Αρχική Special Topics Τεχνητή νοημοσύνη-Το πρώτο ρομπότ με ευαισθησίες στη …θερμοκρασία!

Τεχνητή νοημοσύνη-Το πρώτο ρομπότ με ευαισθησίες στη …θερμοκρασία!

Μία ακόμη εξέλιξη στη διαδρομή της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί η δημιουργία ενός ρομπότ με ευαισθησίες στη θερμοκρασία.

0
46 texniti noimosyni
Διαφήμιση

Πρόκειται για το πρώτο ρομπότ που «ιδρώνει, κρυώνει από την παγωνιά και αναπνέει» και είναι ειδικά σχεδιασμένο για να προσαρμόζεται σε διαφορετικές θερμοκρασίες έφτιαξαν οι επιστήμονες. 

Το ευαίσθητο στις θερμοκρασιακές μεταβολές ρομπότ καλείται ANDI και διαθέτει 35 ελεγχόμενες επιφάνειες στο «δέρμα» του με πόρους που παράγουν ιδρώτα, όπως οι άνθρωποι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Independent.

Ποιος είναι ο στόχος για το ρομπότ που «ιδρώνει»

Σχεδιασμένο από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, το ρομπότ δημιουργήθηκε για να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις στην υγεία από τις ακραίες θερμοκρασίες στις οποίες υποβάλλεται ο ανθρώπινος οργανισμός.

«Ο ANDI ιδρώνει, παράγει θερμότητα, τουρτουρίζει, περπατά και αναπνέει» είπε ο Konrad Rykaczewski, ερευνητής του project για λογαριασμό του Πανεπιστημίου της Arizona.

«Προσπαθούμε να εμβαθύνουμε την αντίληψή μας αναφορικά με το πώς η ζέστη επιδρά στο ανθρώπινο σώμα για να σχεδιάσουμε πράγματα ώστε να το αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε.

τεχνητή νοημοσύνη
Εικόνα: unsplash/Possessed Photography

Το πρώτο ρομπότ που «ιδρώνει» και θα δοκιμαστεί σε εξωτερικό περιβάλλον

Ο ANDI δεν είναι το πρώτο ρομπότ που «ιδρώνει»: όπως αναφέρει ο Independent, άλλα 10 τέτοια «mannequin» έχουν κατασκευαστεί κατά βάση από εταιρείες ρουχισμού για δοκιμή των προϊόντων τους, ωστόσο ο ANDI είναι το μόνο ανδροειδές που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εξωτερικούς χώρους.

Αυτό επιτρέπει πειράματα σε ακραία θερμοκρασιακά περιβάλλοντα, καθώς και νέες μελέτες αναφορικά με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Έτσι, οι δημιουργοί του σκοπεύουν να δοκιμάσουν το ρομπότ σε περιοχές ευπαθείς στη ζέστη, όπως το Phoenix, για να αντιληφθούν πώς οι άνθρωποι με διαφορετικές ηλικίες και σωματότυπους επηρεάζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

«Μπορούμε να βάλουμε διαφορετικούς Δείκτες Μάζας σώματος, διαφορετικές ηλικίες και κλινικές καταστάσεις υπό δοκιμή» είπε ο Ankit Joshi, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και κύριος υπεύθυνος για τη λειτουργία του ANDI.

«Ένας ασθενής με διαβήτη έχει διαφορετική θερμορύθμιση από ένα υγιές άτομο. Έτσι μπορούμε να λάβουμε υπόψιν όλες αυτές τις διαφορετικές παραμέτρους με τα προσαρμοσμένα μας μοντέλα», πρόσθεσε.

 

 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΝέα Υόρκη:”Εξαφανίστηκαν” Άγαλμα Ελευθερίας και Μανχάταν από τον καπνό
Επόμενο άρθροΝέοι κανόνες στην πρόσβαση οχημάτων στο “Ελευθ. Βενιζέλος-Τι ισχύει