Αρχική Special Topics Δ.Πεντέλης: “Στόχος μας η κλιματική ουδετερότητα της Πεντέλης έως το 2030”

Δ.Πεντέλης: “Στόχος μας η κλιματική ουδετερότητα της Πεντέλης έως το 2030”

Το φιλόδοξο πρόγραμμα για κλιματική ουδετερότητα της Πεντέλης έως το 2030 μας παρουσιάζει η Δήμαρχος της πόλης, Δ.Κεχαγιά, η οποία μιλάει για όλες τις δράσεις και παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, προκειμένου η Πεντέλη να καταστεί μία φιλική, ασφαλής και καθαρή πόλη για τους πολίτες της.

0
δημος πεντελης
Διαφήμιση

Τα σχέδια του Δήμου Πεντέλης, όπως μας εξηγεί η Δ. Πεντέλης, Δ.Κεχαγιά για το “πρόσωπο” της πόλης επικεντρώνονται στο περιβάλλον, που θα παρέχει ασφάλεια, αισθητική, καθαριότητα μέσα από μία σειρά παρεμβάσεων που ήδη έχουν ξεκινήσει από τα προηγούμενα χρόνια, ενώ στόχος για το επόμενο διάστημα είναι να πετύχει η Πεντέλη την κλιματική ουδετερότητα!

 Συνέντευξη Δημάρχου Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά στο ecozen.gr

  1. Κυρία Κεχαγιά, ως Δήμαρχος του Δήμου Πεντέλης, μπορείτε να αναφερθείτε στις πρακτικές που ακολουθείτε και στις δράσεις που υλοποιείτε στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης και της βιώσιμης ανάπτυξης;

Εξ ορισμού, μια δημοτική αρχή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κοινωνικό πρόσωπο της πόλης που υπηρετεί, αναγνωρίζοντας την ευθύνη που της αναλογεί απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον. Είναι ο φορέας που εργάζεται για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών, για την προστασία του περιβάλλοντος, για την παροχή ίσων ευκαιριών στους κατοίκους, για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων και των τοπικών συλλογικών δράσεων. Οι άξονες αυτοί εξασφαλίζουν, στην περιοχή μας και τους κατοίκους της, βιώσιμη ανάπτυξη σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας.

Εμείς διανύουμε τον τέταρτο χρόνο της παρούσας δημοτικής μας θητείας. Από την πρώτη στιγμή, οι συνεργάτες μου κι εγώ, ήμασταν ξεκάθαροι: μας ενδιαφέρει η ουσία και όχι η προβολή. Είμαστε εδώ για να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και παράλληλα να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την πόλη μας. Ξεκινήσαμε όλοι μαζί δυναμικά, με ήθος και σοβαρότητα, με μόνο και αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του Δήμου μας, τον οποίο νοικοκυρεύουμε σε κάθε επίπεδο, με ευθύνη, με σχέδιο, με όραμα.

Η περίοδος της πανδημίας, από τις αρχές του 2020, μόλις έξι μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων μας, αλλά και η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση που βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια, αποτέλεσαν μεγάλα εμπόδια, αλλά και ταυτόχρονα πρωτόγνωρες εμπειρίες. Ο Δήμος μας ανταποκρίθηκε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα και στις δύο περιπτώσεις. Οι δυσκολίες όχι μόνο δεν καθυστέρησαν την υλοποίηση του προγράμματός μας, αλλά αντιθέτως καταφέραμε να ξεπεράσουμε τους στόχους μας.

δ πεντελης

Έτσι, στα προηγούμενα 3,5 χρόνια η ποιότητα της ζωής όλων μας στον Δήμο Πεντέλης άλλαξε προς το καλύτερο. Με πρόγραμμα και επίμονη δουλειά, κάθε μέρα που περνά κάνουμε τον Δήμο μας πιο καθαρό, πιο πράσινο, πιο σύγχρονο, πιο φιλικό, πιο ασφαλή, πιο όμορφο! Εκτός από το νοικοκύρεμα των οικονομικών και τη βελτίωση των εσόδων του Δήμου, περισσότερα από 140 έργα και παρεμβάσεις έγιναν και γίνονται στα Μελίσσια, στη Νέα Πεντέλη και στην Πεντέλη, τα περισσότερα με χρήματα που εξασφαλίσαμε από τα χρηματοδοτικά προγράμματα που είναι διαθέσιμα.

Μικρά και μεγάλα έργα και παρεμβάσεις έγιναν στην καθαριότητα, που είναι ο «καθρέφτης» κάθε Δήμου. Ολοκληρώθηκαν και υλοποιούνται πολλά μεγάλα και μικρότερα έργα υποδομών στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, στα σχολεία, στις παιδικές χαρές και στους αθλητικούς χώρους, στην ασφάλεια, στον πολιτισμό, στην κοινωνική πολιτική, στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών, στην πολιτική προστασία. Λύθηκαν μεγάλα προβλήματα που παρέμεναν άλυτα επί χρόνια, έγιναν κρίσιμες πολεοδομικές παρεμβάσεις, προχωρούν μεγάλες αστικές αναπλάσεις, αναβαθμίζονται κοινόχρηστοι χώροι. Και κάθε μέρα που περνά γίνονται ακόμη περισσότερα! Εργαζόμαστε με όραμα, σοβαρότητα και σχέδιο, ώστε κάθε μέρα να εξασφαλίζουμε και κάτι νέο και πρωτοπόρο για την πόλη μας.

Η βιώσιμη ανάπτυξη και η κοινωνική ευθύνη συνιστούν θεμελιώδη στοιχεία της στρατηγικής μας και είναι αυτά που 4 χρόνια τώρα βελτιώνουν την καθημερινότητά μας, ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνουν ένα υγιές περιβάλλον για τα παιδιά μας, τους αυριανούς πολίτες του Δήμου Πεντέλης. Στο πλαίσιο αυτό επενδύουμε και συμμετέχουμε έμπρακτα σε συνέργειες, με ιδρύματα και κρατικούς φορείς, στο πεδίο των υπηρεσιών προς τους πολίτες, την πολιτική προστασία και, φυσικά, τη βιώσιμη διαχείριση του περιβαλλοντικού αποθέματος της περιοχής μας.

  1. Θα λέγατε ο Δήμος Πεντέλης είναι ο ιδανικός δήμος για ανάπτυξη περιβάλλοντος που θα ωφελεί τους δημότες; Ποιες στοχευμένες δράσεις έχετε πραγματοποιήσει;

Η ανακύκλωση και τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος αποτελούν για τον Δήμο Πεντέλης καθημερινά στοιχήματα.

Για την ιστορία, να σας ενημερώσουμε ότι όταν παραλάβαμε τον Δήμο αυτός παρουσίαζε σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και διέθετε απαρχαιωμένο εξοπλισμό, με αποτέλεσμα, ανάμεσα σε άλλα, να μην γίνεται διαλογή στην πηγή και η ανακύκλωση να βρίσκεται σε… πρωτόγονο επίπεδο. Εμείς ανατρέψαμε αυτή την κατάσταση, υλοποιώντας ένα συγκροτημένο σχέδιο και πετύχαμε να αυξήσουμε το ποσοστό ανακύκλωσης του Δήμου μας πάνω από το 30% το 2021, από 12% που ήταν το 2019.

Πώς το πετύχαμε αυτό; Με το να τοποθετήσουμε:

  • 450 νέους κάδους με τους οποίους πραγματοποιούμε χωριστή συλλογή απορριμμάτων σε επτά νέα ρεύματα. Αυξάνουμε την ανακύκλωση και μειώνουμε την επιβάρυνση του Δήμου από το τέλος ταφής.
  • 150 καφέ κάδους βιοαποβλήτων -ο πρώτος Δήμος  στη χώρα που το εφαρμόζει καθολικά.
  • 250 κίτρινους κάδους για συλλογή χαρτιού.
  • 980 κάδους οικιακής κομποστοποίησης.
  • 20 μεγάλους κάδους κομποστοποίησης στα σχολεία.
  • 250 νέους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
  • 10 υπόγειους κάδους ανακύκλωσης συσκευασιών.
  • 10 νέους κώδωνες για ανακύκλωση γυαλιού.
  • 50 νέους λευκούς κάδους για συλλογή απορριμμάτων από φελιζόλ.
  • 560 νέους πράσινους κάδους για συλλογή σύμμεικτων αποβλήτων.
  • 50 νέους κάδους για συλλογή μπαταριών.
  • 20 νέους κάδους για συλλογή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.
  • 100 νέους κάδους ανακύκλωσης στις πλατείες, στις παιδικές χαρές και στις στάσεις λεωφορείων.

Παράλληλα, πετύχαμε τη νομιμοποίηση του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Δήμου μας, κάτι που μας εξασφάλισε σημαντικά πλεονεκτήματα. όπως το ότι:

  • Κλείσαμε και αποκαταστήσαμε τους δύο χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων που λειτουργούσαν παράνομα σε Νέα  Πεντέλη και Πεντέλη.
  • Μειώσαμε τα δρομολόγια που στέλνει ο Δήμος στον ΧΥΤΑ Φυλής κατά 24% σε σχέση με το 2019.
  • Τα ογκώδη, το χαρτί και το φελιζόλ μεταφέρονται στον ΣΜΑ και απομακρύνονται από εκεί μέσα από  τρίτους συνεργάτες, μειώνοντας κόστος και περιβαλλοντική επιβάρυνση για τον Δήμο μας.

Τέλος, ετοιμάζουμε τον Δήμο μας να περάσει στην εποχή του «πληρώνω όσο πετάω». Οι πολίτες σε λίγα χρόνια θα πληρώνουν για τα απορρίμματά τους, ανάλογα με το βάρος αυτών. Στο πλαίσιο αυτό καταθέσαμε πρόταση χρηματοδότησης πιλοτικού προγράμματος με την εγκατάσταση του οποίου οι πολίτες θα βλέπουν σε πραγματικό χρόνο την παραγωγή των αποβλήτων τους στα τρία βασικά ρεύματα.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι από την αρχή της δημοτικής μας θητείας ξεκινήσαμε καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων του Δήμου μας, χρησιμοποιώντας ποικίλα μέσα, δράσεις, ενέργειες και καλές πρακτικές. Η καμπάνια αυτή κορυφώνεται στην παρούσα φάση με τη διαβούλευση που είναι στον… αέρα και αφορά στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και τη συμβολή όλων μας στην ανάδειξη του Δήμου Πεντέλης ως μία από τις πρώτες 50 κλιματικές ουδέτερες πόλεις! Η κλιματική ουδετερότητα είναι στους στόχους μας.

 

δημαρχος πεντελης
“Στoχός μας, η ανάδειξη της Πεντέλης ως μία από τις 50 κλιματικά ουδέτερες πόλεις! ” τoνίζει στην συνέντευξή της στο ecozen.gr η Δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά.
  1. Είστε ένας δήμος που οι πυρκαγιές για την καλοκαιρινή περίοδο είναι βασικός κίνδυνος για το βουνό σας. Ποιες πολιτικές ακολουθείτε για την προληπτική προστασία και ποια η συμμετοχή των εθελοντών;

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας κινηθήκαμε σε δύο άξονες: την ενίσχυση του εξοπλισμού και την ενίσχυση και την ενδυνάμωση της εθελοντικής μας ομάδας δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης.

Με την αμέριστη στήριξη της διεύθυνσης πολιτικής προστασίας του Δήμου μας, το κλιμάκιο των εθελοντών μας εκπαιδεύτηκε και πιστοποιήθηκε, με αποτέλεσμα τα μέλη του να είναι πλέον πολύ καλύτερα προετοιμασμένα ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική κρίση.

Σε επίπεδο ενίσχυσης του εξοπλισμού  και καλύτερης οργάνωσης έχουμε επίσης κινηθεί δυναμικά, έχοντας προβεί στις εξής ενέργειες:

  • Υποβάλαμε πρόταση – η οποία και εγκρίθηκε- με την οποία ενισχύεται ακόμα περισσότερο η πολιτική προστασία του Δήμου μας. Ειδικότερα, μέσω σύγχρονων συστημάτων παρακολούθησης, μπορούμε πλέον να αυξήσουμε την ετοιμότητά μας στην πυρασφάλεια των δασικών μας εκτάσεων και να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητά μας κατά την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Εξασφαλίσαμε δύο νέα οχήματα 4Χ4 από χορηγούς, κατόπιν σχετικού αιτήματός μας. Συγκεκριμένα, η ΑΓΕΤ Ηρακλής και η ΤΕΡΝΑ ενεργειακή πρόσφεραν στον Δήμο μας από ένα όχημα 4Χ4, μάρκας Toyota Hilux, για τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας του Δήμου Πεντέλης (το ένα είναι μιάμισης καμπίνας και διαθέτει κινητήρα 2.400 κυβικών εκατοστών, ενώ το δεύτερο διπλοκάμπινο, με κινητήρα 2.800 κυβικών εκατοστών). Τα δύο νέα οχήματα ενισχύουν ουσιαστικά τον στόλο της πολιτικής προστασίας, καθώς θα χρησιμοποιηθούν τόσο για την πυρασφάλεια, όσο και για ρίψη άλατος και εκχιονισμό. Πλέον, ο στόλος 4Χ4 του Δήμου μας που θα φέρουν σύστημα πυρόσβεσης ανέρχεται σε 8 οχήματα.

Θα ήθελα, επίσης, να τονίσω ότι κάθε μέρα, κάθε ώρα, τόσο η εθελοντική μας ομάδα στο σύνολό της, με τον επικεφαλής της Χάρη Νικολέτο, με την άριστη και αγαστή συνεργασία και του ΣΠΑΠ και του Προέδρου του, Βλάσση Σιώμου, όσο και όλοι εμείς, προσπαθούμε να αποφύγουμε κινδύνους, να διαχειριστούμε προβλήματα και να προστατέψουμε την περιοχή μας.

  1. Στα σχεδόν 4 χρόνια της θητείας για ποιο έργο σας αναφορικά με το περιβάλλον είστε υπερήφανη και γιατί;

Ο μεγάλος μας στόχος είναι ο Δήμος Πεντέλης να είναι ένας από τους πρώτους δήμους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που θα καταθέσει το σχέδιό του για μετάβαση σε κλιματική ουδετερότητα. Βάσει αυτού, ανοίγει η δυνατότητα τεχνικής υποστήριξης, δικτύωσης, αλλά και χρηματοδοτήσεων, τόσο των δημοτικών όσο κυρίως των ιδιωτικών υποδομών, ύψους 500.000.000 ευρώ.

Το σχέδιο του Δήμου για την κλιματική ουδετερότητα ετοιμάζεται από ειδική ομάδα συνεργατών και καταρτίζεται με βάση τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2023, ώστε στη συνέχεια, με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες, να τύχει της αποδοχής του από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κάτι το οποίο θα επιτρέψει στον Δήμο Πεντέλης να διεκδικήσει σημαντικές χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκούς, εθνικούς και ιδιωτικούς πόρους.

Οι παρεμβάσεις του σχεδίου για την κλιματική ουδετερότητα αφορούν τόσο στις δημοτικές και δημόσιες, όσο και στις ιδιωτικές υποδομές και αποσκοπούν:

  • Στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
  • Στην ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτηρίων.
  • Στην αλλαγή των συνθηκών κινητικότητας.
  • Στην αλλαγή του στόλου των οχημάτων σε ηλεκτροκίνητα.
  • Στη διαχείριση των αποβλήτων.
  • Στην ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου.

Όσες πόλεις καταθέσουν ολοκληρωμένο, συνεκτικό και πλήρες σχέδιο για να πετύχουν κλιματική ουδετερότητα το 2030, δηλαδή 20 χρόνια νωρίτερα από το στόχο, θα θεωρηθούν πιλοτικές και θα τύχουν αυξημένης χρηματοδότησης, τόσο από την Ε.Ε., όσο και από εθνικούς πόρους. Εργαζόμαστε ήδη με σχέδιο ώστε ο Δήμος μας να είναι μία από αυτές.

Απαντώντας λοιπόν στο ερώτημά σας, σας λέω ότι μόνο υπερήφανη μπορώ να αισθάνομαι για την προσπάθεια επίτευξης ενός τέτοιου στόχου, όπως είναι η κλιματική ουδετερότητα. Του στόχου, δηλαδή, να δημιουργήσουμε έναν δήμο όπου τα παιδιά μας θα χαίρονται να ζουν!

Δείτε εδώ το πρόγραμμα δράσης του Δ.Πεντέλης:

4selido A4 web

 

Διαφήμιση