Αρχική Special Topics Τεχνητή νοημοσύνη:Ένας σύγχρονος “Φρανκεστάιν” που θα αφανίσει το δημιουργό της;

Τεχνητή νοημοσύνη:Ένας σύγχρονος “Φρανκεστάιν” που θα αφανίσει το δημιουργό της;

Μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα βρίσκεται -εν αγνοία της- η ανθρωπότητα, η πλειοψηφία της οποίας αρνείται να δεχθεί ότι το δημιούργημά της-η τεχνητή νοημοσύνη– μπορεί να αποτελέσει τον μεγαλύτερό της εχθρό, έναν σύγχρονο “Φρανκεστάιν”!

0
τεχνητή νοημοσύνη
Διαφήμιση

Ωστόσο, οι κραυγές αγωνίας γύρω από τις δυνατότητες εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης, σε σχέση με τον ίδιο τον άνθρωπο πληθαίνουν ολοένα αι περισσότερο το τελευταίο διάστημα, ενισχύοντας το σενάριο του σύγχρονου “Φρανκεστάιν” που στο τέλος καταστρέφει το δημιουργό του.

Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι οι φωνές αυτές προέρχονται από τους κόλπους της “οικογένειας” που πρωταγωνίστησε όλα αυτά τα χρόνια στη δημιουργία και εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Μία τέτοια φωνή είναι και αυτή του βασικού συμβούλου του Κλάους Σβαμπ και ενός εκ των ιδρυτών του δόγματος της «Μεγάλης Επανεκκίνησης», Γιούβαλ Νόε Χαράρι, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πρόσφατο Frontiers Forum στο Μοντρέ της Ελβετίας αποκάλυψε ένα ζοφερό μέλλον για την Ανθρωπότητα. Όπως είπε ” ο ανθρώπινος πολιτισμός θα απορροφηθεί από την τεχνητή νοημοσύνη”!

Ήδη η τεχνητή νοημοσύνη έχει εξελιχθεί σε πραγματική απειλή καθώς εξαιτίας της χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας καθημερινά καθώς αντικαθιστά τους ανθρώπους στα αντικείμενα εργασίας τους ενώ η δυνατότητά της να ξεπερνάει τον προγραμματισμό της όπως κάνει κάθε έλλογο και ευφυές ον (ένας νοήμον άνθρωπος έχει προδιάθεση λόγω γονιδίων αλλά μπορεί να αποφασίσει να ενεργήσει τελείως διαφορετικά) την καθιστά ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη για τους δημιουργούς της, δηλαδή τους ανθρώπους.

Yuval Noah Harari

Ένας νέος πολιτισμός από την τεχνητή νοημοσύνη

Τον αφανισμό του ανθρώπινου πολιτισμού και την αντικατάστασή του από έναν καινούριο, που θα προέρχεται από την τεχνητή νοημοσύνη “προανήγγειλε” ο Γιούβαλ Νόε Χαράρι, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Μέσα σε λίγα χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να «καταναλώσει» ολόκληρο τον ανθρώπινο πολιτισμό, όλα όσα παρήχθησαν εδώ και χιλιάδες επί χιλιάδων χρόνια, να τον «καταναλώσει» όλο, να τον αφομοιώσει και να αρχίσει να αναβλύζει μια πλημμύρα νέων πολιτιστικών δημιουργιών, νέων πολιτιστικών δημιουργημάτων.

Η τεχνητή νοημοσύνη διαφέρει θεμελιωδώς από τα τυπογραφικά πιεστήρια, από τα ραδιόφωνα, από κάθε προηγούμενη εφεύρεση στην ιστορία επειδή μπορεί να δημιουργήσει εντελώς νέες ιδέες, μπορεί να δημιουργήσει έναν νέο πολιτισμό».

Φυσικά η πρώτιστη μορφή κυριαρχίας είναι η δημιουργία και η επιβολή πολιτισμού. Αν η τεχνητή νοημοσύνη επιβάλει τον δικό της πολιτισμό, τότε όλα θα έχουν τελειώσει για την Ανθρωπότητα όπως την γνωρίζουμε…

Διαφήμιση