Αρχική Ειδήσεις ΥΠΕΝ: Παράταση στα έκτακτα μέτρα σε λιανική και χονδρική ρεύματος έως το...

ΥΠΕΝ: Παράταση στα έκτακτα μέτρα σε λιανική και χονδρική ρεύματος έως το τέλος του έτους

Παρατείνονται μέχρι το τέλος του έτους τα έκτακτα μέτρα σε λιανική και χονδρική ρεύματος, σύμφωνα με υπουργική απόφαση το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

0
american public power association znytbxrOv 4 unsplash
Διαφήμιση

Την ενίσχυση των καταναλωτών μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και τη σταθεροποίηση των τιμολογίων για τα νοικοκυριά έρχεται να εξασφαλίσει η νέα υπουργική απόφαση, με την οποία δίνεται παράταση έως το τέλος του 2023 στα έκτακτα μέτρα σε λιανική και χονδρική ρεύματος για τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, που ισχύουν εδώ και ένα χρόνο.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, παρατείνεται έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023 ο μηχανισμός επιστροφής των υπερεσόδων στη χονδρική αγορά, που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2022 και ήδη έχει αποδώσει πάνω από 3,3 δισ. ευρώ έως σήμερα στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της αυξημένου κόστους λόγω της ενεργειακής κρίσης για τους καταναλωτές.

Τους επόμενους μήνες θα αξιολογηθεί η κατάσταση που πρόκειται να διαμορφωθεί στις διεθνείς ενεργειακές αγορές και αναλόγως θα αποφασιστεί η αναγκαιότητα ύπαρξης του παραπάνω έκτακτου μέτρου.

ΥΠΕΝ

Παράλληλα, στην ίδια Υπουργική Απόφαση προβλέπεται και η παράταση, έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, της αναστολής εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Ουσιαστικά πρόκειται για παράταση στα έκτακτα μέτρα Η νέα παράταση που αφορά στον τρόπο τιμολόγησης, έχει ως σκοπό να διευκολύνει τους συμπολίτες μας, αλλά και τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, μεταβατικά, τους επόμενους μήνες. Και αυτό, προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο από τους Προμηθευτές και να υπάρχει η απαιτούμενη περίοδος ενημέρωσης για τους καταναλωτές, υπό την τήρηση των κανόνων διαφάνειας και ευκολότερης σύγκρισης των τελικών τιμών.

Σε κοινή τους δήλωση ο υπουργός και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκη και Αλεξάνδρα Σδούκου επεσήμαναν τα εξής: «Όπως έχουμε αποδείξει από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, στηρίζουμε, εμπράκτως, τους καταναλωτές και τους ενισχύουμε με κάθε δυνατό τρόπο, μέσω του πλέγματος μέτρων που έχουμε θεσπίσει, ενώ με την παράταση των δύο επιτυχημένων μηχανισμών στη χονδρική και λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, διασφαλίζουμε την ομαλότερη μετάβαση των καταναλωτών στις νέες συνθήκες λειτουργίας των αγορών, με γνώμονα τη διατήρηση προσιτών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας».

 

 

Διαφήμιση