Αρχική Ειδήσεις ΥΠΕΝ: Εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στο Αμάρι Ρεθύμνου

ΥΠΕΝ: Εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στο Αμάρι Ρεθύμνου

0
thumbnail
Διαφήμιση

Το σύνολο του πληθυσμού της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και τους χιλιάδες επισκέπτες που φιλοξενούνται στις τουριστικές υποδομές της περιοχής αναμένεται να εξυπηρετήσει η νέα μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων και ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Αμαρίου, στο χώρο της Μονάδας στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Τα εγκαίνια του έργου, προϋπολογισμού περίπου 43 εκατ. ευρώ, πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, 29 Μαίου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μανώλη Γραφάκου, του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και Τεχνικού Συμβούλου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιώργου Ζερβού, του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, δημάρχων και εκπροσώπων φορέων.

thumbnail (1)

Το έργο, που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και από εθνικούς πόρους, σύμφωνα με τον κ. Γραφάκο, “αποτελεί πνοή για την Κρήτη, ένα έργο με μετρήσιμο αποτέλεσμα που έρχεται να συμβάλει στη βιώσιμη και περιβαλλοντικά βέλτιστη διαχείριση των αποβλήτων και στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας”. Σε δηλώσεις του ο ίδιος πρόσθεσε: «Η Ελλάδα αποκτά σύγχρονες υποδομές διαχείρισης αποβλήτων. Η μονάδα αυτή, σε πρώτη φάση, θα μειώσει την ταφή των αποβλήτων στο 30% περίπου και μετά την αναβάθμισή της σε Μονάδα Ανάκτησης και Ανακύκλωσης, σε κάτω από 10%. Πρόκειται για τη 10η κατά σειρά Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων που λειτουργεί στη χώρα ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται άλλες 15».

Αναλυτικότερα, η μονάδα θα επεξεργάζεται 35.600 τόνους/έτος Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων (ΑΣΑ) και 7.400 τόνους /έτος προδιαλεγμένου οργανικού υλικού με τα πλέον σύγχρονα μέσα μηχανικής διαλογής. Με την επεξεργασία θα επιτυγχάνεται ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και διαχωρισμός του οργανικού κλάσματος προς βιολογική επεξεργασία, παραγωγή κομπόστ από το προδιαλεγμένο και το ανακτημένο οργανικό κλάσμα των ΑΣΑ και τέλος, αξιοποίηση βιοαερίου για τη συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροUFO: Ιστορική ανακοίνωση της NASA σε live μετάδοση-Βίντεο
Επόμενο άρθρο“Αρχιπέλαγος”: Συνεχίζονται οι θανατώσεις ζωνοδέλφινων στο ΒΑ Αιγαίο