Αρχική Special Topics Επανδρωμένη αποστολή στον Άρη-Πραγματικότητα μέσα στην επόμενη 10ετία!

Επανδρωμένη αποστολή στον Άρη-Πραγματικότητα μέσα στην επόμενη 10ετία!

Την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας θα υπάρξει επανδρωμένη ερευνητική αποστολή στον Άρη» εξέφρασε ο Σταμάτης Κριμιζής, ο διεθνούς φήμης πρωτοπόρος ερευνητής με ευρεία συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα της ΝΑΣΑ.

0
ΑΡΗΣ
Διαφήμιση

Στην διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων «Τα άστρα στο Πάρκο» με θέμα την ζωή στο Σύμπαν που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο ο. κ. Κριμιζής αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις συνθήκες που επικρατούν στον κόκκινο πλανήτη Άρη και το πόσο αφιλόξενος είναι για την ανθρώπινη ζωή.

Εκτός από τις επανδρωμένες ερευνητικές αποστολές εξέφρασε την απαισιοδοξία του ως προς την μόνιμη αποίκιση εξαιτίας της ηλιακής ακτινοβολίας που κυριολεκτικά βομβαρδίζει τον πλανήτη. Ένα άλλο στοιχείο που δυσχεραίνει τα σενάρια του αποικισμού του όπως ανέφερε είναι «η απόσταση που πρέπει να διανύσουν τα διαστημικά σκάφη αφού πρέπει να ταξιδεύον επί 220 ημέρες για να φτάσουν στον Άρη».

Από την πλευρά του ο Γρεβενιώτης Θανάσης Οικονόμου διαστημικός επιστήμονας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και επί σειρά ετών συνεργάτης στην NASA, αναφερόμενος κι αυτός στο θέμα του εποικισμού του Άρη και της Σελήνης εξέφρασε αμφιβολίες λέγοντας ότι οι συνθήκες που επικρατούν είναι αρκετά δύσκολες και εκτός από την δημιουργία υποδομών για τους ερευνητικούς σκοπούς θα χρειαστούν τεράστια χρηματοδοτικά κεφάλαια για να υποστηρίξουν επιλογές σταθερού εποικισμού.
ΑΡΗΣ1

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «η σελήνη έχει προκαλέσει το διαστημικό ενδιαφέρον πολλών χωρών» που δοκιμάζουν αρχικά με μη επανδρωμένες πτήσεις να εξερευνήσουν το φεγγάρι.

«Εκτός από την Κίνα που προσγείωσε διαστημικό σκάφος στην σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού η Ινδία, η Ιαπωνία και τα Εμιράτα είναι οι χώρες που προγραμματίζουν αποστολές το αμέσως προσεχές διάστημα».

Εξήγησε ότι «από πλευράς της NASA για το 2024 έχει προγραμματιστεί η αποστολή «Άρτεμις 2» με τέσσερις αστροναύτες όπου το διαστημόπλοιο τους θα πραγματοποιήσει περιστροφές χαμηλής τροχιάς γύρω από την Σελήνη».

Κι επίσης η αποστολή «Άρτεμις 3» που θα γίνει δύο χρόνια αργότερα η οποία «θα επαναλάβει το εγχείρημα του «Απόλλων» όπου το κύριο σκάφος θα βρίσκεται σε συνεχή τροχιά και οι αστροναύτες θα μετακινούνται στην επιφάνεια του φεγγαριού». Ο κ. Οικονόμου εξήγησε «θα γίνουν αρκετές τέτοιες πτήσεις στην Σελήνη στην προσπάθεια να δημιουργηθούν σταθερές βάσεις για την αποστολή προς τον πλανήτη Άρη».

Ένα στοιχείο που προξενεί ενδιαφέρον για το φεγγάρι είναι η ύπαρξη πολύτιμων και σπάνιων ορυκτών που θα μπορούσαν να εξαχθούν προς αξιοποίηση τους στην Γη.

Άρης - nasa
Εικόνα: NASA/JPL-Caltech/UArizona

Στην επιστημονική εκδήλωση παραβρέθηκε κι ο Ανδριανός Γολέμης γιατρός στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος(ΕSA) και υποψήφιος αστροναύτης ο οποίος αναφέρθηκε στους εξονυχιστικούς ελέγχους που πραγματοποιεί το ιατρικό επιτελείο της διαστημικής υπηρεσίας μέχρι να εισέλθουν οι αστροναύτες στο σκάφος, στην συνέχεια η παρακολούθηση τους κατά την παραμονή τους στο διαστημικό σταθμό και η προετοιμασία για την επάνοδό τους στην γη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος καθηγητής Ιωάννης Δαγκλής μίλησε για τα θεμέλια της ζωής και για το πώς το φως ο μαγνητισμός και το νερό αποτελούν τα βασικά συστατικά ύπαρξης ζωής στο σύμπαν.

Εκ μέρους του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία που έχει την ευθύνη της λειτουργίας του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας του ιδρύματος καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου. Οι εργασίες της διήμερης επιστημονικής συνάντησης ολοκληρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου ενώ στην συνέχεια ακολούθησε αστροβραδιά σε συνεργασία με τον δραστήριο Αστρονομικό Σύλλογο Δυτικής Μακεδονίας.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕΟΦ: Συναγερμός για κρέμα ανακούφισης από τις αρθρώσεις
Επόμενο άρθροΑΔΜΗΕ: Σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας