Αρχική Special Topics Σπάνια αράχνη-πασχαλίτσα: Εμφανίστηκε στη Γαύδο-Βίντεο

Σπάνια αράχνη-πασχαλίτσα: Εμφανίστηκε στη Γαύδο-Βίντεο

Την εμφάνισή της στη Γαύδο έκανε η σπάνια αράχνη-πασχαλίτσα, που βρίσκεται συνήθως σε αμμώδη ή βραχώδη περιβάλλοντα.

0
pasxalitsa gaudos
Διαφήμιση

Στο νησί της Γαύδου, έκανε την εμφάνισή του ένα σπάνιο είδος αράχνης-η αράχνη-πασχαλίτσα, με την επιστημονική ονομασία Eresus walckenaeri. Πρόκειται για ένα είδος, που έχει και η Κρήτη.

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι αράχνες αυτές τον άλλο μήνα, ωστόσο, θα έχουν «εξαφανιστεί», καθώς τα αρσενικά θα έχουν πεθάνει και τα θηλυκά θα φροντίζουν τα μωρά τους και θα πεθάνουν και αυτά. Είναι φιλήσυχη και ακίνδυνη.

Η Eresus walckenaeri, κοινώς γνωστή ως Ladybird Spider, θεωρείται αρκετά σπάνια. Στην πραγματικότητα, περιλαμβάνεται στον Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) ως «απειλούμενο είδος» και έχει πάρει από το χρωματισμό της το όνομα αράχνη-πασχαλίτσα.

Το είδος απαντάται κυρίως στο νησί της Κρήτης και ο πληθυσμός του δέχεται πιέσεις λόγω της απώλειας των ενδιαιτημάτων του από τις γεωργικές δραστηριότητες, την τουριστική ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή.

Γίνονται προσπάθειες για τη διατήρηση αυτού του όμορφου και μοναδικού είδους. Όπως συμβαίνει με όλα τα άγρια ζώα, η επιβίωσή του εξαρτάται από τη διατήρηση και την προστασία των φυσικών ενδιαιτημάτων του.

Η Eresus walckenaeri ανήκει στο γένος των αραχνών Eresus, κοινώς γνωστή ως αράχνη-πασχαλίτσα λόγω του φωτεινού χρωματισμού των αρσενικών, ο οποίος θυμίζει σκαθάρι πασχαλίτσα.

Οι αράχνες του γένους Eresus βρίσκονται συνήθως σε αμμώδη ή βραχώδη περιβάλλοντα. Δημιουργούν στο έδαφος λαγούμια με μεταξωτή επένδυση, όπου περνούν τον περισσότερο χρόνο τους και βγαίνουν κυρίως για να κυνηγήσουν.

Να σημειώσουμε ότι το είδος έχει φωτογραφηθεί στα Χανιά, ενώ στη Λαμία, στην Κεφαλονιά, αλλά και στο Παλαιόκαστρο Θεσσαλονίκης, έχει ανιχνευθεί το παρεμφερές σπάνιο είδος της Eresus Cinnaberinus.

Δείτε εδώ το βίντεο:

Διαφήμιση