο ανατολικό μέτωπο στο Λουτρό για να μην επεκταθεί η φωτιά στο νότιο τμήμα. Εκεί έχουμε μια ισχυρή εστία αλλά υπάρχουν και άλλες εστίες περιμετρικά που είναι διάσπαρτες. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί η φορά του ανέμου δημιουργεί ζητήματα, θα είναι μια δύσκολη ημέρα» είπε από την πλευρά του ο αντιπεριφειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Καρέ-καρέ η σωτήρια παρέμβαση πυροσβεστών που μαζί με κατοίκους γλύτωσαν σπίτι από τη φωτιά

Σύμφωνα με το www.evros-news.gr σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στο Δωρικό και το Αετοχώρι, οι Πυροσβέστες μαζί με κατοίκους αναγκάστηκαν να σπάσουν λουκέτα σε πόρτες για να μπουν σε αυλές σπιτιών που έλειπαν οι ιδιοκτήτες τους  προκειμένου να τα σώσουν σβήνοντας την φωτιά. Αυτό έγινε και στην περίπτωση του παλιού ποδοσφαιριστή και νυν προπονητή Αλέκου Παναγιωτίδη, ο οποίος ευχαρίστησε τους Πυροσβέστες, αφού μαζί έσπασαν τα λουκέτα στο σπίτι της θείας του στο Αετοχώρι και το έσωσαν. Μάλιστα δημοσίευσε και ΒΙΝΤΕΟ από το σπίτι που γλίτωσε την φωτιά, γράφοντας:

 “Το σώσαμε το σπίτι Μπράβο στους πυροσβέστες!!!”

Κάηκαν σπίτια και ΙΧ, ζημιές σε επιχειρήσεις

Η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα  στο Αετοχώρι και στο χωριό Πεύκα έφτασε στα πρώτα σπίτια όπου δόθηκε μάχη ενώ έχουν προκληθεί υλικές ζημιές τόσο σε οικίες όσο και σε αυτοκίνητα. Παράλληλα, κοντά σε σπίτια έχει φτάσει η φωτιά και στο χωριό Αγνάντια. Μεγάλος αντίπαλος των πυροσβεστών, των εθελοντών, του στρατού που δίνουν μάχη με τις φλόγες είναι ο άνεμος καθώς από το ξημέρωμα έχει ενισχυθεί σε σχέση με τη νύχτα όπου οι άνεμοι ήταν της τάξης των 4 μποφόρ. Η πρόγνωση των μετεωρολόγων, δυστυχώς, είναι ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι άνεμοι θα είναι ισχυροί στην περιοχή και θα φτάνουν έως και τα 7 μποφόρ. «Η φωτιά άλλαξε πολλές κατευθύνσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, ελπίζω σήμερα να είναι μια καλύτερη ημέρα» δήλωσε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης.

Αντίθετα στους οικισμούς Πεύκα και Αετοχώρι  στην Αλεξανδρούπολη ο απολογισμός κάνει λόγο για εννέα καμένα σπίτια – τέσσερα στον πρώτο οικισμό και πέντε στον δεύτερο με τα μάχη να συνεχίζεται. Όπως ανακοίνωσε, πάντως, η αστυνομία το πρωί της Κυριακής, κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης.

Διαφήμιση