Αρχική Special Topics Πάρνηθα: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις-Βελτιωμένη η εικόνα από τη φωτιά

Πάρνηθα: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις-Βελτιωμένη η εικόνα από τη φωτιά

Λίγο καλύτερη από χθες χαρακτηρίζεται η εικόνα από τη φωτιά σήμερα στην Πάρνηθα, με το πύρινο μέτωπο να “χαλιναγωγείται” από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστικών δυνάμεων και εθελοντών, χωρίς όμως να τίθεται υπό έλεγχο.

0
Το μέτωπο της φωτιάς προς Πάρνηθα
Διαφήμιση

Αυτή την ώρα η κατάσταση με τη φωτιά στην Πάρνηθα είναι κάπως βελτιωμένη σε σχέση με τις πρώτες πρωινές ώρες, ωστόσο, ο συναγερμός παραμένει και οι Πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο. Από τις 6 το πρωί στη μάχη έχουν ριχθεί και τα εναέρια μέσα, ενώ βασικό μέλημα πλέον είναι να μην κατευθυνθεί η φωτιά προς την περιοχή των Θρακομακεδόνων.

Η φωτιά έχει κατέβει σε απόσταση περίπου 100-200 μέτρων από την λεωφόρο Πάρνηθος, ανεβαίνοντας από τις ταβέρνες στον δρόμο που οδηγεί προς το τελεφερίκ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Πυροσβεστική, λίγο μετά στις 3 τα ξημερώματα και ενώ η φωτιά ήταν σε ύφεση ξεκίνησαν να φυσούν πολύ δυνατοί άνεμοι που προκάλεσαν μεγάλη αναζωπύρωση. Το μέτωπο αυτή την ώρα εντοπίζεται στα αριστερά της Πάρνηθας με κατεύθυνση ανατολικά προς την περιοχή της Αγίας Παρασκευής.

Παράλληλα στις 03:58 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Θρακομακεδόνες, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου να βρίσκονται σε ετοιμότητα να εκκενώσουν σε περίπτωση που πλησιάσουν οι φλόγες τα σπίτια τους.

Στο σημείο επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημερας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού 6 αεροσκάφη και7 ελικόπτερα. Ταυτόχρονα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής.

Το μέτωπο των επιχειρήσεων είναι στη μίξη του δασικού με τον αστικό ιστό, προς τη λεωφόρο Πάρνηθος αριστερά, ενώ υπάρχει κίνδυνος για τους Θρακομακεδόνες, για αυτό οι κάτοικοι πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να εκκενώσουν.

αγ.Παρασκευη φωτιά

Κλειστοί δρόμοι

Λόγω της πυρκαγιάς η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στους εξής δρόμους:

-Στη λεωφόρου Πάρνηθος με την οδό Μπόσκιζα,

-Στην οδό Φιλίας των Λαών προς Κατασκηνώσεις

-Στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή από την οδό Θρακομακεδόνων

-Στην οδό Πάρνηθος από την οδό Θρακομακεδόνων

-Στη λεωφόρο Κύμης από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ολυμπιακό Χωριό

-Στη λεωφόρο Κύμης από οδό Αντιόχου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θρακομακεδόνες

-Στην οδό Θρακομακεδόνων από το ύψος της οδού Μπόσκιζα

Στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος και είπε ότι η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει με υδροφόρα μηχανήματα και χωματουργικά την Πυροσβεστική. «Αυτή τη στιγμή έχουμε έξω περίπου 40 υδροφόρες και αρκετά βαριά χωματουργικά μηχανήματα» που όπως εξήγησε βοηθούν να περνάνε τα πυροσβεστικά αυτοκίνητα μέσα στο δάσος. «Μετακινούνται συνέχεια και οι υδροφόρες και τα μηχανήματα γιατί αλλάζει συνέχεια η κατεύθυνση του ανέμου».

φωτια Αγ.Παρασκευη

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα Πέμπτη 24 Αυγούστου για δύο περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Αττικής
Διαφήμιση