Αρχική Special Topics Κακοκαιρία «Petar»: Έρχονται κεραυνοί και χαλάζι – σε επιφυλακή το 112

Κακοκαιρία «Petar»: Έρχονται κεραυνοί και χαλάζι – σε επιφυλακή το 112

Η νέα κακοκαιρία «Petar» αναμένεται να πλήξει τη χώρα από το μεσημέρι του Σαββάτου 5/8, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Ήδη μετά από ευρεία σύσκεψη αποφασίστηκε να τεθεί σε  επιφυλακή το 112 ενώ οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις περιοχές που θα εκδηλωθούν τα ισχυρά φαινόμενα!

0
κεραυνοί - λέιζερ
Εικόνα: UNSPLASH/Max Saeling
Διαφήμιση

 

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής  στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, εν όψει του νέου καιρικού συστήματος και την κακοκαιρία «Petar» που αναμένεται να πλήξει τη χώρα από το μεσημέρι, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Στόχος της σύσκεψης ήταν ο βέλτιστος συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων.

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο υπουργός Βασ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας τίθεται σε ύψιστη εγρήγορση και τόνισε προς όλους τους συμμετέχοντες, την ανάγκη πλήρους ετοιμότητας, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και να αντιμετωπιστούν άμεσα τα όποια προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν εξαιτίας των επερχόμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Βασίλης Κικίλας

O κ. Κικίλιας ζήτησε να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν από τα φαινόμενα και στις οποίες έχουν προγραμματιστεί υπαίθριες εκδηλώσεις. Να σημειωθεί οτι σε πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται σε εξέλιξη εορταστικές εκδηλώσεις λόγω των ημερών, καθώς το Σάββατο είναι παραμονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και θα λειτουργήσουν πολλές εκκλησίες  τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα της εορτής.

Πανηγύρια Λέσβος Μεταμόρφωση Σωτήρος

Ενδεικτικά αναφέρουμε την Θρησκευτική Πανήγυρις του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, από τις 4-5 και 6 Αυγούστου 2023 στην Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Νέου Κορδελιού του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, όπως και στην  Κάπη   της Λέσβου όπου ήδη έχουν ξεκινήσει οι εορταστικές εκδηλώσεις.

Έρχεται η κακοκαιρία  «Petar» με βροχές – Συστάσεις στους πολίτες

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το 112, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές, ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων. Παράλληλα, απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Που θα … χτυπήσει η κακοκαιρία «PETAR»

Βροχές και καταιγίδες έρχονται το Σαββατοκύριακο 5 και 6/8 που θα πλήξουν κυρίως τις δυτικές περιοχές της χώρας – Θα συνοδεύονται με κεραυνούς και χαλαζοπτώσεις

Καιρικό σύστημα με την ονομασία PETAR, όπως ονομάστηκε από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας, κινούμενο ανατολικά, προβλέπεται να προκαλέσει πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού σε περιοχές της δυτικής και της βόρειας Ελλάδας, από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 5/8 έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 6/8, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι:

Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου, το βόρειο Ιόνιο (κυρίως η περιοχή Κέρκυρας – Παξών), η Ήπειρος, βαθμιαία η δυτική Μακεδονία και η δυτική Στερεά και από αργά το απόγευμα η βορειοδυτική Πελοπόννησος, η δυτική και βόρεια Θεσσαλία και η κεντρική Μακεδονία.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής μετείχαν οι υφυπουργοί Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρος Καμπούρης, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, ο διευθυντής της ΕΜΥ Θεόδωρος Κολυδάς και επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων, καθώς και οι περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός και Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ο αντιπεριφειάρχης Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Μακεδονίας Θωμάς Μάνος, ο αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος και ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία την Παρασκευή 4/8

Καύσωνας Παρασκευή 4.8

Ξεπέρασε τους 40 °C  η θερμοκρασία την Παρασκευή 04/08, με την μέγιστη τιμή της να καταγράφεται στη Στυλίδα Φθιώτιδας (40.3 °C). Όπως φαίνεται στον χάρτη της Εικόνας του meteo.gr υψηλές θερμοκρασίες άνω των 37 °C καταγράφηκαν σε πολλές περιοχές των ανατολικών και βορείων ηπειρωτικών. Σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, και όπως φαίνεται στην Εικόνα η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 35 °C σε 182 από τους 482 επί του παρόντος ενεργούς σταθμούς (ποσοστό ~38%).

Διαφήμιση