Αρχική Ειδήσεις Κ.Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δύσκολο το φετινό καλοκαίρι-Συντονισμός και πρόληψη ενάντια στις πυρκαγιές

Κ.Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δύσκολο το φετινό καλοκαίρι-Συντονισμός και πρόληψη ενάντια στις πυρκαγιές

«Έχουμε μπροστά μας ακόμα ένα δύσκολο καλοκαίρι» επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα Τρίτη, προκρίνοντας ως ενδεδειγμένη λύση εκτός από τον καλύτερο συντονισμό και την μεγαλύτερη διαλειτουργικότητα, την πρόληψη απέναντι στις φωτιές.

0
μητσοτακης υπουργικο φωτιες
Διαφήμιση

Όπως είπε ο ίδιος, οι πολίτες και ο κρατικός μηχανισμός που μάχεται επί πολλές εβδομάδες δοκιμάζεται όλο αυτό το διάστημα, προκρίνοντας την πρόληψη ως το μέσο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

«Όπως είπα και στη Βουλή μπορεί τώρα να διαθέτουμε περισσότερα μέσα, περισσότερο έμψυχο δυναμικό και καλύτερη προετοιμασία όμως ξέρουμε είναι ότι η μάχη είναι δύσκολη» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι «τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα με υψηλότερες θερμοκρασίες, ισχυρούς ανέμους, ξηρασία».
Όπως τόνισε «στην αναμέτρηση αυτή είναι σημαντικό ότι δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες. Οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης ήταν επιτυχείς ειδικά στη Ρόδο όπου οργανώθηκε η απομάκρυνση των πολιτών με πολύ μεγάλη ασφάλεια. Και πάλι θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλες τις δυνάμεις της πρώτης γραμμής τους αλλά κυρίως τους εθελοντές που και στη Ρόδο έδειξαν εντυπωσιακή αυταπάρνηση».

«Αύριο και Πέμπτη θα είναι δύσκολες ημέρες, ελπίζω μετά ότι οι συνθήκες θα βοηθήσουν περισσότερο. Γι΄ αυτό παραμένουμε όλοι σε απόλυτη επιφυλακή» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι η πρόληψη είναι το καλύτερο μέσο.

Σημείωσε, δε, με νόημα ότι «για τη Μεσόγειο που είναι hotspot της κλιματικής αλλαγής δεν υπάρχει μια μαγική άμυνα απέναντι στις φωτιές. Αν υπήρχε θα την είχαμε εφαρμόσει».

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι στο επίκεντρο της δράσης της κυβέρνησης θα βρεθεί εκτός από τον καλύτερο συντονισμό και την μεγαλύτερη διαλειτουργικότητα, η πρόληψη απέναντι στις φωτιές. «Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή απέδειξε ότι η πρόληψη είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος και αυτόν ακολουθούμε» κατέληξε για το θέμα των πυρκαγιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

prothypourgos kyriakos mitsotakis

Το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

«Αναμένουμε να υπερψηφίσουμε με μεγάλη πλειοψηφία το πρώτο νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων από τον μόνιμο τόπο διαμονής του και πιστεύω ότι είναι μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση μετά από μισό αιώνα» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Πλέον θα μπορούν να το κάνουν χωρίς εμπόδια, περιορισμούς και διαχωρισμούς ανάμεσα στους πολίτες με την πρώτη «δοκιμασία» να είναι οι επερχόμενες Ευρωεκλογές, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Όπως εκτίμησε, μάλιστα, θα αυξηθεί πολύ ο αριθμός των συμπατριωτών μας που θα εγγραφεί στους ειδικούς καταλόγους του εξωτερικό ενώ θα υπάρξει και η κατάλληλη καμπάνια ενημέρωσής τους.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα ψηφιστεί την Τρίτη με το οποίο, όπως είπε, υλοποιείται το 50% των προεκλογικών οικονομικών μας δεσμεύσεων με προμετωπίδα τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους για τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «δίνω σημασία στις αυξήσεις των μισθών».
Ειδική μνεία έκανε επίσης στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ακρίβειας ειδικά με την επέκταση του market pass, τη θεσμοθέτηση του μόνιμου Youth Pass στους νέους για να παίρνουν 150 ευρώ για δράσεις ταξιδιού και πολιτισμού αλλά και τον διπλασιασμό του εξαιρετικά επιτυχημένου θεσμού με το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Θα είμαστε αμείλικτοι με τους παραβάτες στη μάχη με την ακρίβεια

Με αφορμή, δε, τους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ στην αγορά και τα μεγάλα πρόστιμα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη σε εταιρείες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι «θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι θα είμαστε αμείλικτοι σε οποιαδήποτε παραπλάνηση. Δεν θα σπεκουλάρουν κάποιοι επειδή αντιμετωπίζουμε μια παγκόσμια κρίση πληθωρισμού».

Παράλληλα διεμήνυσε προς τους εργοδότες ότι «η παραβίαση των νόμων θα επισύρει πολύ υψηλά πρόστιμα». Η πολιτεία, είπε ο πρωθυπουργός, θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων και ο έλεγχος θα συνεχιστεί με διάρκεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε, τέλος, στην υγεία για την οποία είπε ότι αποτελεί προτεραιότητα συμπληρώνοντας ότι η μερίδα του λέοντος στις επόμενες προσλήψεις θα κατευθυνθεί στον τομέα αυτό.

Τα μηνύματα από τη Βουλή

Το στίγμα της εισήγησης του πρωθυπουργού είχαν δώσει οι χθεσινές τοποθετήσεις του στη Βουλή, στο πλαίσιο της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων χωρίς περιορισμούς.

«Βρισκόμαστε αυτή την στιγμή σε πόλεμο, προσανατολισμένοι αποκλειστικά στο μέτωπο της φωτιάς. Θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε. Θα αποζημιώσουμε αυτούς που χτυπήθηκαν», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ως κατακτήσεις την κουλτούρα των εκκενώσεων με βασικό εργαλείο το 112, τη βελτιστοποίηση του συντονισμού του κρατικού μηχανισμού, ώστε να υλοποιούνται δύσκολα σχέδια όπως η εκκένωση νησιωτικών περιοχών, αλλά και τα περισσότερα εναέρια μέσα που επιτρέπουν την παρέμβαση του κράτους σε περισσότερα του ενός σημεία.

ypourgiko 1
Τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου:

-Ενημέρωση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια για την πορεία αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, τα μέτρα κρατικής αρωγής για τους πληγέντες και την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της πολιτικής προστασίας, που αφορούν στην πρόληψη.

-Ενημέρωση από την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των εκλογέων εξωτερικού,

-Ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας,

-Ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και την αντιμετώπιση άλλων επειγόντων ζητημάτων,

-Ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2021/514/ΕΕ σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας,

-Ενημέρωση από τον Υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου για τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία και την κυβερνητική λειτουργία,

-Εισήγηση από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για την έγκριση στόχων Υπουργείων για το 2024 στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής – Δράσεις Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,

-Γενική ενημέρωση από την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως για τον προγραμματισμό προσλήψεων 2024,

-Εισήγηση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη για την επιλογή Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου,

-Εισήγηση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο για την τροποποίηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.

 

 

Διαφήμιση