Αρχική Special Topics Perucetus colossus: Η βαρύτερη προϊστορική φάλαινα που έχει καταγραφεί!

Perucetus colossus: Η βαρύτερη προϊστορική φάλαινα που έχει καταγραφεί!

Την ονομασία Perucetus colossus φέρει η φάλαινα ηλικίας 39 εκατομμυρίων ετών, που έχει καταγραφεί ως το βαρύτερο ζώο στην ιστορία του ζωικού βασιλείου!

0
φάλαινα
Διαφήμιση

Το βαρύτερο, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα ζώα που έχουν καταγραφεί εκτιμάται ότι είναι ένα προϊστορικό είδος φάλαινας που ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Η φάλαινα φέρει την ονομασία Perucetus colossus, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature».

Συγκεκριμένα, το σκελετικό υλικό της φάλαινας που βρέθηκε στο νότιο Περού, αποτελείται από 13 σπονδύλους, τέσσερις πλευρές και ένα οστό ισχίου, ενώ εκτιμάται ότι έχει ηλικία περίπου 39 εκατομμυρίων ετών.

Οι μελετητές υπολόγισαν ότι είχε μήκος περίπου 20 μέτρα και σωματική μάζα μεταξύ 85 και 340 τόνων. Πιθανότατα η φάλαινα Perucetus colossus ζούσε κοντά στην ακτή.

Οι εκτιμήσεις για το βάρος της, με βάση τον μερικό σκελετό που έχει βρεθεί, συναγωνίζονται εκείνες της γαλάζιας φάλαινας, που θεωρούνταν προηγουμένως το βαρύτερο ζώο που υπήρξε ποτέ.

Υπολογίζεται ότι η μάζα του σκελετού θα ήταν δύο με τρεις φορές μεγαλύτερη από μιας γαλάζιας φάλαινας μήκους 25 μέτρων.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η τάση προς τον γιγαντισμό στα θαλάσσια θηλαστικά μπορεί να είχε αρχίσει νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Φαίνεται ότι τα κητώδη είχαν φτάσει στο μέγιστο της σωματικής τους μάζας περίπου 30 εκατομμύρια χρόνια πριν από την προηγούμενη παραδοχή.

Να σημειωθεί ότι το αρχείο απολιθωμάτων των κητωδών (υποκατηγορία των θηλαστικών που περιλαμβάνει τα δελφίνια, τις φάλαινες και τις φώκιες) έχει μεγάλη σημασία για την τεκμηρίωση της εξελικτικής ιστορίας των θηλαστικών, όταν ορισμένα χερσαία ζώα επέστρεφαν στον ωκεανό.

 

Διαφήμιση