Αρχική Ειδήσεις ΟΦΥΠΕΚΑ: Κλειστή η είσοδος στο Φαράγγι της Σαμαριάς-Άλλαξε γνώμη περί υπεύθυνων δηλώσεων...

ΟΦΥΠΕΚΑ: Κλειστή η είσοδος στο Φαράγγι της Σαμαριάς-Άλλαξε γνώμη περί υπεύθυνων δηλώσεων για τους επισκέπτες!

Μία ώριμη και συνάμα υπεύθυνη απόφαση για την ασφάλεια όλων όσων θέλουν να επισκεφθούν το φαράγγι της Σαμαριάς έλαβε ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ΟΦΥΠΕΚΑ, κλείνοντας μέχρι νεωτέρας και τις δύο εισόδους προς το κοινό.

0
Φαράγγι Σαμαριάς κεντρική
Διαφήμιση

 

Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο ΟΦΥΠΕΚΑ,  εν αναμονή των πορισμάτων της αυτοψίας της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και της επίσκεψης ειδικών γεωλόγων επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με επικεφαλής τον Καθηγητή κ. Ευθύμιο Λέκκα, αναφορικά με την επικινδυνότητα κατολισθήσεων, το φαράγγι της Σαμαριάς θα παραμείνει κλειστό για τους επισκέπτες και από τις δύο εισόδους.

Τις περασμένες ημέρες είχε προηγηθεί η απόφαση του ΟΦΥΠΕΚΑ που επέβαλε στους επισκέπτες που ενδιαφέρονταν να διασχίσουν το Φαράγγι της Σαμαριάς να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι έχουν την πλήρη ευθύνη για την μετακίνησή τους μέσα σε αυτό και πως σε περίπτωση ατυχήματος: «δεν φέρω ουδεμία απαίτηση κατά του ΟΦΥΠΕΚΑ, της ΜΔΠΠ και των εργαζομένων του».

 

Γαράγγι της Σαμαριάς 2

Με δεδομένο μάλιστα ότι με επίσημη ανακοίνωση το Φαράγγι της Σαμαριάς, είχε αποφασίσει να παραμείνει κλειστό μέχρι και χθες, Δευτέρα (21/8) εξαιτίας της μετασεισμικής ακολουθίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων, εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί δεν παρέμενε κλειστό εφόσον ο Οργανισμός δεν εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών.

Μητσοτάκης κορυφή Λευκών Ορέων
Στην υψηλότερη κορυφή των Λευκών Ορέων, τις Πάχες, ανέβηκε το Σάββατο 19/8 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την κόρη του Δάφνη (φωτογραφία ιinstagram kyriakos_)

Η αρχική απόφαση του ΟΦΥΠΕΚΑ για το φαράγγι της Σαμαριάς δημιουργούσε εύλογα ερωτήματα, πως ο κάθε επισκέπτης μπορεί να αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειάς του μέσα σε έναν Δρυμό που δεν γνωρίζει, και δεν θα μπορούσε να γνωρίζει όταν οι ίδιες οι Αρχές που έχουν την ευθύνη της εποπτείας του δηλώνουν στην ουσία αδυναμία να εξασφαλίσουν την ομαλή και ακίνδυνη διέλευση εντός του Δρυμού!

Φαράγγι Σαμαριάς νέο!!!!!!!

Μάλιστα στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο Οργανισμός έχει προχωρήσει σε αρχικό έλεγχο του μονοπατιού ώστε ο Δρυμός να είναι επισκέψιμος για το κοινό την Τρίτη 22 Αυγούστου 2023, υπό την αίρεση των αποτελεσμάτων της επιτόπιας αυτοψίας του χώρου που θα πραγματοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ειδικούς επιστήμονες.

Πιο αναλυτικά, η πρώτη ανακοίνωση του ΟΦΥΠΕΚΑ έχει ως εξής:

«Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής σας ενημερώνει ότι λόγω της μετασεισμικής ακολουθίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων, το Φαράγγι της Σαμαριάς θα παραμείνει κλειστό για τους επισκέπτες μέχρι και τη Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023.

Ο Οργανισμός έχει προχωρήσει σε καθαρισμό των λιθοπτώσεων που προέκυψαν από τον σεισμό της 13ης Αυγούστου και σε αρχικό έλεγχο του μονοπατιού ώστε ο Δρυμός να είναι επισκέψιμος για το κοινό την Τρίτη 22 Αυγούστου 2023, υπό την αίρεση των αποτελεσμάτων της επιτόπιας αυτοψίας του χώρου που θα πραγματοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ειδικούς επιστήμονες.

Σε κάθε περίπτωση, οι επισκέπτες ενημερώνονται ότι αναλαμβάνουν πλήρως και ατομικά την ευθύνη για τους ενδεχόμενους κινδύνους κατά την είσοδο, διέλευση, παραμονή και έξοδο τους από τον Εθνικό Δρυμό, δηλώνοντας, υπογράφοντας και προσκομίζοντας υποχρεωτικά στις εισόδους του φαραγγιού, σχετική υπεύθυνη δήλωση που θα είναι διαθέσιμη στο site έκδοσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων (https://samaria-tickets.necca.gov.gr/el/checkout) και που θα αποσταλεί και στα γραφεία παροχής υπηρεσιών τουρισμού. Η ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλονται με αυτή τη δήλωση μπορεί να ελεγχθεί με βάση το αρχείο άλλων υπηρεσιών (άρθρο 8 παρ. 4 Ν. 1599/1986).

Διαφήμιση