Αρχική Special Topics Κομισιόν: Συλλυπητήρια για τους πιλότους-ήρωες Canadair-Αναλυτικά τα πύρινα μέτωπα

Κομισιόν: Συλλυπητήρια για τους πιλότους-ήρωες Canadair-Αναλυτικά τα πύρινα μέτωπα

Συλλυπητήριο μήνυμα απήυθυνε ο ευρωπαίος Επίτροπος διαχείρισης κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσιτς,για την τραγική απώλεια των δύο πιλότων του μοιραίου Canadair. Σε 490 πυροσβέστες και επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη ανέρχεται η ευρωπαική βοήθεια που έλαβε η Ελλάδα στην μάχη της με την πύρινη κόλαση από τις 18 Ιουλίου.

0
Φωτιά Βελστίνο 26072023
Διαφήμιση

 

Την ίδια στιγμή ο ευρωπαίος Επίτροπος διαχείρισης κρίσεων ανακοίνωσε οτι θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή  βοήθεια σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ, όταν στην Ελλάδα παλαιά και νέα μέτωπα συνεχιζουν κατακαίνε τη χώρα σε: Ρόδο,Κέρκυρα,Κάρυστο, Βελεστίνο,Δομοκό και Λαμία.

Canadair πυροσβεστικό αεροσκάφος Πτώση 25072023

Το συλλυπητήριο μήνυμα 

«Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες και στους συναδέλφους των δύο Ελλήνων, που έχασαν τη ζωή τους χθες όταν το πυροσβεστικό αεροπλάνο συνετρίβη στο ελληνικό νησί της Εύβοιας. Αυτή είναι η χειρότερη υπενθύμιση για το πώς οι ομάδες άμεσης επέμβασης θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να σώσουν τους άλλους και το περιβάλλον μας», είπε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος διαχείρισης κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσιτς, για την πτώση του Canadair που στοίχισε την ζωή στους δύο πιλότους.

 Ε.Ε.: Στήριξη και απολογισμός των δυνάμεων

Δεδομένων των ανάλογων συνθηκών που αντιμετωπίζουν και άλλες Ευρωπαικές χώρες η Κομισιόν δηλώνει ότι προχωρά σε ενίσχυση των επιχειρήσεων που είναι σε εξέλιξη στις χώρες για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών  παρέχοντας, παράλληλα, πολλαπλή στήριξη στις πληγείσες περιοχές.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι στην Ελλάδα έχουνήδη σταλεί 490 πυροσβέστες και επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας έχει ήδη σταλεί στην Ελλάδα βοήθεια από 10 συνολικά χώρες (Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία καθώς και Σερβία), ενώ την ίδια στιγμή έχει διατεθεί ειδικός Ευρωπαίος αξιωματούχος που στηρίζει τις επιχειρήσεις συντονισμού στη χώρα μας.

9η ημέρα: Νέα πύρινα μέτωπα-Φλέγονται  Βελεστίνο και Λαμία-Ένας τραυματίας

Σε κλοιό πυρκαγιών βρίσκεται για 9η ημέρα  η χώρα μας, με νέες φωτιές να έχουν ξεσπάσει σήμερα, Τετάρτη 25/07 σε Βελεστίνο Μαγνησίας και Δομοκό Φθιώτιδας, ενώ συνεχίζουν να καίνε τα μέτωπα σε Ρόδο, Εύβοια και Κέρκυρα.

  • Βελεστίνο: Η φωτιά που πήρε σύντομα διαστάσεις- επεκτάθηκε σε ακτίνα 10χλμ-εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι.Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ,λιγο νωρίτερα η φωτιά στο Βελεστίνο έφτασε στο Κέντρο Υγείας!Έχουν εκκενωθεί σπίτια στις παρυφές του Βελεστίνο. Επίσης έχει καεί και μία καφετέρια. Στον Άγιο Γεώργιο, έχουν προκληθεί ζημιές σε σπίτια, ποιμνιοστάσια και κτηνοτροφικές μονάδες.Επίσης, έχουν καεί αποθήκες, αυτοκίνητα.Οι ριπές του ανέμου ξεπερνούν τα 8 μποφόρ και δυσκολέυει κατα πολύ την κατάσβεση.Νωρίτερα επιχειρούσαν 18 πυροσβέστες με έξι οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρων και πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο ελικόπτερα.

‘Ενας πυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά. Φέρει εγκαύματα -πιθανότατα δευτέρου βαθμού- και έχει διακομιστεί στο Κέντρο Υγείας της περιοχής.

  • Μαγνησία:Δραματική είναι η κατάσταση στο νομό Μαγνησίας, όπου τα μέτωπα είναι πολλαπλά. Η αστυνομία εκκένωσε το χωριό του Σέσκλου ενώ σήμα εκκένωσης δόθηκε από το 112 για Διμήνι, Παλιούρι και ΒΙΠΕ στο Βόλο. Εν τω μεταξύ ξέσπασε και δεύτερο μεγάλο πύρινο μέτωπο στη Μαγνησία, αυτή τη φορά στον Αλμυρό.

Φωτιά Βελεστίνο EUROKINISSI

  • Δομοκός Φθιώτιδας: η φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή νέο Μοναστήρι.Ισχυροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή  και η κατάσταση χαρακτηρίζεται  εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς φαίνεται να εξαπλώνεται η φωτιά στο βόρειο τμήμα της πόλης και συγκεκριμένα στον Αφανό, με τις φλόγες να έχουν ήδη κάψει μία αποθήκη και δύο σπίτια.Στην κατάσβεση επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 7 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού 5 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για το Νέο Μοναστήρι, που είναι ο πλησιέστερος οικισμός.
  • Εύβοια: Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Βίταλα, στην Κύμη Ευβοίας.
  • Κάρυστος:Στην περιοχή επιχειρούν 100 πυροσβέστες με 36 οχήματα λόγω  διάσπαρτων εστιών χωρις να απειλείται κάποιος οικισμός.
  • Ρόδος: 266 πυροσβέστες, 55 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων,τρία αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα δίνουν ακόμη μάχη με τις φλογες στα διάσπαρτα μέτωπα της πυρκαγιάς που ξέσπασε την Τρίτη 18/07. Η προσοχή αυτή τη στιγμή έχει επικεντρωθεί στην περιοχή Βατί, για το οποίο τις προηγούμενες μέρες είχε δοθεί εντολή εκκένωσης.Όλο το νησί της Ρόδου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.Εκτός της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου, που πλήττεται από την καταστροφική πυρκαγιά, αποφασίστηκε να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Καλλιθέας, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Αφάντου και Αρχαγγέλου.
  • Κέρκυρα: Σε εξέλιξη είναι και  η φωτιά που καίει στο βόρειο τμήμα του νησιού, στην περιοχή προς Λούτσες και επιχειρούν 112 πυροσβέστες, με 36 οχήματα και πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.
Διαφήμιση