Αρχική Ειδήσεις Καύσωνας στην Αθήνα: Δίκτυ προστασίας για τους ευάλωτους-Πού να απευθυνθούν

Καύσωνας στην Αθήνα: Δίκτυ προστασίας για τους ευάλωτους-Πού να απευθυνθούν

Στους 40 και 41 βαθμούς Κελσίου ανεβαίνει ανεβαίνει το θερμόμετρο την Παρασκευή 21/07/23 στο κέντρο της Αθήνας! Ο καύσωνας που σαρώνει τη χώρα από την προηγούμενη εβδομάδα καθιστά την ζωή στην “τσιμεντούπολη”  περισσότερο από δύσκολη. Και την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων επιτακτική. Οδηγός επιβίωσης στην Αθήνα που …καίγεται!

0
Αθήνα θερμοκρασίες 2023 07 21 meteo
Διαφήμιση

Σύνταξη: Αγγελική Γυπάκη

Το νέο κύμα καύσωνα που σαρώνει από την Πέμπτη 20/07/23 τη χώρα μας επηρεάζει καίρια τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Απειλεί κυριολεκτικά  την υγεία  άστεγων,ηλικιωμένων και όσων δεν έχουν στο σπίτι τους κλιματιστικό, όπως επίσης εντείνει (δυστυχώς) και τη μοναξιά των μοναχικών.

Η  Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων και η αρμόδια αντιδήμαρχος Κατερίνα Γκαγκάκη έχει  ενεργοποιήσει όλες τις δομές και τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας ήδη από το πρώτο κύμα καύσωνα.

Γκαγκάκη 3

«Στόχος μας στο Δήμο Αθηναίων είναι να παρέχουμε ένα δίχτυ προστασίας και ανακούφισης σε όλους τους συναθρώπους μας που το έχουν ανάγκη ώστε κανείς να μην είναι ή και να μην αισθάνεται μόνος. Και σε αυτό το νέο κύμα υψηλών θερμοκρασιών στεκόμαστε δίπλα στις ευάλωτες ομάδες πολιτών, σε όποιο σημείο ή συνθήκη της πόλης βρίσκονται» δηλώνει η ίδια στο www.ecozen.gr .

Τα μέτρα κατά του καύσωνα

  • Άνοιξαν 7 κλιματιζόμενοι χώροι στα επτά δημοτικά διαμερίσματα της πόλης , οι οποίοι  λειτουργούν από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ για να δεχτούν όσους έχουν ανάγκη ένα δροσερό περιβάλλον. Άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, άνθρωποι που δεν έχουν στο σπίτι τους κλιματισμό, άνθρωποι που τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν έχουν στέγη, ή ακόμα και μοναχικοί συμπολίτες μας που οι δυσχερείς καιρικές συνθήκες τους δημιουργούν ανασφάλεια, έχουν πλέον τη δυνατότητα να δροσιστούν και να περάσουν τις δύσκολες αυτές  μέρες στο οικείο περιβάλλον των Λεσχών απολαμβάνοντας με τις παρέες τους τον καφέ και τον δροσερό χυμό τους.
  • Παράλληλα, o Δήμος Αθηναίων εξασφάλισε την παρουσία νοσηλευτή στις κλιματιζόμενες αίθουσες για την παροχή συμβουλών υγείας και για την αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών δυσφορίας ή ενόχλησης.
  • Ομάδες του προγράμματός μας “Βοήθεια στο Σπίτι” που φροντίζουν ήδη πάνω από 600 άτομα σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας,  παρέχουν στους χώρους αυτους επιπρόσθετη μέριμνα  αυτό το διάστημα και φροντίζουν με τα ειδικά οχήματά τους να μεταφέρουν όποιον πολίτη το επιθυμεί και δεν θέλει ή δεν μπορεί να μετακινηθεί μόνος του, στους κλιματιζόμενους χώρους.
  • Ειδική γραμμή βοήθειας (210 3638049) λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, στα Δημοτικά Ιατρεία, όπου ειδικοί παρέχουν συμβουλές και οδηγίες για θέματα υγείας για όλους και ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες.
  • Οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν και στην 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης Πολιτών “1595”, στο τηλεφωνικό κέντρο 2105277000 ή στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΥΑΔΑ στο 210 5246515-6 (ανοιχτό καθημερινά από τις 09:00 έως τις 15:00) για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστούν.

Για τους άστεγους

Ειδική μέριμνα υπάρχει και για τους άστεγους της πόλης. Η ομάδα του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) ενημερώνει για την λειτουργία των κλιματιζόμενων χώρων και να εφοδιάζει με δροσερό νερό, γεύματα και είδη πρώτης ανάγκης.

  • Οι  ομάδες streetwork του ΚΥΑΔΑ , αποτελούμενες από κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους,  συνεχίζουν να βρίσκονται μέρα και νύχτα κοντά στους αστέγους. Τέσσερις βάρδιες επιχειρούν στους δρόμους προσφέροντας δροσερό νερό, πλήρη γεύματα και είδη πρώτης ανάγκης στους ανθρώπους που δεν επιθυμούν να μεταφερθούν, έστω και προσωρινά, στις δομές φιλοξενίας αστέγων που λειτουργεί ο Δήμος Αθηναίων.

Όπως υπογραμμίζει η κα Γκαγκάκη : «Στο πλαίσιο των δράσεων του Δήμου Αθηναίων, πρωταρχική σημασία και ύψιστη προτεραιότητα έχει η  ασφάλεια και η ευημερία των πολιτών. Τα έκτακτα μέτρα δεν αφορούν μόνο την αντιμετώπιση του καύσωνα- αντιπροσωπεύουν μια Αθήνα που στέκεται ενωμένη και δεν αφήνει κανέναν μόνο».

Γκαγκάκη 2

Οι επτά κλιματιζόμενοι χώροι, βρίσκονται στα σημεία:

Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, Μαμούρη και Δύμης, τηλ. επικοινωνίας: 210 8223946

Λέσχη Φιλίας “Η Ανάληψη του Κυρίου” Νέου Κόσμου, Χελντράιχ 15, τηλ. επικοινωνίας: 210 9240403

Λέσχη Φιλίας Βοτανικού, Κοζάνης 4, τηλ. επικοινωνίας: 210 3423716

Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 & Άστρους, τηλ. επικοινωνίας: 210 5140877

Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου, Αχαρνών 372, τηλ. επικοινωνίας: 210 2012334

Λέσχη Φιλίας Κυψέλης Σκύρου & Καυκάσου, τηλ. επικοινωνίας: 210 8815877

Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων, Πανόρμου & Βαθέος, τηλ. επικοινωνίας: 210 6459890

Διανομή παγωμένου νερού στο Σύνταγμα 

Όμως η αρωγή του Δήμου δεν περιορίζεται μονο στους ευάλωτους συμπολίτες μας. Το ειδικό περίπτερο που έστησε ο Δήμος Αθηναίων στην πλατεία Συντάγματος εξακολουθεί να παρέχει μπουκάλια με κρύο νερό στους διερχόμενους και τους επισκέπτες της πόλης. Από τις 11 Ιουλίου όταν και ξεκίνησε η συγκεκριμένη δράση, έχουν διατεθεί περισσότερα από 36.000 μπουκαλάκια εμφιαλωμένο νερό.

Αποκομιδή απορριμμάτων – Έκκληση στους πολίτες να μην βγάζουν σκουπίδια 11.00 – 17.00

Η ανάγκη προστασίας του προσωπικού της καθαριότητας από τη θερμική καταπόνηση και η τήρηση των σχετικών εγκυκλίων, οδηγεί στην τροποποίηση του προγράμματος αποκομιδής των απορριμμάτων. Από Πέμπτη 20/07/2023 η αποκομιδή πραγματοποιείται τις πρωινές και νυχτερινές ώρες με παύση μεταξύ 11:00 – 17:00. Με δεδομένες τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και για λόγους δημόσιας υγείας, παρακαλούνται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να μη βγάζουν τα απορρίμματα στους κάδους ιδιαίτερα εάν αυτοί είναι πλήρεις. Ο Δήμος Αθηναίων προσβλέπει στη συνεργασία όλων, ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες που προκαλούνται στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης εξαιτίας του καύσωνα.

Προστασία  μικρών ζώων και πουλιών

Ειδική μέριμνα τελος έχει ληφθεί και για τα ζώα και τα πουλιά που ζουν στα πάρκα και τα άλση της πόλης, καθώς και τα σκυλάκια και γατάκια που κυκλοφορούν στον αστικό ιστό. Συνολικά 150 ποτίστρες βρίσκονται μόνιμα τοποθετημένες σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ στα πάρκα νέας γενιάς που έχουν δημιουργηθεί στις γειτονιές της Αθήνας έχουν προβλεφθεί ειδικές ποτίστρες για την παροχή φρέσκου νερού, αλλά και φωλιές για τα πουλιά.

 Πληροφορίες και βοήθεια στην ειδική ιστοσελίδα coolathens.cityofathens.gr και δωρεάν εφαρμογή extrema Global

 

 

Διαφήμιση