Αρχική Ειδήσεις Υπ.Υγείας: Σε επιφυλακή εν όψει καύσωνα -Σαφείς οδηγίες προς τους πολίτες

Υπ.Υγείας: Σε επιφυλακή εν όψει καύσωνα -Σαφείς οδηγίες προς τους πολίτες

Αναλυτικές οδηγίες και μέτρα για το πώς να προφυλαχθούν οι πολίτες από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές και τα υπολείμματά τους (σκόνη και στάχτες), έδωσαν οι επιστήμονες-μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ).

0
ΑΡΓΟΣ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΖΕΣΤΗΣ . (EUROKINISSI ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)
Εικόνα: EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Διαφήμιση

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς τους πολίτες, δίνοντάς τους σαφείς οδηγίες για το τί πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν αυτές τις ημέρες, που η χώρα μας βιώνει ένα νέο κύμα παρατεταμένου καύσωνα. Όπως εξηγούν οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές και τα υπολείμματά τους συνθέτουν μία αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη  20 Ιουλίου, στο υπουργείο Υγείας, καθώς τις επόμενες μέρες ακολουθεί ένα νέο κύμα καύσωνα. Oι επιστήμονες επέστησαν την προσοχή σε όλους τους πολίτες δίνοντας οδηγίες για την προστασία τους.

Τη συνέντευξη Τύπου «άνοιξε» ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής ΕΕΔΥΚαθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο Καθηγητής τοποθετήθηκε για θέματα γενικού πληθυσμού, σημειώνοντας πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ένα νέο κύμα καύσωνα, με συνέπεια, οι συμπολίτες μας που ανήκουν σε ακραίες ηλικιακές ομάδες να κινδυνεύουν περισσότερο. Ζήτησε, δε, από όλους τους πολίτες να τους βοηθήσουν αυτές τις δύσκολες μέρες.

Καύσωνας
Eurokinissi

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβουν οι πολίτες ανά ηλικιακή και ανά ευπαθή ομάδα, στην οποία ανήκουν. Δηλαδή, οι ακραίες ηλικιακές ομάδες οι ηλικιωμένοι, οι χρόνια πάσχοντες από καρδιαγγειακές παθήσεις, πνευμονοπάθειες/αναπνευστικά προβλήματα, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, σοβαρά νευρολογικά προβλήματα, τα άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για τα χρόνια νοσήματα τους, όπως αντι-υπερτασικά, τα υπέρβαρα άτομα, τα άτομα τα οποία εργάζονται σε ζεστό περιβάλλον/εξωτερικό χώρο ή ασκούνται, όπως και τα άτομα με οξεία νόσο.

Στη συνέχεια η Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ αναφέρθηκε ειδικά σε μέτρα προστασίας για τα νεογνά, τα παιδιά, τις έγκυες και τις λεχώνες. Όπως τόνισε, πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στο να μην αφυδατωθούν τα μικρά παιδιά και τα βρέφη γι’ αυτό να τους προσφέρουμε διαρκώς νερό. Η κα Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ιδιαίτερα «οι γονείς να μην πηγαίνουν τα παιδιά στις παραλίες ούτε καν κάτω από τις ομπρέλες».

Καύσωνας, ζέστη, καλοκαίρι
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΚΑΥΣΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

«Οι οδηγίες είναι σαφείς: 12:00 – 17:00 τα παιδιά να μένουν σε κλειστό χώρο, ούτε καν στη βεράντα με κατεβασμένη τέντα. ΝΑΙ στην παραλία, αλλά μέχρι τις 11 και μετά τις 6 το απόγευμα», σημείωσε. Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επικεντρώθηκε στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν εάν κάποιος πολίτης υποστεί θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία. Επιπλέον, αναφέρθηκε στους ασθενείς με αναπνευστικά και καρδιολογικά θέματα και έδωσε οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες αναφέρθηκαν αναλυτικά και εξειδικευμένα στα μέτρα προστασίας, απαντώντας σε ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου και σημείωσαν ότι – σε κάθε περίπτωση – οι πολίτες πρέπει να επικοινωνούν με τους γιατρούς τους, ώστε να λαμβάνουν άμεσα σωστές οδηγίες. Επεσήμαναν, επίσης, πως αν κάποιος βρίσκεται κοντά σε πυρκαγιές και αισθανθεί έντονα συμπτώματα, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με πνευμονολόγο.

 

Διαφήμιση