Αρχική Ειδήσεις Ακρίβεια: Μήνας-σταθμός για την πορεία της ο Σεπτέμβριος

Ακρίβεια: Μήνας-σταθμός για την πορεία της ο Σεπτέμβριος

Η επιστροφή στην “κανονικότητα” και στη ρουτίνα της καθημερινότητας μετά τις διακοπές του Αυγούστου αναμένεται να αναδείξει και τις διαστάσεις για την ακρίβεια, αφού ο Σεπτέμβριος αναμένεται να αποτελέσει καθοριστικός μήνας.

0
Σούπερ μάρκετ
Διαφήμιση
Κι αυτό, γιατί τα περισσότερα νοικοκυριά έρχονται αντιμέτωπα με τις νέες απαιτήσεις που ο μήνας Σεπτέμβριος υπαγορεύει, όπως είναι η νέα σχολική χρονιά και τα νέα έξοδα που επιφυλάσσει, αναδεικνύοντας την ακρίβεια ως σημείο κομβικού ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν έως τώρα, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν νέες ανατιμήσεις σε τρόφιμα, τα οποία συγκαταλέγονται στα βασικά προϊόντα. Κορυφαία στην λίστα είναι η ζάχαρη η οποία από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι και τον Ιούλιο του 2023 είχε ανατίμηση της τάξεως του 64%. Επίσης σε υψηλές θέσεις βρίσκονται το ελαιόλαδο (51%), οι πατάτες (46%), το αλεύρι, τα δημητριακά (39%) και το ψωμί (32%). Μάλιστα υπάρχουν φόβοι για το ελαιόλαδο καθώς παρατηρούνται ελλείψεις στην Ευρωπαϊκή αγορά.
Market pass 2 1024x597

Ακρίβεια: Τα σχέδια της κυβέρνησης για την καταπολέμησή της 

Όσον αφορά το market pass, θα υλοποιηθεί το φθινόπωρο και θα είναι η άμεση εισοδηματική ενίσχυση για το διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Εξετάζεται ωστόσο το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση αλλά αυτό θα καθοριστεί από την πορεία των αυξήσεων σε βασικά αγαθά.
Το υπουργείο Ανάπτυξης διαβουλεύεται με προμηθευτές και λιανεμπόρους για την ακρίβεια ενώ έχει ενεργοποιηθεί πλαφόν στις τιμές χονδρικής.
Στο μεταξύ φαίνεται ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι μήνας πληρωμών τόσο για το Μarket Pass, όσο και για το Youth Pass, για τους νέους που θα συμπληρώσουν τόσο το 18ο και το 19ο έτος της ηλικίας τους.
Να σημειωθεί ότι όσοι ήδη έχουν λάβει το πρώτο μέρος από το επίδομα, δεν χρειάζεται να υποβάλλουν αίτηση εκ νέου.
σχολικά είδη
Σύμφωνα με πληροφορίες προκρίνεται το σενάριο να υπάρξει μία εφάπαξ πληρωμή για το Market Pass, το Σεπτέμβριο και ίσως στις αρχές Οκτωβρίου να καταβληθεί το Youth Pass. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δικαιούχοι του νέου κύκλου για το Market Pass θα είναι περίπου 2,8 εκατ. νοικοκυριά.
Τα γενικά χαρακτηριστικά του Market Pass για την περίοδο Αυγούστου – Οκτωβρίου του 2023, θα είναι τα ίδια με την προηγούμενη περίοδο και μοναδική διαφορά θα είναι ότι θα ληφθεί υπόψη η φορολογική δήλωση του 2023, δηλαδή τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022.
Σε ό,τι αφορά στις διαφορές:
  1. Αν κάποιος πέρυσι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, είτε γιατί μειώθηκε το εισόδημά του, είτε αυξήθηκαν τα μέλη της οικογένειάς του, θα πρέπει να κάνει εκ νέου αίτηση με βάση την φορολογική δήλωση του 2023.
  2. Σε περίπτωση που κάποιος έλαβε το Market Pass μέχρι και τον Ιούλιο, αλλά τα έσοδά του αυξήθηκαν και ξεπέρασαν το όριο, τότε θα ενημερωθεί αυτομάτως από το σύστημα ότι δεν είναι δικαιούχος του επιδόματος. Ενημέρωση θα έχουν επίσης και οι παλαιοί δικαιούχοι που είναι εκ νέου δικαιούχοι.
Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών.
Παραμένουν τα ίδια κριτήρια, εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).
Η ενίσχυση χορηγείται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμό.
To Youth Pass, ύψους 150 ευρώ, θα το λάβουν οι 18άρηδες ενώ θα δοθεί αναδρομικά και σε όσους έχουν κλείσει τα 19.
Δικαιούχοι είναι όσοι έως την 31η Δεκεμβρίου του 2022 έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους. Παράλληλα απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν κωδικούς Taxisnet.
Διαφήμιση