Αρχική Ειδήσεις Υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα-Η επόμενη ημέρα και η καταγραφή ζημιών

Υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα-Η επόμενη ημέρα και η καταγραφή ζημιών

Ύστερα από πολύωρες μάχες με τις φλόγες οι πυροσβεστικές δυνάμεις-εναέριες και επίγειες- καθώς και οι εθελοντές και οι κάτοικοι κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές που μαίνονταν σε Μέγαρα, Λουτράκι, Λακωνία, ενώ ήδη ξεκίνησε η καταγραφή ζημιών.

0
Αμαζονίου φωτιές
Διαφήμιση

Τα πύρινα μέτωπα σε ΜέγαραΛουτράκι και Λακωνία, βρίσκονται πλέον υπό έλεγχο,  μετά από άλλη μια ολονύχτια μάχη που έδωσαν με τις φλόγες πυροσβέστες και εθελοντές. Καλύτερη είναι και η εικόνα της φωτιάς στη Ρόδο. Αντιμέτωποι με την καταστροφή είναι οι κάτοικοι σε Δυτική Αττική και Λουτράκι.

Στον οικισμό Κανδήλι χάθηκε δασικός πλούτος, ενώ σπίτια υπέστησαν ζημιές. Η ημέρα πάντως είναι πολύ καλύτερη, χωρίς ισχυρούς ανέμους. Στη Βλυχάδα υπάρχουν κάποιες μικρές εστίες, χωρίς να προκαλούν ανησυχία. Υπάρχει μάλιστα μεγάλη αισιοδοξία ότι σήμερα η φωτιά θα σβηστεί. Όμως από την κορυφή του βουνού βγαίνει πυκνός καπνός. Τρία σινούκ επιχειρούν στο σημείο αυτήν την ώρα.

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι και η φωτιά στη Μάνδρα. Ωστόσο οι εικόνες πληγώνουν. Περιουσίες έγιναν στάχτη και η οσμή καμένου κυριαρχεί στην περιοχή. Στην Οινόη και τη Μαγούλα γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης των βλαβών στην ηλεκτροδότηση, καθώς πολλές κολώνες της ΔΕΗ καταστράφηκαν.

Στην πυρκαγιά που έχει εξελιχθεί στη Δυτική Αττική, από τα Δερβενοχώρια, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος με το πρώτο φως της ημέρας έχουν διατεθεί 7 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον εναέριο συντονισμό τους. Στα αεροσκάφη που επιχειρούν συμπεριλαμβάνονται 4 αεροσκάφη που διέθεσε στην Ελλάδα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας από τη Ιταλία και την Γαλλία.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ.ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ ΣΕ ΕΝΑΕΡΙΕΣ ΛΗΨΕΙΣ

Ξεκίνησε η καταγραφή ζημιών στα αποκαΐδια 

Αφού τέθηκαν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα, ξεκίνησαν με εντατικούς ρυθμούς οι αυτοψίες και οι καταγραφές των ζημιών σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις και καλλιέργειες. Στους Δήμους Μεγάρων και Μάνδρας-Ειδυλλίας η σχετική διαδικασία καθυστερεί, καθώς δεν ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις λόγω της παρουσίας πυροσβεστικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των συχνών αναζωπυρώσεων. Οι καταγραφές γίνονται από τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου.

Οριοθετημένη και ελεγχόμενη είναι η φωτιά στο Λουτράκι, ωστόσο, παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις σε περίπτωση που υπάρξουν αναζωπυρώσεις. Στο Λουτράκι επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα, καθώς και ένα ελικόπτερο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι καμένες οικίες φαίνεται να ξεπερνούν τις 40, ενώ υπάρχουν και αρκετά άλλα σπίτια, τα οποία έχουν υποστεί μικρότερες ζημιές.

Σε ύφεση είναι η φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην περιοχή των Απολλώνων στη Ρόδο. Υπάρχουν ωστόσο εστίες φωτιάς, οι οποίες κρίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνες, ενώ συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις. «Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, εκτιμώντας ότι η οριοθέτηση της φωτιάς είναι πλέον εφικτή.

«Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη στη Ρόδο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και παρ’ όλο που εχθές τα εναέρια μέσα δυσκολεύτηκαν στην προσέγγιση των εστιών λόγω της χαμηλής ορατότητας που δημιούργησαν οι έντονοι καπνοί, κατόρθωσαν να περιορίσουν αρκετές αναζωπυρώσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός και προσέθεσε ότι από το πρώτο φως της ημέρας έχουν διατεθεί 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Πολύ καλύτερη είναι η εικόνα και στη Λακωνία καθώς οριοθετήθηκε από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και τους εθελοντές η πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Πυργί.

Διαφήμιση