Αρχική Special Topics Ιταλοί Μετεωρολόγοι: Έρχεται καύσωνας 49°C στην ΝΑ Ισπανία

Ιταλοί Μετεωρολόγοι: Έρχεται καύσωνας 49°C στην ΝΑ Ισπανία

Θερμοκρασίες -σοκ που θα αγγίξουν του 49 βαθμούς Κελσίου  αναμένουν οι Ιταλοί μετεωρολόγοι στη  Μεσόγειο από την επόμενη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή για καύσωνα διαρκείας προετοιμάζονται οι Αρχές και στην Ελλάδα.

0
Ισπανία καύσωνας παραλία
Διαφήμιση

Τον κώδωνα του κινδύνου για πολύ υψηλές θερμοκρασίες- σοκ που θα επικρατήσουν μέσα στην εβδομάδα που αρχίζει, κρούουν οι Ιταλοί μετεωρολόγοι.

Σύνταξη: ecozen.gr

Η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 49 βαθμούς στις Βαλεαρίδες Νήσους και την Νοτιοανατολική Ισπανία και τους 47 βαθμούς κελσίου στην Σαρδηνία από την Δευτέρα 10 Ιουλίου, με τάση να έχει διάρκεια πέρα των 5 ημερών.

Ισπανία καύσωνας 2023

Σύμφωνα με τους Ιταλούς μετεωρολόγους, το ιδιαίτερα ισχυρό κύμα καύσωνα που θα προέλθει από την Βόρεια Αφρική θα εκτοξεύσει τις θερμοκρασίες σε πολύ υψηλά επίπεδα ακόμα και για τα κλιματολογικά δεδομένα των χωρών της Μεσογείου, με αποτέλεσμα οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να γίνονται πολύ ευάλωτες λόγω και της διάρκειας του καύσωνα.

Επιπλέον, οι Ιταλοί μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι το ιδιαίτερα ισχυρό κύμα καύσωνα που θα διατηρηθεί για αρκετές ημέρες στην λεκάνη της Μεσογείου, θα επηρεάσει και τις ακτές της Νότιας Γαλλίας, με τον υδράργυρο να φτάνει ακόμα και στους 44 βαθμούς κελσίου, που θεωρείται ακραία για τα δεδομένα της χώρας, ενώ σύμφωνα με τους ίδιους, σταδιακά οι υψηλές θερμοκρασίες θα επηρεάσουν το σύνολο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας με τον υδράργυρο να ξεπερνάει σε κάποιες περιοχές τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου. Ύστερα λοιπόν από έναν Ιούνιο με έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια και ήπιες θερμοκρασίες, ο Ιούλιος όπως ήταν αναμενόμενο θα φέρει το πρώτο κύμα καύσωνα διαρκείας στην Μεσόγειο.
Ισπανία καύσωνας λειψυδρία

Tόσο η Ιταλία όσο και ολόκληρη η Ευρώπη, διανύουν μία αλλόκοτη μετεωρολογική περίοδο, αφού ουσιαστικά δεν υπήρξε φέτος άνοιξη, δεδομένου ότι ειδικά ο Απρίλιος και ο Μάιος ήταν ασυνήθιστα κρύοι και βροχεροί μήνες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, ενώ ειδικά στην Ιταλία οι βροχοπτώσεις έσπασαν τα ρεκόρ όλων των εποχών σε πολλές περιοχές της χώρας, τερματίζοντας οριστικά την περίοδο ξηρασίας που είχε διατηρηθεί για 16 ολόκληρους μήνες.

Μάλιστα τον Ιούνιο ο Guido Guidi, ένας από τους καλύτερους μετεωρολόγους της Ιταλίας, είχε επισημάνει ότι τα μαθηματικά μοντέλα παγκόσμιας ανάλυσης καιρού επιμένουν ότι αυτό το σκηνικό ενδέχεται να διατηρηθεί και μετά τα μέσα του Ιουλίου στη λεκάνη της Μεσογείου.
Στις 27 Ιουνίου κυκλοφόρησε  η νέα έκδοση του ευρωπαϊκού μαθηματικού μοντέλου υψηλής ανάλυσης ECMWF, του οποίου οι χάρτες είναι ήδη διαθέσιμοι. Τα πρώτα όμως στοιχεία που δείχνει είναι ξεκάθαρα. Θα μπορούσαμε να έχουμε φτάσει στα μέσα Ιουλίου χωρίς ουσιαστικά να έχει πλήξει κανένα κύμα καύσωνα τις χώρες της Μεσογείου και ιδιαίτερα την Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια», είχε σημειώσει ο μετεωρολόγος.

Εκατοντάδες νεκροί τον καυτό Ιούλιο του 2022 στην Ευρώπη

Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Ιουλίου 2022  τα διεθνή ΜΜΕ, είχαν μεταδώσει πως ο θάνατος των 1.027 ανθρώπων στις δύο χώρες της ιβηρικής- 368 στην Ισπανία και 659 στην Πορτογαλία– σχετιζόταν με επιπλοκές από τον καύσωνα. Τις ίδιες ημέρες Στο μεταξύ, σε Βρετανία και Γαλλία είχε σημάνει «κόκκινος συναγερμός» με τις υγειονομικές αρχές να βρίσκονταν σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας για ακραίο καύσωνα συστήνοντας στους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να αποφύγουν την κατανάλωση αλκοόλ. Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για τον φονικό καύσωνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες Εξάλλου, στη Βρετανία, κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν  προειδοποιήσει ότι η χώρα προετοιμαζόταν  για τις πιο ζεστές μέρες της ιστορίας της! Μάλιστα στις 18 Ιουλίου 2022 το BBC, είχε μεταδώσει ότι το Λονδίνο επρόκειτο να είναι ένα από τα πιο ζεστά μέρη στον κόσμο και να ξεπερνά ακόμα και τη Δυτική Σαχάρα και την Καραϊβική!

Διαφήμιση