Αρχική Ειδήσεις “Σεισμική άπνοια”-Τι σημαίνει αυτό για τη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα

“Σεισμική άπνοια”-Τι σημαίνει αυτό για τη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα

0
σεισμος
Διαφήμιση

Τι σημαίνει αυτό; Τον όρο “σεισμική άπνοια” επέλεξε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, α οποίος επισημαίνει ότι από το Νοέμβριο του 2021 δεν έχει συμβεί ούτε ένας ισχυρός σεισμός στη χώρα μας.

Όπως αναφέρει ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Facebook, «δε γνωρίζουμε πότε θα γίνει ο επόμενος ισχυρός σεισμός. Η καλύτερη άμυνα είναι η τήρηση των κανονισμών, ο προσεισμικός έλεγχος κτιρίων, η προετοιμασία, η πρόληψη, η ενημέρωση».

παπαδοπουλος γερασιμος
Ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδοπουλος

«Η σεισμική άπνοια στη χώρα συνεχίζεται!

Έχω αναφέρει ξανά ότι από το Νοέμβριο του 2021 δεν έχει συμβεί ούτε ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους Μ=6 ή μεγαλύτερου. Έγιναν μόνο 4 σεισμοί με Μ=5.5 έως 5.9 και μικρότεροι. Από τη μακροχρόνια στατιστική αναμέναμε να γίνουν 2 σεισμοί με Μ=6 και πάνω και 8 σεισμοί με Μ=5.5 έως 5.9.

Διανύουμε περίοδο σεισμικής ύφεσης οφειλόμενη στο ότι στη διετία 2020-2021 είχαμε 6 ισχυρούς σεισμούς με Μ=6 ή μεγαλύτερο, δηλαδή 3 φορές παραπάνω από τις προβλέψεις της μέσης στατιστικής.

Δε γνωρίζουμε πότε θα γίνει ο επόμενος ισχυρός σεισμός. Η καλύτερη άμυνα είναι η τήρηση των κανονισμών, ο προσεισμικός έλεγχος κτιρίων, η προετοιμασία, η πρόληψη, η ενημέρωση».

Σεισμική δραστηριότητα

Σημειώνεται ότι πριν λίγες ημέρες καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, για τον σεισμό 4,8 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Αταλάντη και έγινες αισθητός και στην Αθήνα. Στην τοποθέτησή του σημείωσε πως: «Είναι κοντά στην Αταλάντη, δεν συνδέεται όμως με το ρήγμα της Αταλάντης. Υπάρχει ιστορικό με σεισμό 7 βαθμών. Έχουμε να κάνουμε με ρήγμα από τη μέσα πλευρά, Ορχομενό και Αμφίκλεια και όχι από τον Ευβοϊκό κόλπο. Παρόμοιο μέγεθος έχει δώσει σεισμός του 2013. Έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή μέχρι και την Αθήνα. Πρέπει να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Στη συνέχεια θα δούμε ποιο ρήγμα συνδέεται με αυτή τη δόνηση. Προήλθε από ρήγμα που απέχει τουλάχιστον 20 χιλιόμετρα από την Αταλάντη. Τα ρήγματα σε Αμφίκλεια και Ορχομενό μπορούν να δώσουν δονήσεις στα 5 Ρίχτερ».

Διαφήμιση