Αρχική Special Topics - 2 Ιαπωνία:Στον Ειρηνικό ωκεανό τα απόνερα του Φουκοσίμα-Διεθνείς αντιδράσεις

Ιαπωνία:Στον Ειρηνικό ωκεανό τα απόνερα του Φουκοσίμα-Διεθνείς αντιδράσεις

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων εντός και εκτός συνόρων, η Ιαπωνία έθεσε σε εφαρμογή την Πέμπτη 24/08/2023 το αμφιλεγόμενο σχέδιό της να ρίξει στον Ειρηνικό Ωκεανό χρησιμοποιημένα αν και επεξεργασμένα νερά από το κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

0
Image:
This Feb. 13, 2021, aerial photo shows Fukushima Daiichi nuclear power plant in Okuma town, Fukushima prefecture, north of Tokyo, Tuesday, April 13, 2021, Japan's government said Tuesday, April 13, 2021 it has decided to start releasing massive amounts of radioactive water stored in tanks at the wrecked Fukushima nuclear plant in two years after treatment. (Kyodo News via AP)
Διαφήμιση

Οι αντλίες στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκοσίμα ενεργοποιήθηκαν στις  07:00 ώρα Ελλάδας και οι βαλβίδες άνοιξαν προκειμένου να καταλήξουν στη θάλασσα τα απόνερα, 12 χρόνια μετά τον μέγα-σεισμό 9,1 R και το τσουνάμι που προκάλεσαν «διαρροή ραδινέργειας από προβλήματα ψύξης των πυρηνικών αντιδραστήρων».

Η διαδικασία αυτή χαρακτηρίζεται ασφαλής και ακίνδυνη από τις αρχές της Ιαπωνίας και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), που έχει αναλάβει να επιβλέψει το εγχείρημα και έδωσε πράσινο φως τον Ιούλιο.Το ίδιο υποστηρίζει και η TEPCO, η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται την εγκατάσταση.

Ωστόσο προκαλεί έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος και κυβερνήσεις κρατών της περιοχής, ειδικά της Κίνας.

Τα νερά για την ψύξη των αντιδραστήρων της Φουκοσίμα έχουν υποστεί επεξεργασία, ώστε να καθαριστούν από τις περισσότερες ραδιενεργές ουσίες, όμως δεν κατορθώθηκε να φιλτραριστεί το τρίτιο, ισότοπο του υδρογόνου που είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχωριστεί από το νερό, αλλά δεν θεωρείται επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία παρά σε μεγάλες συγκεντρώσεις.

Οι ρίψεις στη θάλασσα γίνονται σε μικρές ποσότητες και έπειτα από επιπλέον ελέγχους, ανέφερε η TEPCO, εταιρεία η οποία διαχειρίζεται την εγκατάσταση. Σήμερα το πρωί ρίχθηκε στη θάλασσα η πρώτη ποσότητα, 7.800 κυβικά μέτρα, ενώ η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε 17 ημέρες. Το Τόκιο έχει εγκρίνει τη ρίψη στη θάλασσα 1 εκατομμυρίου τόνων και πλέον νερού που χρησιμοποιήθηκε για να επανέλθει το σύστημα ψύξης στο εργοστάσιο.

Διεθνής ανησυχία

Η Ιαπωνία οφείλει «να δημοσιοποιήσει με διαφάνεια» τα δεδομένα για τον αντίκτυπο που θα έχει η απόρριψη των υδάτων της Φουκουσίμα «στη διάρκεια των 30 επόμενων ετών», δήλωσε ο νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Χαν Ντουκ-σου. Στη Σεούλ η αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε περισσότερους από δέκα διαδηλωτές που επιχείρησαν να εισέλθουν στην πρεσβεία της Ιαπωνίας.

Τα 17 νησιωτικά κράτη του Φόρουμ Νήσων του Ειρηνικού (Pacific Island Forum, PIF) τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση τους φόβους τους για τις καταστρεπτικές συνέπειες στο περιβάλλον και την οικονομία τους υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα  ότι απο αυτή την περιοχή προέρχεται περίπου η μισή ποσότητα τόνου που αλιεύεται παγκοσμίως.

Διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει σε πόλεις της Ιαπωνίας και σε άλλες χώρες της Ασίας.

Διαφήμιση