Αρχική Ειδήσεις Φωτιά στη Μαγνησία-Σε τρία μέτωπα η πυρκαγιά

Φωτιά στη Μαγνησία-Σε τρία μέτωπα η πυρκαγιά

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να μην περάσει μέσα σε οικισμούς η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε χθες στο Βελεστίνο στη Μαγνησία και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

0
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)
Πυρκαγιά στον Βόλο, Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Διάσπαρτες εστίες κατακαίουν μεγάλη περιοχή, καθιστώντας τη φωτιά στη Μαγνησία απειλή για τους γύρω οικισμούς, ενώ ήδη μετράει δύο θύματα, αφού προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων, ενός 45χρονου κτηνοτρόφου και μίας γυναίκας.

Οι νέες αναζωπυρώσεις με την υπάρχουσα φορά του ανέμου, στέλνουν τις φλόγες προς Νέα Αγχίαλο και Σέσκλο, χωρίς όμως να κινδυνεύουν άμεσα οι οικισμοί.

Λίγο αργότερα εστάλη και νέο 112 για τις περιοχές Πευκάκια, Αλυκές, Αγ. Γεώργιος και Νέα Αγχίαλος.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται σε δύο κύρια μέτωπα, τα οποία έχουν μικρότερη ένταση, αφού προς στιγμήν δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι. Ένα τρίτο μέτωπο στην Ν. Αγχίαλο έχει προς το παρόν ελεγχθεί και καταβάλλονται προσπάθειες για την πλήρη κατάσβεση.

Το πρώτο μέτωπο είναι στις περιοχές Κάκαβος- ΧΥΤΑ- παρυφές Μελισσατίκων, ενώ το δεύτερο μέτωπο ξεκίνησε από Σέσκλο και κινείται προς Κριθαριά-Μάραθο. Και στις δύο περιπτώσεις έχουν αναπτυχθεί όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις, ενώ πριν από λίγο σηκώθηκαν και τα πρώτα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, προς βοήθεια των επίγειων δυνάμεων, που έδωσαν σκληρή μάχη όλη τη νύχτα προσπαθώντας να διαφυλάξουν σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και την προστασία των χωριών ΜελισσατίκωνΣέσκλου και Διμηνίου.

Τα μεσάνυχτα εκκενώθηκαν οι κοινότητες Γλαφυρές και Μελισσάτικα και ο κόσμος αναζήτησε προστασία στον Περιφερειακό του Βόλου, σε διασταύρωση προς τα Μελισσάτικα και τα Κανάλια.

Φωτιά εναέρια κατάσβεση Μιχάλης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ EUROKINISSI

Αυτή την ώρα πετούν εναέρια μέσα και μαζί με τις επίγειες δυνάμεις εξακολουθούν να δίνουν την μάχη της κατάσβεσης. Η ένταση της φωτιάς, όπως είπε η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη και το μέτωπο κινείται προς ΚαντήραγαΚριθαριά και Βελανιδιά.

Όλες οι ελπίδες για την σημερινή δύσκολη ημέρα έχουν εναποτεθεί στις εναέριες δυνάμεις.  Η δέσμευση της Πολιτικής Προστασίας είναι πως σήμερα το βάρος θα δοθεί στη φωτιά στη Μαγνησία. “Εάν δεν στείλουν δυνάμεις η φωτιά θα σβήσει στη θάλασσα” τόνισαν πυροσβέστες που εξουθενωμένοι παλεύουν σε όλα τα μέτωπα. Να σημειωθεί ότι η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά στις εθνικές οδούς Αθηνών και Λαρίσης.

Σύσκεψη διεξήχθη στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, παρουσία του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χ. Τριαντόπουλου.

Οικισμοί χωρίς ρεύμα και νερό

Η φωτιά στη Μαγνησία έχει προκαλέσει καταστροφές σε υποδομές, ενώ κοινότητες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα ή νερό. Ο Αγιος Γεώργιος Φερών δεν έχει ούτε ρεύμα ούτε νερό, το μισό Βελεστίνο δεν έχει ρεύμα. Έχουν καεί δεκάδες στύλοι της ΔΕΗ. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Στη ΒΙΠΕ καίγονταν μεγάλες εγκαταστάσεις ΔΕΗ και μετασχηματιστές.

Δύο οι νεκροί από την πύρινη λαίλαπα στη Μαγνησία

Νεκρός βρέθηκε ο 45χρονος βοσκός που αγνοούνταν στην περιοχή Άγιος Γεώργιος Φερρών Μαγνησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνος και ο αδελφός του επέβλεπαν τα πρόβατά τους και, όταν είδαν τη φωτιά, ο ένας τράπηκε σε φυγή.

Ο δεύτερος, που βρέθηκε νεκρός, είχε αποφασίσει να μείνει για να οδηγήσει τα πρόβατα πιο ψηλά στο βουνό. Τον περικύκλωσαν οι φλόγες και εντοπίστηκε απανθρακωμένος.

Το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή Χοροστάσι στον Αλμυρό, εντοπίστηκε μια γυναίκα νεκρή. Η άτυχη γυναίκα διέμενε με τον άνδρα της σε τροχόσπιτο και από το σημείο πέρασαν οι φλόγες. Ο δήμαρχος Αλμυρού Βόλου κ. Ευάγγελος Χατζηκυριάκος μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι «είχαμε ειδοποιήσει τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από το τροχόσπιτό τους». «Εκκενώθηκε όλη η χαλυβουργία, στείλαμε 112 και μιλήσαμε και τηλεφωνικά με το ζευγάρι γιατί τους γνωρίζαμε, τελικά δεν είχαν φύγει. Βρήκαμε τον σύζυγο να κάθεται στην άκρη σε ένα πεζούλι και μας είπε ότι μάλλον η γυναίκα μου είναι μέσα στο τροχόσπιτο».

Εθελοντές ξεκίνησαν να φέρνουν στο Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου νερό και τρόφιμα για τους ανθρώπους που είναι στη μάχη για την πυρκαγιά.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΟΥΡΝΑΡΙ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Αχ. Μπέος: Απομακρυνθείτε, υπάρχουν δεξαμενές προπανίου στα 20 μέτρα από τη φωτιά

«Είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει, καίγεται ο κόσμος, περιουσίες», δήλωσε ο δήμαρχος του Βόλου Αχιλλέας Μπέος και προειδοποίησε: «Αλλά εδώ απομακρυνθείτε, έχει δεξαμενές προπανίου και είναι στα 20 μέτρα η φωτιά, προσπαθούμε να την σβήσουμε. Φύγετε μην γίνει καμία μεγάλη ζημιά, να σωθεί ο κόσμος».

Κανονικά τα σιδηροδρομικά δρομολόγια Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 52 (Αθήνα -Θεσσαλονίκη ) και 53 (Θεσσαλονίκη – Αθήνα), κατόπιν ελέγχου της γραμμής από τον Διαχειριστή Υποδομής. Παραμένει η διακοπή κυκλοφορίας στη γραμμή Λάρισα – Βόλος, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train.

Διαφήμιση