Αρχική Special Topics NASA-Αδριανός Γολέμης: Ο Έλληνας γιατρός των αστροναυτών

NASA-Αδριανός Γολέμης: Ο Έλληνας γιατρός των αστροναυτών

Ο μοναδικός Έλληνας υποψήφιος αστροναύτης είναι ο Αδριανός Γολέμης. Σήμερα, είναι ο γιατρός του Σουηδού αστροναύτη, Μάρκους Βαν, ο οποίος σε έξι μήνες θα είναι ένοικος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

0
Αδριανός Γολέμης ο Γιατρός των αστροναυτών
Αδριανός Γολέμης ο Γιατρός των αστροναυτών
Διαφήμιση

Ο Αδριανός Γολέμης, ο οποίος γεννήθηκε στη Λάρισα και σπούδασε Ιατρική στο ΑΠΘ, ήταν ένας από τους ομιλητές της επιστημονικής διημερίδας που διοργάνωσε το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, στον Γράμμο, με θέμα «Τα άστρα στο Πάρκο».

Πριν από μερικούς μήνες, ολοκλήρωσε την ευρωπαϊκή επιλογή αστροναυτών. Από τους 25.000 ενδιαφερόμενους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) κατάφερε μετά από τεστ, ιατρικούς ελέγχους, εξετάσεις κ.λπ. να φτάσει στους 25 που επιλέχθηκαν για αστροναύτες και που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν άμεσα την εκπαίδευσή τους για τις μελλοντικές αποστολές.

Ο Αδριανός Γολέμης είναι ο γιατρός Σουηδού αστροναύτη, ο οποίος σε έξι μήνες θα είναι ένοικος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού της NASA.

Οι άλλες χώρες προχώρησαν στο επόμενο βήμα, σε συμβόλαια συνεργασίας με την ESA, κάτι που δεν συνέβη με την Ελλάδα. «Παραμένω ενεργός στη διάθεση της Ελλάδας, όταν επιλέξει να επενδύσει στις επανδρωμένες αποστολές του Διαστήματος», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο κ. Γολέμης και εξήγησε ότι οι επιλογές αυτές έχουν συνήθως ανταποδοτικό χαρακτήρα αφού από τη συμμετοχή της χώρας στις επανδρωμένες αποστολές, «η ESA, βάσει καταστατικού της, ανταποδίδει με συμβόλαια συνεργασίας με ερευνητικά ινστιτούτα, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις σε θέματα διαστημικής τεχνολογίας».

γολεμης νασα
Αδριανός Γολέμης ο Γιατρός των αστροναυτών

Αυτή την περίοδο είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Σουηδού αστροναύτη. «Η προετοιμασία αρχίζει ενάμιση χρόνο πριν από την αποστολή, με επαναλαμβανόμενα ιατρικά τεστ, να δούμε την κατάσταση υγείας του αστροναύτη», είπε. Με βάση τον γονιδιακό χάρτη του αστροναύτη και λίγο πριν από την αποστολή, ο γιατρός προχωρά στην παρασκευή εξατομικευμένων φαρμάκων, τα οποία ο αστροναύτης θα έχει μαζί του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον διαστημικό σταθμό. Ο κ. Γολέμης επισημαίνει ότι μέρος του προγράμματος αφορά την ιατρική εκπαίδευση του αστροναύτη, αφού για το χρονικό διάστημα παραμονής τους στον διαστημικό σταθμό «θα χρειαστεί να γίνουν γιατροί του εαυτού τους, να παρακολουθούν τους δείκτες από τις βασικές λειτουργίες του σώματός τους και με τη βοήθεια που θα έχουν από τη Γη να παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται».

NASA: Καραντίνα πριν την αποστολή

Η καραντίνα του αστροναύτη τρεις βδομάδες πριν από την πτήση είναι μια πρώτη μεγάλη δοκιμασία τόσο για τον ίδιο όσο και για τον προσωπικό του γιατρό. «Μετακομίζουμε στο Χιούστον και παραμένουμε απομονωμένοι από κάθε είδους επαφή με τρίτους, επαναλαμβάνοντας συνεχώς ιατρικά τεστ και εξετάσεις. Ο στόχος μας είναι να μη μεταφερθεί κάποιος ιός στον διαστημικό σταθμό», είπε.

Διαφήμιση