Αρχική Special Topics Τί ξέρουν,τί περιμένουν και τί φοβούνται οι Έλληνες για το Chat GPT!

Τί ξέρουν,τί περιμένουν και τί φοβούνται οι Έλληνες για το Chat GPT!

Στο επίκεντρο όχι μόνο μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας, αλλά και μεταξύ των απλών χρηστών, βρίσκονται πλέον τα θέματα που άπτονται της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και εφαρμογών όπως το Chat GPT.

0
τεχνολογία
Εικόνα: pixabay/geralt
Διαφήμιση

Στο επίκεντρο όχι μόνο μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας, αλλά και μεταξύ των απλών χρηστών, βρίσκονται πλέον τα θέματα που άπτονται της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και εφαρμογών όπως το Chat GPT.

Η τεχνητή νοημοσύνη και το chat GPT έχει μπει πλέον-θέλοντας και μη- στην καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι, επί του παρόντος, τηρούν μια μάλλον επιφυλακτική στάση.

Μπορεί το 1/5 των Ελλήνων να χρησιμοποιεί το Chat GPT έχοντας λογαριασμό στην εφαρμογή, ωστόσο, την ίδια στιγμή ένας στους τρεις χρήστες δεν γνωρίζει καν τι είναι. Αν και οι Έλληνες χρήστες ανακάλυψαν μόλις πρόσφατα την τεχνητή νοημοσύνη και τη δημοφιλή πλατφόρμα chat GPT, τη χρησιμοποιούν ήδη αρκετά συχνά.

Άντρες και νεαρές ηλικίες (gen Z & millennials) χρησιμοποιούν το Chat GPT σε μεγαλύτερο βαθμό, ενώ η μεγάλη πλειονότητα από όσους το χρησιμοποιούν έχει λογαριασμό στην δωρεάν έκδοση.

Συνολικά, όσοι Έλληνες κάνουν χρήση του εν λόγω εργαλείου δείχνουν να εκτιμούν τις δυνατότητές του: οι δύο στους τρεις δηλώνουν ότι είναι χρήσιμο, καθώς όχι μόνο εξοικονομεί χρόνο και κόπο, αλλά είναι και πολύ εύκολο στη χρήση και μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε.

chat_gtp_1

Αμήχανη στάση

Συνολικά, πάντως, οι απόψεις των Ελλήνων χρηστών για το Chat GPT ως προς το πως θα επηρεάσει την κοινωνία, είναι μάλλον διφορούμενες. Σχεδόν οι μισοί χρήστες, το 42%, απαντούν ότι ο αντίκτυπος θα είναι εξίσου θετικός και αρνητικός.

Την ίδια στιγμή, περίπου ένας στους τρεις (το 27%) εκτιμά ότι ο αντίκτυπος θα είναι μάλλον θετικός, ενώ ένα 24% απαντά ότι αναμένει μάλλον αρνητικό αντίκτυπο. Οι άντρες δείχνουν να έχουν μια πιο θετική στάση έναντι στην τεχνητή νοημοσύνη σε σύγκριση με τις γυναίκες, ενώ δεν παρατηρούνται σημαντικές διαφορές μεταξύ ηλικιών και περιοχών ανά την Ελλάδα.

chat_gtp_2

Είναι αξιόπιστο; 

«Τον τελευταίο καιρό μια νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης, το chat GPT, έχει κάνει την εμφάνιση της, με πολλούς να επαινούν τα οφέλη της ενώ άλλους να ανησυχούν για το πως τέτοιες νέες τεχνολογίες θα επηρεάσουν τη ζωή, την καθημερινότητα, αλλά και την ίδια την ανθρωπότητα» αναφέρει έρευνα της Focus Bari (Οι Έλληνες & το Chat GPT), που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2023.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, πολλοί χρήστες -και- στην Ελλάδα αμφισβητούν την αξιοπιστία του chat GPT και δηλώνουν ότι οι απαντήσεις πρέπει να επαληθεύονται, για να διαπιστωθεί αν είναι σωστές. Άλλοι πάλι δηλώνουν πως η σωστή χρήση και η κατάλληλη τοποθέτηση των ερωτήσεων μπορεί να παρέχει το maximum όφελος.

Όσον αφορά τους φόβους των Ελλήνων που γεννά η χρήση του ΑΙ, οι περισσότεροι ανησυχούν ότι τόσο άμεση και εύκολη πληροφορία έχει κάνει τους Έλληνες να ανησυχούν καθώς πιστεύουν ότι το chat GPT μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να μην σκέφτονται και να μην καλλιεργούνται.

Πάντως, οι απόψεις των Ελλήνων για την τεχνητή νοημοσύνη δεν δείχνουν να έχουν αλλάξει σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Σε σύγκριση με αντίστοιχη έρευνα του Δεκεμβρίου 2021, οι πεποιθήσεις των Ελλήνων σχετικά με τον αντίκτυπο της ΤΝ στην κοινωνία παραμένουν ίδιες.

chat_gtp_3
Διαφήμιση